Politica

Persu continuă să încurce planurile grupurilor de interese

Dumitru Persu, vicepreşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vâlcea, continuă să le încurce planurile grupurilor de interese care doresc să pună ghearele pe carierele de lignit de la Berbeşti.
Social-democratul a participat la o întâlnire cu reprezentanţii minerilor din vestul judeţului, cu această ocazie confirmându-i-se zvonurile potrivit cărora evaluarea făcută de SNLO ar fi una cu schepsis. Minerii au transmis conducerii CJ Vâlcea că, la nivel înalt, s-ar fi luat decizia închiderii carierelor de la Berbeşti Vest şi Panga pentru ca, ulterior, acestea să fie vândute unui important om de afaceri din judeţul nostru. Ei au anticipat că, timp de câteva luni, se va menţine o stare de incertitudine în zonă, după care se va pune în scenă actul 2 din planul cu pricina, iar cei peste 600 de mineri trimişi deja acasă vor fi aduşi în situaţia de a accepta să continue să muncească, pentru noii lor patroni, pe salarii derizorii.
Deşi s-au ferit să dea nume şi cifre, aceştia par să ştie foarte clar pentru cine s-au făcut aranjamentele, care sunt persoanele implicate în această afacere şi la cât s-a ridicat şpaga. Dumitru Persu şi Ion Cîlea le-au promis minerilor că vor face tot ceea ce le stă în putere pentru a găsi o soluţie pentru ei. Cu toate că partidul lor se află în Opoziţie, social-democraţii speră să găsească o portiţă care să permită CET Govora să preia întregul bazin carbonifer de la Berbeşti. Dacă vor reuşi, poate prin prisma faptului că directorul general Mihai Bălan este preşedintele COGEN, ar fi pentru a doua oară când reprezentanţii PSD şi conducerea CET i-ar salva pe mineri. Prima dată, i-au salvat în momentul în care s-a pus problema ca CET Govora să renunţe la lignit, iar centrala să treacă pe huilă din Rusia. Din fericire, coaliţia care tăia şi spânzura în CJ în perioada 2004-2008 nu a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit acest plan. În judeţele în care s-a mers pe această idee, CET-urile au primit o imensă lovitură după ce ruşii au mărit exagerat preţul huilei. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că s-au investit sume colosale în retehnologizarea acestora, pentru a putea funcţiona folosind materie primă din Rusia.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button