Politica

Năstase îl trimite pe Băsescu în Congo

Prezent la Vâlcea la finele săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase a ridiculizat „realizările” lui Traian Băsescu în cei 5 ani de mandat. În opinia fostului premier, din 2004 până în prezent, România a devenit periferică în cadrul Uniunii Europene iar câştigarea unui nou mandat de către Băsescu ar reprezenta un dezastru pentru ţara noastră. Năstase a făcut şi o scurtă comparaţie între situaţia economică, politică şi socială a României în timpul mandatului său şi declinul din ultimii 5 ani. 

Relaţii politice tip cramă

Creşterea cheltuielilor bugetare şi a deficitului, şomajul şi dezbinarea pe toate palierele reprezintă, în opinia liderului PSD, tot atâtea caracteristici ale mandatului băsescian. „Nu ştiu dacă vreuna din acţiunile lui Băsescu ne poate inspira. S-a vorbit despre axa Bucureşti-Londra-Washington. Probabil că cei incluşi în această axă nici măcar nu ştiau de existenţa ei. Relaţia cu Republica Moldova: în afară de vizite la pinacotecile de la Cotroceni, nu s-a întâmplat altceva. Nu cred că relaţiile acestea, de tip cramă, pot rezolva problemele grave ale României. În aceşti ani, istoria României s-a oprit. Foarte multe dintre proiectele României s-au blocat. Avem de-a face cu o nervozitate foarte mare din partea populaţiei şi o îngheţare a relaţiilor externe. Sper ca după alegeri, Băsescu să se uite în oglindă şi să spună: iată fostul comunist care am fost a plecat să se plimbe pe mare. Cred că mandatul lui va figura în cărţile de poveşti pentru copii, pentru că eu nu văd un capitol în istoria mare dedicat lui Traian Băsescu”, a spus Năstase. Acesta s-a arătat dezamăgit de prestaţia lui Băsescu în cadrul dezbaterii cu Antonescu, considerând că prezidenţiabilul PD-L şi-a pierdut ultimul său atu: apariţiile publice. Totuşi, Adrian Năstase consideră că Traian Băsescu are încă un avantaj: accesul la dosare. „Principala vulnerabilitate a lui Băsescu este că a ajuns să enerveze foarte mulţi oameni, care se întreabă: interesul naţional este ca Traian Băsescu să rămână încă 5 ani, sau să plece? Ultima variantă este cea corectă, mai ales că Băsescu este într-o stare evidentă de erodare, din toate punctele de vedere. Eu cred că după succesurile din cei 5 ani de mandat, Băsescu a devenit un bun produs de export iar sloganul lui ar trebui să fie Băsescu pentru Congo”, a mai spus Năstase.

Deşi s-a ferit să dea răspunsuri tranşante la întrebările legate de posibilitatea desemnării sale ca premier sau a interesului pe care l-ar avea pentru funcţia de preşedinte al PSD, Năstase a recunoscut că se poate discuta despre orice eventualitate, însă doar după data de 7 decembrie. În opinia sa, PSD trebuie să se întoarcă la mesajele de stânga, alterate într-o oarecare măsură în ultimii ani de alianţele de compromis cu partide de dreapta. 

Înfrânt de MISA în 2004

Rememorând înfrângerea sa în 2004 în faţa lui Băsescu, Năstase a făcut o serie de precizări menite a explica ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani. În opinia sa, Băsescu s-a folosit atunci de organizaţia MISA, ai cărei membri au primit sarcini pur electorale. „Băsescu a dus atunci o campanie foarte dură, având probabil aceiaşi consilieri ca şi ucrainenii. Revoluţia portocalie trebuia să învingă în câteva ţări din Răsărit. Au fost câţiva tipi care i-au învăţat atât pe Băsescu, cât şi pe Iuşcenko. Iuşcenko, după 5 ani de zile, a ajuns la 2,5% ca popularitate, ceea ce îi doresc şi lui Traian Băsescu, care atunci, în 2004, s-a folosit de un grup de militanţi extrem de dinamici, enervaţi inutil de câţiva dintre colegii mei de la Interne. Este vorba de MISA, un grup care la acea vreme a fost împotriva mea foarte puternic. În momentul în care s-a anunţat rezultat de 50% la 50% după al doilea tur de scrutin, eu puteam cere renumărarea voturilor, cu atât mai mult cu cât acuzaţiile de fraudă făcute de Traian Băsescu fuseseră dezminţite de către un grup de experţi, la cererea Pro Democraţia. Fiindcă experţii nu au găsit nimic, nu au dat rezultatul acelei expertize înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, ci a doua zi după acesta, planând ideea că băieţii ăştia de la guvern au furat nenumărate lucruri, inclusiv voturile. Aveam toată îndreptăţirea să cer renumărarea voturilor. Problema pe care mi-am pus-o atunci a fost următoarea: dacă aş fi cerut asta în seara respectivă, am fi avut, probabil, o nouă Piaţă a Universităţii. În staţia de metrou de la Universitate erau deja foarte multe persoane înarmate cu cărămizi şi bucăţi de bordură şi care erau pregătite într-o astfel de situaţie – şi aveam date de la serviciile de informaţii, să deschidă un conflict. Era exact modelul de la Kiev. Noi încheiasem în urmă cu câteva zile negocierile cu Uniunea Europeană iar în aprilie trebuia încheiat tratatul de aderare. Am considerat că un astfel de scandal ar bloca procesul de intrare a României în UE. Ştiam cât de greu este să repari un astfel de lucru în planul imaginii externe. Consecinţa refuzului meu de a cere renumărarea voturilor a constat în hărţuirea mea în aceşti 5 ani. Cred şi acum că am făcut foarte bine. Trebuie să adaug şi faptul că între turul I şi turul II s-au schimbat regulile jocului, fiind eliminate listele suplimentare. Mulţi dintre votanţii noştri care se aflau la copii în zonele rurale, iar cele 200 mii de voturi diferenţă ar putea proveni din acea zonă”, a povestit fostul contracandidat al lui Băsescu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button