Diverse

Meseria ideală: antrenor… în „Paradis”

1popa_interviu* fostul golgheter al Oltchim-ului, Cosmin Popa, a lăsat fotbalul şi România pentru o viaţă fără lipsuri în Dubai

În 2006, FC Oltchim Rm. Vâlcea realiza cea mai mare performanţă din existenţa clubului. A câştigat campionatul în Liga a III-a, astfel obţinând dreptul de a evolua pe cea de-a doua scenă fotbalistică a ţării. Chiar dacă au existat speranţe, se ştia însă că va fi foarte greu ca echipa să evolueze în cel de-al doilea eşalon. Fără sprijin, FC Oltchim a cedat până la urmă locul în Liga a II-a şi performanţa jucătorilor „chimişti” de atunci a fost repede uitată. Imediat, acea echipă şi-a diminuat valoarea. A plecat Iosif Melcea, unul dintre cei mai reprezentativi jucători, dar şi golgheterul Oltchimului, Cosmin Popa. Spre deosebire de Melcea, însă, care a mers în Liga a II-a, la CSM, Popa a ales să renunţe la fotbalul de performanţă. Dezamăgit de neînscrierea FC Oltchim în cel de-al doilea eşalon, Popa a luat calea străinătăţii. Şi s-a oprit la arabi, în Dubai, unul dintre puţinele locuri din lume în care nu există grija zilei de mâine, iar luxul e la el acasă.

„Cosmo” a părăsit ţara în 2006

* Popa a plecat după ce FC Oltchim a vândut locul în Divizia B

Cosmin Popa a descoperit în Emirate o nouă viaţă, oportunităţi care i-au schimbat practic destinul. Nu l-au îndepărtat, însă, de fotbal. „Cosmo” Popa, aşa cum este el alintat de arabi, a ajuns acum să deţină o academie în Dubai, aproximativ 100 de copii iubitori de fotbal aflându-se în prezent sub oblăduirea sa. Ce poate fi mai bine: să faci ce-ţi place şi să fi plătit aşa cum îţi doreşti!? Să se întâmple acest lucru în ţară, acasă, poate că aşa ar fi ideal. Dar Cosmin Popa este mai mult decât mulţumit şi cu ceea îi este oferit în Dubai, un emirat considerat „Ibiza pentru cei bogaţi”. În scurta sa vacanţă petrecută în România fostul golgheter al Oltchimului ne-a povestit despre cum e viaţa printre musulmani.
„Venisem după o perioadă în care jucasem la Liga a II-a. Am ajuns la Oltchim, în Divizia C şi am promovat cu această echipă. Era ceva extraordinar! Eram vreo patru sau cinci băieţi din generaţia 1978, care jucaserăm împreună începând de la juniori şi după o perioadă ne-am reîntâlnit la Oltchim unde am făcut nişte lucruri foarte bune şi am realizat o premieră pentru clubul Oltchim, care nu a avut niciodată echipă în Divizia B. Noi am oferit această oportunitate, dar după cum ştim lucrurile nu au stat aşa cum ne-am fi dorit. Sincer să fiu, cred că dacă ar fi continuat în Divizia B, eu mai rămâneam în ţară, nu plecam. N-am mai vrut să continui la Divizia C şi am fost forţat să plec. Am avut o oportunitate, un prieten bun de-al meu, Cristi Nica, care-a jucat şi el fotbal cu noi, este plecat în Emirate de 10 ani. În 2006, după ce am aflat că Oltchim nu se va înscrie în Liga a II-a, am avut o discuţie cu acest prieten şi mi-a dat ideea asta, să mă duc în Dubai. Am zis că poate e mai bine pentru mine să plec şi să încerc să mă realizez în străinătate”, şi-a început Cosmin Popa istorisirea.

