Politica

PD-L vrea închiderea EM Berbeşti, CET Govora, Oltchim şi USG

Pedeliştii şi-au dat arama pe faţă, devoalându-şi planul de închidere a platformei industriale de la Râmnicu Vâlcea, pe care o consideră un bolovan atârnat de gâtul SNLO, unitate economică prin intermediul căreia, în realitate, liderii PD-L din zonă îşi umflă conturile.

Recent, Daniel Burlan, directorul general al SNLO, a vorbit cu ziariştii de la „Pandurul” despre motivele care ar sta la baza planului de restructurare în minerit şi energie. Printre altele, el a explicat că, de la 1 ianuarie 2014, CET Govora va funcţiona doar cu două grupuri pe cărbune, ceea ce înseamnă un consum de un milion două sute de tone de cărbune pe an, ce poate fi asigurat de către o carieră. Asta presupune, în opinia sa, că sectoarele Berbeşti Vest şi Panga vor rămâne fără beneficiar, iar în 2013 vor fi închise. Daniel Burlan a anunţat, totodată, că minerii din cele două exploatări vor fi trimişi acasă. „Activitatea de acolo este în restrângere şi începând cu 2012, nemaiavând desfacere, cariera va trece în conservare, va fi menţinut doar acel personal necesar pentru activitatea de demontare transportoare, depozitare şi evacuare ape, restul personalului, asta este, nu avem unde să-i redistribuim pentru că există surplus de personal şi în celelalte cariere”, a mai precizat pentru „Pandurul” directorul general al SNLO.
Declaraţii similare a făcut şi deputatul PD-L Severus Militaru care a prezentat ca soluţie pentru salvarea locurilor de muncă ale minerilor din Gorj închiderea carierelor din Vâlcea şi Mehedinţi. Pedelistul a găsit şi o scuză: oricum, din 2013, CET Govora şi CET Halânga intenţionează să renunţe la lignit şi să treacă pe gaze. „Nu este normal ca unităţile miniere şi energetice din Gorj să le subvenţioneze pe cele din alte judeţe”, a spus Militaru, convins că închiderea mai rapidă a carierelor din judeţul nostru va genera un volum mai mare de comenzi pentru exploatările miniere din judeţul său. Parlamentarul PD-L a găsit ca vinovaţi pentru situaţia în care s-a ajuns şefii judeţelor vecine, pe care i-a acuzat de nepăsare.
Potrivit datelor oficiale, până în 2013, vor fi disponibilizaţi cel puţin 1.800 de mineri din Berbeşti şi Husnicioara.
Potrivit autorităţilor din Vâlcea, planurile pedeliştilor din Gorj sunt absurde şi de neacceptat. Ion Cîlea, preşedintele PSD şi al CJV, a anunţat că nu va permite ca locurile de muncă din judeţul nostru să fie sacrificate pentru a fi salvate cele din Gorj, mai ales după ce democrat-liberalii din Oltenia au jefuit tot ceea ce se putea jefui la SNLO.
„Vom discuta acest subiect şi cu conducerea centrală a PSD. Vom analiza foarte bine această situaţie şi vom reacţiona foarte dur. Sper să fie vorba de trăirile de moment ale unora care, în lipsă de activitate, se lansează în declaraţii sterile. În orice caz, nu vom tolera ca PD-L Gorj să ia decizii pentru Vâlcea. Sper că vor lua atitudine şi democrat-liberalii vâlceni. Aşa ar fi normal… Vă asigur că lucrurile nu vor rămâne aşa. Au furat de au rupt din carierele de la Vâlcea şi acum vor să le închidă? S-o creadă ei! Să-i ferească Dumnezeu să pice Guvernul în această primăvară, că e vai şi-amar de planurile şi de pielea lor!”, a replicat viceliderul PSD. Social-democratul a reamintit că o posibilă soluţie pentru salvarea exploatărilor miniere din vestul judeţului ar fi trecerea lor în subordinea CET Govora, al cărui management ar avea capacitatea de a le repune pe picioare, însă, acest lucru depinde în cea mai mare parte tot de Guvern. „CET Govora şi Consiliul Judeţean Vâlcea au în derulare o aplicaţie majoră pe Axa prioritară 3 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu în valoare totală de 56 milioane euro, dar aceasta nu are în vedere înlocuirea lignitului cu gaze, ci doar probleme legate de conformarea la cerinţele de mediu. După finalizarea proiectului, CET Govora va continua să producă energie pe cărbune, având nevoie în acest scop, ca şi în prezent, tot de aproximativ 1,4 milioane tone lignit pe an. Dacă ei consideră pietre de moară exploatările din Vâlcea, atunci să nu mai ţină cu dinţii de ele, doar pentru a le închide şi a muta toate utilajele în Gorj, de unde să dispară apoi ca măgarul în ceaţă, şi să le lase judeţului Vâlcea, care are tot interesul ca, printr-un complex energetic foarte bine gândit, să salveze şi chiar să dezvolte activitatea la Berbeşti”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.
Nu în ultimul rând, Ion Cîlea a avertizat că EM Berbeşti, CET Govora, Oltchim, SNS, USG şi celelalte societăţi importante de pe platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea funcţionează într-o simbioză ce trebuie păstrată. În cazul în care cineva are de gând să strice acest echilibru, de la Vâlcea, ar putea izbucni o nouă Revoluţie – a avertizat liderul PSD.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button