Liga III

Modificări în sistemul competiţional din Ligile a II-a şi a III-a

În această vară, câteva schimbări sunt preconizate a avea loc în sistemul competiţional din Ligile a II-a şi a III-a. Practic, în sezonul 2010-2011, doar în Liga I se va păstra acelaşi format, cu 18 echipe, dintre care ultimele 4 vor retrograda în eşalonul inferior.

Câte cinci echipe vor pica din seriile Ligii a II-a

• sistemul de promovare în elita fotbalului românesc nu se schimbă, patru formaţii urmând a face saltul mai sus

Modificările importante apar începând cu Liga a II-a. Astfel, dacă la finele anului competiţional 2009-2010 vor promova în Liga I echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în cele două serii, la fel ca şi până acum, la retrogradare lupta va fi ceva mai aprigă, deoarece vor retrograda 5 echipe, în loc de 4, cum se întâmpla până anul trecut! Deci, locul 14 va duce şi el direct în Liga a III-a!

Fără baraj pentru promovarea din Liga a III-a

• la sfârşitul acestui sezon vor retrograda din al treilea eşalon al ţării echipele de pe locurile 13-18 din fiecare serie

În acest sezon, din Liga a III-a, formată în prezent din şase serii a câte 18 echipe, nu vor mai promova în eşalonul secund 8 echipe, ci doar 6 grupari, anume câştigătoarele fiecărei serii. Astfel, grupările clasate pe poziţia secundă în clasament nu vor mai susţine acel turneu de baraj. În plus, vor retrograda direct echipele clasate pe locurile 13, 14, 15, 16, 17, 18 în fiecare serie, plus o echipă de pe locul 12. În total, din Liga a III-a vor retrograda aşadar 37 de echipe.
Pentru stabilirea echipei de pe locul 12 care va retrograda, pentru fiecare serie se va alcătui un clasament special numai pe baza rezultatelor obţinute de echipele de pe locul 12 în jocurile cu echipele de pe locurile 1–11.
Echipele din primele trei eşaloane care retrogradează sunt obligate să realizeze un barem de 25 de puncte, care se va diminua în cazul retragerii unor grupări din seria respectivă.

Tot 21 de grupări vor face saltul de la „Judeţ”

• acestea vor promova în urma meciurilor de baraj

Din campionatele judeţene se va păstra algoritmul de promovare în Liga a III-a, din Liga a IV-a urmând să facă saltul spre nivelul superior un număr de 21 de echipe învingătoare în jocurile de baraj care vor avea loc între cele 42 de campioane judeţene.

Serii de câte 16 formaţii în eşaloanele inferioare

• se vor juca astfel doar câte 30 de etape, faţă de 34 cum se întâmpla până acum

În anul competitional 2010-2011, Liga a II-a va fi compusă tot din două serii, dar de câte 16 echipe, din fiecare urmând a retrograda ultimele 3 clasate, adică grupările de pe locurile 14-16. Liga a III-a va fi compusă de asemenea tot din şase serii, însă cu câte 16 echipe, din care prima clasată va promova, iar ultimele 3 clasate (locurile 14, 15, 16) vor retrograda direct, la fel ca şi trei echipe dintre cele situate pe locul 13, cele mai slab clasate.
Echipele retrogradate din Liga a II-a si Liga a III-a sunt obligate să realizeze un barem de 20 de puncte.

Startul viitorului sezon al Ligii I: pe 24 iulie

• eşaloanele inferioare (Ligile a II-a şi a III-a) vor demara pe 20 şi 21 august

Conform programului competiţional intern, aprobat de Comitetul Executiv al FRF, sezonul 2010-2011 al Ligii I va debuta pe 24 iulie 2010. S-a stabilit ca la finele turului să aibă loc şi două etape din retur. Altfel, turul Ligii a II-a va începe pe 21 august 2010 şi se va încheia pe 27 noiembrie 2010, în timp ce turul Ligii a III-a demarează pe 20 august 2010 şi se finalizează pe 26 noiembrie 2010.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button