O lună sub comanda lui Ilie Balaci

* „minunea blondă” din Bănie l-a antrenat în Emirate

„Am plecat cu gândul să joc fotbal în Dubai. Dar e foarte greu, ca străin, să reuşeşti să faci acest lucru în Emirate. Să pătrunzi în liga lor profesionistă de fotbal trebuie să ai un nume foarte mare. Adică să fi jucat undeva la nivel de echipă naţională. Eu, totuşi, am încercat. L-am cunoscut acolo pe Ilie Balaci. Am mers la el la echipă. Am stat la antrenamente o lună. A fost foarte bine, pentru că m-am adaptat uşor, chiar dacă era cald. M-a ajutat foarte mult domnul Balaci, dar neşansa mea a fost că el după o lună de zile a plecat la altă echipă. Mi-a dat un număr de telefon al unui impresar de acolo, l-am sunat, mi-a promis că mă ajută, dar până la urmă nu s-a concretizat nimic. Am stat vreo şapte luni fără serviciu. Puteam foarte uşor să găsesc altceva, într-un alt domeniu, dar nu am vrut să renunţ la fotbal. Am jucat apoi la o echipă engleză de amatori de acolo şi m-am împrietenit cu un englez care avea o companie foarte mare în Dubai. M-a ajutat să găsesc o academie de fotbal şi să lucrez ca antrenor, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani. Aveam atunci 28 de ani. Nu eram bătrân pentru fotbal, puteam să mai joc, dar dacă mi s-a ivit şansa asta, am ales să lucrez în antrenorat”. Aşa a ajuns Popa din fotbalist, antrenor.

Academia „Diamonds Dubai”, un proiect de viitor

* la aceasta, deprind tainele fotbalului aproximativ 80 de copii, de la 3 ani şi jumătate până la 14 ani

Între timp, împreună cu un prieten, care locuieşte acolo, „Cosmo” Popa şi-a deschis şi propria academie de fotbal, „Diamonds Dubai”. „De vreo patru-cinci luni am început chestia asta. De unde mi-a venit ideea să deschid o academie de fotbal? Am văzut că nu prea lucrau profesionist acolo. Nu-mi plăcea modul de lucru al antrenorilor. Urmăreau mai mult să treacă timpul, să le ia banii părinţilor. Şi n-am vrut să mă compromit într-o chestie ca asta. Nu vroiam să păcălesc copiii. Am zis că mai bine îmi deschid eu propria academie şi antrenez în stilul în care ştiu, iar copiii ăia să înveţe ceva, nu doar să vină să se distreze la antrenamente. La început ne-a fost mai greu, dar acum am ajuns la 80 de copii, de la 3 ani şi jumătate, până la 14 ani”, a informat fostul chimist.
„În Dubai sunt 160 de naţionalităţi. Sunt foarte mulţi englezi, australieni, americani, care trăiesc în Emirate şi care nu au acces în cluburile de fotbal profesioniste de acolo. Pentru asta s-au făcut academiile, pentru a acapara toţi copiii care sunt veniţi din străinătate şi care nu au oportunitatea să intre în cluburile locale de fotbal. Şi merge foarte bine chestia asta. Când eşti părinte şi ai un copil care vrea să joace fotbal, până la urmă nu te interesează cât plăteşti pentru ca el să se simtă bine şi să înveţe ceva. Mai bine renunţă ei la plăcerile lor şi-şi trimit copiii la fotbal. Problema apare mai târziu. Neavând altă oportunitate, ajung la 15-16 ani şi se lasă. Singura lor şansă ca fotbalişti este să meargă să joace undeva în Europa. Oricum, ei vin la fotbal să facă sport, nu ca să ajungă fotbalişti şi să-şi câştige existenţa de pe urma acestui lucru”, a mai spus Popa.

Câştigă 4.000-5.000 de euro lunar ca antrenor

* veniturile realizate îl pot ajuta pe Cosmin Popa să-şi extindă Academia

Ca antrenor în Dubai, la propria academie şi la cea a unui prieten, vâlceanul câştigă echivalentul a 4.000 sau 5.000 de euro lunar, bani proveniţi în special din cotizaţiile copiilor. Acolo, un tânăr care merge o dată pe săptămână la antrenamente plăteşte 75 de dolari, de două ori pe săptămână – 120, iar dacă vine de trei ori, aproape 200 de dolari lunar. Pregătirea se desfăşoară în parc, pe terenurile amenajate sau în sălile de sport, acolo unde nu pătrunde căldura. De altfel, dacă nu ar exista aceste spaţii amenajate, ar fi foarte greu pentru un sportiv să reziste în Dubai. Şi nu doar pentru un sportiv, ci pentru oricine. Asta pentru că din luna mai până în septembrie temperaturile sunt foarte ridicate, cuprinse în 38 şi 55 de grade. Mulţi nu fac faţă şi renunţă la Dubai în special datorită căldurii excesive. Căldura insuportabilă este de fapt singurul aspect negativ al vieţii în Dubai.

