Liga IV

Olteţul Zătreni a obţinut cele mai multe performanţe sub conducerea primarului Constantin Liţoiu

* profesorul Gheorghe Popescu şi omul de fotbal Nicolae Vâlcu au contribuit, de asemenea, la rezultatele formaţiei din sudul judeţului

Echipa de fotbal „AS Olteţul Zătreni” s-a înfiinţat în anul 1968, fiind pregătită în acel timp de domnul profesor Gheorghe Popescu şi a evoluat pe terenul din satul Văleni, în spatele actualului cămin cultural. Ulterior, formaţia avea să se mute pe stadionul din centrul comunei, în spatele şcolii, acolo unde activează şi în prezent. De-a lungul anilor, trupa din sudul judeţului a activat constant în Liga a V-a, care a purtat în trecut denumirea de „Promoţie” sau „Onoare”, fără a avea, însă, rezultate notabile. Mai mereu doar o echipă de jumătatea campionatului, Olteţul Zătreni n-a avut niciodată pretenţia de a face saltul la nivelurile superioare ale fotbalului românesc.

Campioană în Liga a V-a, în 2005

Performanţele la această echipă au început să apară însă după anul 2000, mai precis, în ediţia de campionat 2003-2004, când formaţia locală a terminat pe locul secund în Liga a V-a, sub comanda antrenorului Ionel Stoica. Ca o paranteză, până în acel an, s-au mai ocupat de pregătirea jucătorilor următorii antrenori: Ion Purcărea, Petre Purcărea, Alexandru Panduru (Licuţă) şi Cristian Pârâianu. Mai apoi, echipa a fost preluată de actualul antrenor, Nicolae Vîlcu, fost fotbalist al comunei, din 1990 şi până în 1997, când, din cauza unei accidentări suferite la genunchi, a trebuit să renunţe la „covorul verde”.
La sfârşitul ediţiei 2004-2005, datorită unei generaţii de excepţie, din care au făcut parte Laurenţiu Vîlcu, Ionuţ Adrian Vîlcu, Ionuţ Iordache, Claudiu Ninciuleanu, Petre Purcărea, Cătălin Cercel şi Iulian, Victor şi Marcel Herăscu, Staicu Păun, Ionuţ Petrescu, Ion Gruia, echipa a încheiat, din nou, pe locul 2 în ultimul eşalon valoric, în spatele celor de la Tineretul Diculeşti, dar cu un joc îmbunătăţit şi cu perspectiva ca, din următoarea ediţie de campionat, să atace promovarea şi, în premieră, să ajungă în Liga a IV-a, având acordul domnului primar Constantin Liţoiu.
Astfel, din 2005, tot sub comanda antrenorului Nicolae Vîlcu şi a experimentatului jucător Staicu Păun, în calitate de secund, Olteţul Zătreni a devenit campioană, adunând 59 de puncte, cu 12 mai multe decât ocupanta poziţiei a doua, Prima Prundeni. În acel sezon, jucătorii din sudul judeţului au terminat campionatul cu o singură înfrângere şi cu un golaveraj de 91-18 (+73), din 22 de jocuri, obţinând dreptul ca, din viitoarea de campionat, să activeze în Liga a IV-a. Timp de trei ani, această formaţie a jucat pe prima scenă a judeţului, după care a retrogradat la „Onoare”, de unde, după doar un sezon, a promovat iarăşi în prima linie, fiind înaintea celor două rivale din comuna Popeşti.

Competiţii diverse, performanţe numeroase

Trebuie menţionat că AS Olteţul Zătreni a obţinut şi alte performanţe, printre care pot fi amintite: câştigarea primei ediţii a „Cupei Sudului” pe 23 iulie 2005, când echipa se afla în Liga a V-a, după ce a trecut în semifinale de Petrolul Drăgăşani (cu scorul de 4-1, după executarea loviturilor de departajare), iar în finală de CSR Măciuca (cu 6-5, tot după loviturile de departajare). Cupa Sudului a fost organizată de AJF Vâlcea, meciurile disputându-se pe terenul „Municipal”, unde a mai participat şi Cerna Copăceni, pe care Olteţul Zătreni a învins-o în sferturi cu scorul de 7-1, plus alte trei echipe.
De asemenea, Olteţul Zătreni a mai ocupat locul 2 la „Cupa Damila”, fiind învinsă în finală, pe 14 august 2005, de Tineretul Diculeşti, iar pe 15 august 2006 şi-a adjudecat „Cupa Cerna”, organizată de primăria Fărtâţeşti, la iniţiativa domnului primar Nicolae Voicescu şi a AJF Vâlcea. La această competiţie, Olteţul Zătreni a trecut, pe rând, de echipele CSR Măciuca (3-1), Luncavăţul Popeşti (1-0) şi de Cerna Fârtăţeşti (4-1), în finală. A fost anul în care Olteţul Zătreni, a promovat din nou în Liga a IV-a. Ulterior, s-a clasat pe locul secund la competiţiile „Cupa Damila” şi „Cupa Sudului”, la ediţiile din anii 2008 şi, respectiv, 2010. În urmă cu trei ani, trupa din Zătreni a ajuns în mod spectaculos până în semifinalele Cupei României, dar pe 9 aprilie a fost învinsă cu 3-0 de Minerul Berbeşti şi a ratat prezenţa în „careul de aşi”.

Ar fi loc şi de mai bine!

„Toate aceste performanţe au fost realizate într-o perioadă relativ scurtă, începând din 2004 şi până în prezent, dar vor rămâne în amintirea tuturor oamenilor de fotbal mulţi ani de-acum încolo. Probabil, cu timpul, se vor adăuga şi alte rezultate notabile care vor face cinste fotbalului şi comunei Zătreni, dacă această echipă va fi susţinută în continuare, ca şi până acum, de Consiliul Local şi, în special, de domnul primar Constantin Liţoiu, un mare iubitor al acestui sport şi fost jucător la echipa comunei. Sperăm ca, pe parcurs, să se îmbunătăţească şi baza sportivă, astfel încât jucătorii să beneficieze de condiţii minime de a se antrena, deoarece, de fiecare dată, depun eforturi destul de mari ca acest sport să aducă cât mai multe bucurii oamenilor din Zătreni care îl iubesc”, ne-a spus actualul antrenor Nicolae Vîlcu, cel care a întocmit, împreună cu profesorul Gheorghe Popescu şi beneficiind de aportul primarului Constantin Liţoiu, acest amplu material legat de istoria echipei Olteţul Zătreni.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button