Liga III

Mihai Diculoiu a stabilit obiectivul pentru a doua parte a sezonului: „Trebuie să strângem minim 30 de puncte în retur!”

Diculoiu Mihai* preşedintele Sindicatului Liber Oltchim afirmă că mulţi jucători nu şi-au etalat încă adevărata valoare în actualul campionat

Echipa de fotbal Oltchim Rm. Vâlcea a terminat în genunchi turul actualului campionat, iar rezultatele negative l-au nemulţuit pe Mihai Diculoiu. Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim crede că lucrurile pot decurge mult mai bine în a doua parte a campionatului, echipa antrenată de Ion Lazăr având obiectivul de a acumula cel puţin 30 de puncte în retur.

• FC Oltchim a avut parte de un tur de campionat cât se poate de nefast. După un început bun de sezon, au urmat câteva meciuri mai slabe, totul culminând negativ cu cele patru înfrângeri consecutive din final. Cum apreciaţi evoluţia echipei antrenate mai întâi de Lucian Catargiu, iar apoi de Ion Lazăr?

– Am sperat ca acest campionat, iar deocamdată mă refer doar la tur, să fie de bun augur pentru echipa noastră de fotbal, mai ales pentru că întotdeauna ne-am propus ca obiectiv clasarea pe primul loc, chiar dacă la FC Oltchim nu sunt condiţii pentru a activa în eşalonul superior. Principala vină a parcursului negativ îmi aparţine mie, deoarece am lăsat mână liberă antrenorului Lucian Catargiu, iar asta din cauza situaţiei dificile în care se află SC Oltchim SA, care m-a obligat să mă concentrez mai puţin la fotbal. M-am bazat însă pe experienţa lui Catargiu, pe care l-am considerat un om de caracter, un bun profesionist (lucruri pe care le cred în continuare despre el), dar, din păcate, acesta nu a fost atât de exigent încât să poată să-şi impună calităţile pe care le are în faţa jucătorilor. Din cauza faptului că a tolerat foarte mult indisciplina, fotbaliştii nu au mai atins parametrii necesari pentru a îndeplini obiectivul pe care conducerea clubului l-a trasat. Deoarece nu s-a realizat ceea ce mi-am propus (şi anume, măcar o clasare pe locurile 1-3), am fost nevoit ca, pentru ultimele patru etape din tur, să iau măsura – care nu mai putea fi amânată! – de a înlocui antrenorul principal, aşa că l-am numit în funcţie pe Ion Lazăr. Din cele trei meciuri în care s-a aflat pe bancă, nu a reuşit să câştige vreunul, Oltchim fiind învinsă la Piatra Olt şi Caracal, precum şi acasă, de CSM Slatina. În aceste condiţii, am terminat turul cu o linie de clasament destul de proastă, având doar 14 puncte în cont.

• La un moment dat, aţi făcut chiar un pariu cu Lucian Catargiu. Câte puncte i-aţi pronosticat că va face Oltchim-ul în tur?

– Într-adevăr, aşa e! Am făcut un pariu cu Lucian Catargiu, iar FC Oltchim, din câte îmi aduc aminte, cred că avea atunci vreo 10 puncte. I-am spus antrenorului că echipa nu va strânge mai mult de 13 până la finalul turului şi iată că n-am fost departe de adevăr! E bine totuşi că le-au acumulat şi pe astea, pentru că toţi cei care au văzut măcar o dată cum joacă această echipă îşi dau seama că nu are posibilitatea să câştige vreun meci. Poate tocmai de aceea, turul acesta l-am încheiat devastator de prost, pe locul 10…

• De când nu s-a mai clasat echipa FC Oltchim atât de slab în Liga a III-a?

– Practic, parcursul din acest sezon cred că e cel mai slab de când activăm noi în Liga a III-a. Ne-am mai clasat atât de prost doar într-un singur an, când ne aflam chiar „la cota de avarie”, dar până la urmă ne-am redresat în retur. O mare eroare a antrenorilor a fost accea că nu au ştiut să folosească jucătorii pe posturile lor preferate, şi vă dau un singur exemplu, Vasile Datcu, care a jucat fundaş stânga. Din punctul meu de vedere, acest fotbalist trebuia să fie atacant. Se impune acum ca în perioada aceasta de vacanţă, până la începerea returului, să se facă o pregătire fizică asiduă, în aşa fel încât în primăvară să avem o echipă extrem de puternică, astfel încât, în funcţie de concepţia şi ideile tehnico-tactice ale antrenorului, să poată să obţină rezultate foarte bune, atât acasă, cât şi în deplasare. Personal, sper ca FC Oltchim să facă în retur cel puţin 30 de puncte, astfel încât să terminăm campionatul cu vreo 44. Ion Lazăr are sarcina de a elabora un program de pregătire care să ne asigure, în primăvară, un joc de fotbal combinativ, dar şi agresiv – în sensul bun al cuvântului – astfel încât spectatorii, dar şi reprezentanţii mass media, să aprecieze că FC Oltchim este o echipă valoroasă.