„Dubai – un oraş cosmopolit, fără prea multe restricţii”

* localnicii gustă viaţa din plin, iar banii le vin în conturi fără să facă eforturi prea mari

„Dubaiul este un oraş cosmopolit. Toţi cei care-l vizitează nu au impresia că au ajuns într-o ţară cu restricţii. Celelalte Emirate sunt puţin mai stricte. Aici nu există restricţii decât în privinţa alcoolului. Nu poţi merge pe stradă în stare de ebrietate, dar în club nu are nimeni nimic cu tine. Apoi, aici e problemă cu spaţiul. Nu poţi cumpăra tu, ca străin, un teren, dacă nu eşti din ţara respectivă. E foarte greu. Trebuie să-l închiriezi sau să-l cumperi printr-un localnic de acolo, asta oferindu-le lor posibilitatea să câştige nişte bani. Guvernul lor îi protejează foarte mult. Dacă vrei să-ţi cumperi sau să deschizi o afacere, trebuie să o faci pe numele unui localnic şi trebuie să-i plăteşti o sumă de bani. Poate echivalentul a 10-15 mii de euro pe an, în funcţie de cât de mare este afacerea. Un localnic poate să aibă trei sute de oameni care plătesc chestia asta, aşa că o duce foarte bine. Au multe facilităţi şi nu sunt nevoiţi să muncească. Au ajuns în stadiul în care le e greu să se ducă să ia şi banii de la companie. Angajează un indian, îi oferă 200-300 de dolari pe lună şi acela se duce şi strânge banii. Ei decât călătoresc, trăiesc bine, se distrează, iar banii le vin fără să mişte nimic. De aceea, la început am fost surprins cât de mult îşi venerează conducătorii. Au abţibilduri pe maşini, pe case, oriunde mergi, vezi poze cu şeicul. La ce nivel de trai au, mi se pare ceva normal”, mai spune Popa.

Adversar al lui Essien şi al naţionalei Ghanei

* Marius Bilaşco şi Bogdan Mara, în grupul de prieteni al fostului fotbalist vâlcean

Cosmin Popa este mulţumit nu doar pentru că face ceea ce-i place şi are un salariu bun, ci şi pentru că în Dubai a avut şansa să cunoască oameni importanţi din sport şi din afara acestuia. „I-am întâlnit pe Cristi Chivu şi George Ogăraru, care au avut turnee în Dubai cu Inter Milano şi Ajax Amsterdam, acum un an şi ceva. Am vorbit cu ei, am schimbat câteva impresii, sunt oameni extraordinari, modeşti, iar ca şi prieteni ţin legătura cu Bogdan Mara şi Marius Bilaşco. Ei vin în fiecare an în Dubai la mine, mergem şi mâncăm împreună, ne distrăm. Emil Dică şi Ciprian Marica au mai venit acolo, dar şi Sergiu Radu, cu care încă mai ţin legătura. Eu fac parte dintr-o echipă de semi-profesionişti, dar am avut şansa să joc un meci amical demonstrativ împotriva echipei naţionale a Ghanei, pentru care a evoluat şi celebrul Michael Essien, de la Chelsea, un fotbalist extraordinar, modest şi cu foarte mari calităţi”, mai spune Popa.

„Cosmo” Popa are lumea la picioare

* poate călători aproape gratis cu avionul în orice colţ al planetei

Cosmin Popa s-a acomodat în Dubai pentru că nu este nevoit să stea tot timpul acolo. Soţia sa lucrează ca stewardesă pentru compania Emirates Airlines şi astfel beneficiază de anumite facilităţi. Cosmo şi Andra pot călători aproape gratis cu avionul în orice colţ al lumii. Au o reducere de 90 la sută la biletul avionului, astfel că îşi permit multe plimbări. Fostul fotbalist al Oltchim-ului vine în ţară destul de des, dar se bucură şi de numeroase vacanţe în locuri exotice. A fost cam peste tot în Europa, dar a mai ajuns şi în Sri Lanka, Singapore, Malaezia, iar în această vară se va bronza pe ţărmul Oceanului Indian, în Insulele Maldive.

„Nu aş da România pe nici o ţară de pe Mapamond”

* dacă ar câştiga în ţară jumătate din cât obţine peste hotare, Cosmin Popa s-ar întoarce acasă

Totuşi, tot mai bine e acasă. „Fiecare ţară are atracţiile ei. Dar cu toate astea, nimic nu se compară cu România. Eu zic că avem una dintre cele mai frumoase ţări şi nu aş da România pe nici o ţară din lume. Păcat că nu avem aceiaşi bani care sunt acolo. Jumătate dacă aş lua din cât câştig acolo, m-aş întoarce acasă”, a afirmat Cosmin Popa.

