Editorial Politic

Jurnalul lui Nicku

Jurnalul lui Nicku’

 

Un fleac: ne-au ciuruit bugetul

 

Trăim în Ţara lu’ Papură Vodă şi asta ne stresează tot timpul. Oricât de binevoitori am fi, nu ne putem stăpâni dracii atunci când descoperim săptămânal noi episoade din lung metrajul a trois numit „Cum să jefuim bine – Sfaturi şi observaţii”. Aşa cum bine au remarcat inteligenţii noştri cititori, după ce că suntem nevoiţi să trăim în România, mai avem şi norocul chior de a petrece zi de zi în judeţul Vâlcea, cei mai mulţi dintre noi în Râmnic, zonă crepusculară din care banii publici dispar mai rapid decât avioanele în trucurile lui David Coperfield. Şi pentru că tot am pomenit de magicieni, haideţi să zicem vreo două şi despre scamatorul Mircia Gutău, cel care a reuşit să pape felii considerabile din savarina bugetară. Pe ce? Pe băncuţe şmechere de o mie coco bucata, pe fântâni arteziene în formă de păpădie la 3 miliarde lei, iluminat public, stâlpişori verzi împrăştiaţi prin tot oraşul ş.a.m.d. Că banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei nu mai e nici un secret pentru nimeni care posedă o doză minimă de simţ de observaţie. Ceea ce ni se pare nouă haios este poziţia consilierului democrat Romeo Rădulescu, cel căruia nu i se pare deloc că Gutău ar fi aruncat aiurea bani pe nişte investiţii dubioase. Am trăit să o auzim şi p-asta: pe Internet pot fi găsite băncuţe mai scumpe decât cele din Scuarul Revoluţiei. Exact, pe Internet poţi găsi la vânzare chiar şi clădirea Primăriei Râmnicului, cu tot cu Romeo în ea.

 

Pătru, această pârâcioasă mică. Mică – mică, dar ridică

 

Din ce în ce mai plicticos de la o vreme, tartorul peremiştilor vâlceni, Nicolae Pătru face eforturi disperate de a mai capta ceva din atenţia presei locale. Supărat probabil că DNA nu mai arestează nimic prin judeţul nostru, Pătru se pune la dispoziţia procurorilor cu tot felul de dosare despre presupuse fapte de corupţie. Pentru că are creierul liniştit din cauza absenţei aproape totale a activităţii în Consiliul Judeţean, Nicolae Pătru se împrieteneşte pe zi ce trece cu cei de la DNA. Aşa de mult, încât aceştia au început să-l sune săptămânal pentru a-l invita la câte o cafeluţă pe la Bucureşti sau Piteşti. Motivul: Pătru trebuie să-şi susţină acuzaţiile aduse mai multor personaje din lumea semi interlopă vâlceană. Acum, nu ştim dacă Pătru chiar îşi deplasează fundul până la DNA, însă important este că încearcă. Să-şi facă imagine prin datul din gură. În rest, el face foarte bine. Afacerile cu mobilă merg ca unse, magazinele din Geneva, Paris şi Viena produc valută la greu iar chestiile imobiliare se mişcă de-a dreptul rezonabil.

 

Jurcan a ajuns la puşcărie. Doar în vizită, la Mircişoi

 

În sfârşit, a convins-o pe Mariana să mai stea şi p-acasă, nu numai la soţul cazat într-o celulă a taberei de maximă siguranţă Colibaşi. Este vorba, cum probabil vă aşteptaţi, despre senatorul democrat Dorel Jurcan, care l-a vizitat în urmă cu puţin timp pe Mircia Gutău la puşcărie. Nu ştim despre ce au vorbit cei doi timp de o oră, însă este cert că Mircişoiul continuă să fie supărat pe presa care nu titrează că justiţia e bolşevică iar DNA a pus la cale o mascaradă. Iar ca o seminoutate, el are draci şi pe colegii din PD, care l-au exclus din partid la pachet cu Nicolae Dicu, imediat după ce băieţii de la DNA şi-au făcut în sfârşit treaba. Supărat-supărat, dar tot în PD o să vină domnu’ Gutău, după cum am aflat de la Jurcan, ci nu în PIN-ul lui Guşă, cum se aude prin târg. Alte amănunte despre această vizită nu am aflat pentru că, sincer, nu ne-a interesat. Nu ştim câte chiftele a primit Mircişoiul de la Jurcan şi chiar dacă am fi ştiut, am fi ţinut acest amănunt extrem de interesant doar pentru noi.

 

Viorel Popescu s-a înecat ca inaugurarea River Plaza

 

Deziluzie maximă în frumosul nostru târguşor. Nu s-a deschis Mall-ul River Plazza pe 27 octombrie, fapt care a provocat crize de anxietate unui număr mare de domnişoare pregătite de atâta timp să spargă finanţele hackerilor pe haine de fitze şi alte chestii piperate. Plimbându-ne ca de obicei pe străzile urbei, am constatat cu tristeţe că Viorel Popescu i-a dezamăgit încă o dată pe râmnceni. Păi, bine măi omule, de ce ai mai lipit pe toate gardurile afişul ăla cu inaugurarea, dacă tot ştiai că e imposibil să te ţii de cuvânt? În fine, chestia asta cu amânarea inaugurării o bănuiam de foarte multă vreme. De fapt, orice om cu scaun la cap care a văzut acest mall şi-a putut da seama că data de 27 octombrie nu e realistă. Suntem în stare să pariem că nici pe 18 noiembrie nu va avea loc nici o inaugurare. Nu punem însă nici un pariu, pentru că e plictisitor să avem mereu dreptate în ceea ce-l priveşte pe Viorel. Lăsăm plăcerea cititorilor noştri de a descoperi treaba asta. Curat ghinion, pe bune…

 

Toată lumea râde, cântă şi fentează… legea

 

Când vine vorba despre bani, toată lumea o ia razna. Iar atunci când în joc sunt sume de zeci de mii de euro, avem de-a face cu o adevărată nebunie. De această dată vorbim despre o tentativă de licitaţie pentru mass-media locală, care ar trebui să ne facă în sfârşit să credem că Râmnicul e un oraş european. Personaj până la un moment dat chiar haios, viceprimarul Constantin Monceanu dovedeşte însă că are aceleaşi metehne ca şi şefii săi. Aranjamente de culise, şmenuri, şmecherii, ghiduşii, sforării, doar-doar o câştiga cine trebuie banii publici puşi în joc. Sub masca de ins care nu ştie nimic, acuzând continuu greaua moştenire, Monceanu e de fapt un tip dibaci care face tot ce poate pentru a face pe plac cui trebuie. Păi, normal măi fraţilor, doar nu aţi vrea să câştige licitaţia un ziar care se citeşte în judeţul ăsta.

de Octavian Herţa

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button