• Se aude că aţi intenţionat sau chiar că aţi vrea să-l puneţi din nou antrenor la FC Oltchim pe Costel Gaiţă, antrenorul cu care echipa s-a clasat pe primul loc în Liga a III-a în urmă cu patru ani?

– Pe Costel Gaiţă n-o să-l mai pun niciodată principal la FC Oltchim pentru că, de fiecare dată când am avut probleme la echipă cu câte un antrenor, i s-a oferit această funcţie, dar a refuzat-o. Iar eu am un principiu, nu oblig pe nimeni, deşi prin natura locului de muncă pe care-l are, Gaiţă era obligat să facă ceea ce i se spune. L-am înţeles, însă numai pentru că el a avut unele probleme cu sănătatea, mai demult, aşa că mi-am zis că probabil din acest motiv nu mai doreşte să antreneze la Oltchim.

• O altă problemă cu care s-a confruntat echipa Oltchim în turul sezonului actual a fost legată de numărul cam mare de cartonaşe roşii. Este aceasta o dovadă că antrenorii nu au găsit formula adecvată pentru a eradica indisciplina în rândul jucătorilor?

– În 2009-2010, FC Oltchim a plătit peste 10.000 de lei numai pentru a achita aceste cartonaşe roşii, iar problemele au continuat şi în actualul sezon. În aceste condiţii, am luat decizia de a impune, pe viitor, câteva măsuri drastice pentru jucătorii care nu sunt disciplinaţi, aceştia urmând a-şi plăti singuri cartonaşele. Fără îndoială că aceste acte de indisciplină sunt tolerate de antrenor, în timp ce mie mi se spunea, de fiecare dată când echipa juca în deplasare, ori că a fost de vină arbitrul, ori că jucătorul nostru n-a făcut nimic, iar adversarul s-a lovit de cotul său în cădere, ceea ce nu prea era adevărat. Sunt unii jucători care ar trebui să-şi revizuiască puţin atitudinea, iar antrenorii trebuie să lucreze foarte mult cu ei în această privinţă. De exemplu, din punctul meu de vedere un vârf de atac nu ar avea voie să încaseze vreun cartonaş roşu, ci dimpotrivă, ar trebui să-i provoace pe fundaşii adverşi, iar aceştia să fie eliminaţi, dar asta numai dacă atacantul nostru are valoare, ceea ce, din păcate, nu cred că e cazul la FC Oltchim. În mod normal, un atacant trebuie să ajute echipa, trebuie să obţină lovituri libere, să-şi creeze acţiuni ofensive, să-i pună în dificultate pe adversari, ceea ce nu se prea întâmplă.

• Ce jucători v-au mulţumit prin evoluţia lor şi cine v-a dezamăgit în acest tur de campionat?

– Sunt într-adevăr unii jucători pe care îi apreciez, cum ar fi, de exemplu, Datcu, dar aşa cum am mai spus nu a fost numai vina lui pentru că nu a dat randamentul scontat, ci a antrenorului, pentru că nu l-a folosit pe postul corespunzător. Şi Tomescu este un copil talentat, care poate mai mult, dar pe care, la fel, nu-l prea văd antrenorii ca să-l folosească acolo unde îi convine cel mai mult. Dintre cei vechi, mai sunt de remarcat Marinescu şi Stoica, jucători care pot face oricând diferenţa, însă doar cu doi jucători de valoare nu prea poţi să faci mare lucru. M-au dezamăgit, în mod deosebit, Preda – care în ultima perioadă de timp nu mai joacă nimic, şi Moldoveanu – care stă mai mult accidentat. Altfel, mă aşteptam la mai mult de la Stanca, însă în cazul lui se vede o lipsă acută de pregătire din cauza faptului că a stat o perioadă bună pe tuşă şi n-a mai jucat fotbal. Totuşi, ţinând cont de nivelul la care a activat, cred că putea să fie mult mai util echipei. În câteva meciuri, s-a văzut foarte clar că nu este bine pregătit din punct de vedere fizic şi nu poate să-şi etaleze valoarea pe care o are.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button