Olaru a rezistat, Carabageac a capotat

* Popa i-a ajutat pe cei doi buni prieteni ai săi să se realizeze în Emirate

O vorbă românească spune „dar din dar, se face Rai”. Cam aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Cosmin Popa. A fost ajutat, iar la rândul său a ajutat. Mai întâi l-a sprijinit să ajungă în Dubai pe Marcel Carabageac: „Pentru Marcel a fost o perioadă foarte grea, pentru că nu a stăpânit bine limba engleză, dar s-a acomodat până la urmă. I-am vorbit fostului meu patron despre el şi Marcel a ajuns până la urmă să antreneze la o academie. Am vorbit cu cineva să se ducă să şi arbitreze într-un campionat de amatori, unde era şi plătit pentru acest lucru. Începuse să-l respecte lumea acolo, să-şi facă prieteni, dar nu ştiu ce problemă a avut în ţară şi s-a întors acasă. Eu am încercat şi am vorbit cu patronul lui, am lăsat o portiţă deschisă, dacă se hotărăşte, poate să revină în Dubai şi să-şi reia activitatea, job pe care l-a obţinut foarte greu, prin muncă. Eu doar am pus o vorbă bună şi l-am ajutat să ajungă acolo, dar el a făcut ca totul să meargă bine, e meritul lui”.
La câteva luni distanţă de Marcel Carabageac şi-a luat zborul spre Dubai şi Robert Olaru, coleg cu „Cosmo”, pe vremea când realizau împreună cea mai mare performanţă a FC Oltchim: promovarea în Divizia B. „Robert Olaru a venit de vreo jumătate de an în Dubai. La început a trecut şi el printr-o perioadă grea. Dar s-a adaptat repede. Eu am rămas surprins, la fel şi patronul nostru, cum a progresat atât de mult într-un timp foarte scurt. Are un viitor foarte frumos acolo ca antrenor, cu ambiţia pe care o are”, este de părere „Cosmo”.

Robert Olaru: „N-am mai văzut, la un moment dat, niciuun viitor în ţară”

* legitimat ultima oară la Oltul Ioneşti 2009, în Liga a IV-a, fotbalistul a descoperit stabilitatea financiară în Dubai

„A fost o decizie greu de luat, dar chiar n-am văzut la un moment dat un viitor în ţară. Ajunsesem să joc la Divizia D, am avut la Ioneşti o echipă foarte bună, nişte colegi minunaţi, fotbalişti, care-au jucat la niveluri superioare, dar nu mai vedeam un viitor. Sunt foarte mulţumit de ce-am găsit în Dubai, m-am dus acolo prin Cosmin, m-a ajutat şi mi-a fost mai uşor. E foarte respectat acolo şi nu spun asta pentru că este prietenul meu. Iar faptul că m-a prezentat ca şi prietenul lui cel mai bun, m-a ajutat foarte mult. Lumea deja mi-a dat credit, a avut încredere în mine şi eu sper că nu l-am dezamăgit. La început a fost mai greu, pentru că nu stăpâneam bine limba engleză. Dar am căpătat încredere şi am început să mă descurc. Am făcut ucenicie o lună de zile, îl însoţeam pe Cosmin la antrenamente, îl urmăream, mai şi notam, iar în momentul în care s-a ivit ocazia, am ajuns să antrenez. Am încercat, pe cât posibil, să-i fac pe copii să se simtă bine, să le placă fotbalul. Mi-a prins bine şi experienţa de la Oltchim. În momentele acelea stăteam şi mă gândeam la toate antrenamentele pe care le-am făcut de-a lungul timpului cu toţi antrenorii pe care i-am avut şi am încercat să iau ceva de la fiecare. Şi chiar le mulţumesc pe această cale tuturor antrenorilor cu care am lucrat. Au fost oameni deosebiţi, de la care am învăţat multe lucruri, şi nu neapărat fotbalistic vorbind. Acum mi-e bine în Dubai din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Îmi este alături şi soţia, care lucrează la o firmă mare. Eu sunt de şase luni în Dubai, soţia de 9 luni, iar acum sperăm să-l putem lua şi pe cel mic cu noi” a menţionat Robert Olaru.

Simona SIMA

Articole Similare

2 Comments

  1. Salut cosmin ma bucur sa aud vesti bune de tine , te felicit si iti urez cat mai mult progres si poate intr-un viitor o sa faci o academie de footbal pe valea Taraiei .

  2. Oamenii deosebiți,primesc mereu în schimb de la viață ceea ce merită cu adevărat! Felicitări Cosmin Popa,pentru tot ce ai obținut de la viață mai ales pentru cum vorbești atât de frumos și nu ai uitat de locul natal! Mă bucur și pentru tine și te salut Robert Olaru!Un fost coleg de echipă,Lari Todeci (Toldo)!

Lasă un răspuns

Back to top button