Politica

Mirajul Oltului, acum şi în rate

Săptămâna trecută, conducerea CJV le-a înaintat consilierilor judeţeni un proiect ce vizează dezvoltarea turismului în staţiunea Călimăneşti. Însă, democrat-liberalii, aliaţii nepereche ai PSD în CJ, s-au declarat împotrivă, din cauza costurilor imense. Ion Câlea a ţinut să-i liniştească, anunţând că va apela la credite dacă va fi nevoie.

Consilierii judeţeni au votat din nou proiectul „Mirajul Oltului – Extinderea infrastructurii turistice de agrement Călimăneşti-Căciulata”, cât şi reactualizarea cheltuielilor în acest sens. Proiectul a fost supus spre aprobare şi în noiembrie 2009, dar cu alte cheltuieli, din cauza unor aşa zise erori tehnice. Mai exact, la cheltuieli eligibile, se băgaseră din greşeală toate mijloacele fixe, respectiv dotările de agrement: vaporaşe, bărcuţe etc. Comisia de evaluatori a hotărât trecerea integrală a cheltuielilor eligibile aferente dotărilor de specialitate din cadrul bugetului pe coloana cheltuielilor neeligibile. Consiliul Judeţean a contestat decizia la AM –POR şi la ADR Sud –Vest Oltenia, dar Ministerul Dezvoltării şi Regionale şi Turismului a respins ca neîntemeiată contestaţia CJ. Drept urmare, şi partea de cofinanţare a crescut.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 34.981.301,21 lei, dar sigur că aleşii din CJ au fost invitaţi să aprobe suma de 12.830.224,21 lei, reprezentând cheltuielile neeligibile, inclusiv TVA-ul.
Cu chiu, cu vai, proiectul a parcurs toate etapele, iar în prezent se află în etapa vizitelor precontractuale la faţa locului. Preşedintele CJ, social-democratul Ion Câlea, a pledat destul de neconvingător pentru cauza primarului Ilie Amuzan. De aceea, consilierii PD-L s-au declarat împotrivă. Aurel Simion a spus, de exemplu, că în opinia sa suma alocată este destul de mare, iar implementarea proiectului presupune sabotarea altor proiecte. „Ar trebui să fim foarte atenţi cu aceste proiecte, pentru că nu avem bani pentru implementarea lor. Suntem de acord că staţiunea Călimăneşti are nevoie de acest proiect, dar nu putem să nu luăm în calcul faptul că, din suma alocată, am putea implementa patru proiecte mai mici, la fel de importante. Înainte să aprobăm astfel de proiecte, ar trebui să facem o inventariere a tuturor proiectelor şi doar după aceea să alocăm banii. La Drăgăşani, avem în stand-by patru proiecte, trebuie să dăm şi acolo ceva. Nu mi se pare normal să investim o grămadă de bani într-un singur proiect. Pentru că, trebuie să recunoaştem, degeaba spunem noi că vom suporta doar suma asta. Ştim foarte bine că tot CJ va plăti şi partea Primăriei Călimăneşti, respectiv suma de 11.075. 530, 50 lei, că aşa am făcut mereu”, a precizat Simion.
Încolţit de colegii de alianţă, Ion Cîlea a declarat că va aloca bani şi pentru proiectele mai mici, iar proiectul de la Călimăneşti va fi finanţat printr-un credit. Astfel, „Mirajul” lui Ilie Amuzan va fi realizat în rate lunare, evident, dacă preşedintele CJ va reuşi să obţină creditul.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button