Liga IV

Marcel Popii va înfiinţa un centru performant de pregătire a copiilor şi juniorilor

În vara acestui an, omul de afaceri Marcel Popii (managerul firmei de construcţii Marlaur Comp SRL) a luat decizia de a se implica financiar la echipa de Liga a IV-a, Dinamo 2007 Rm. Vâlcea. Însă, după numai câteva luni, acesta nu a mai agreat atmosfera existentă în tabăra „câinilor” şi a decis să-şi retragă sprijinul, motivându-şi această opţiune prin lipsa de seriozitate şi rezultatele slabe înregistrate în campionat. „Nu poţi să alergi după doi iepuri, pentru că nu vei prinde niciunul. Acest lucru s-a întâmplat şi cu mine în fotbal. În primul rând, lipsa de seriozitate a fost cea care m-a deranjat cel mai mult la Dinamo. Eu am mers din start pe o premiză care – zic eu – este una aplicată la toate cluburile profesioniste: în loc să acordăm jucătorilor prime după fiecare victorie, mai bine le dăm banii după ce aceştia îşi îndeplinesc un obiectiv. De exemplu, dacă echipa ar fi terminat pe primul loc la finele sezonului, fiecare fotbalist încasa câte 1000 de Euro de căciulă, în timp ce locul 2 se recompensa cu câte 600. Astfel, jucătorii deveneau mai motivaţi şi luptau cu abnegaţie pe teren. Din păcate, nu am reuşit să implementez această regulă. Mi s-a reproşat că nu toţi jucătorii au bani să vină la meci, de aceea e mai bine să le dăm bani după victorie. Păi, să strângă, dacă vor să joace fotbal. Oricum, aceştia şi-ar fi încasat toţi banii, până la urmă. Un alt lucru pe care nu l-am acceptat este absenţa de la antrenamente. Nu mă interesează unde lucrează fiecare. Şi-au asumat un angajament faţă de echipă şi conducere şi trebuiau să-l respecte. Nu poţi face performanţă fără pregătire. Nici-o-da-tă!”, ne-a spus Marcel Popii despre colaborarea cu Dinamo 2007 Rm. Vâlcea.   

Tănase, Rogojină şi Căpraru se întorc la „Onoare”  

În opinia lui Popii, evoluţia sub aşteptări a echipei sale de la „Onoare” a fost cauzată de faptul că cei mai buni jucători ai săi au făcut pasul în Liga a IV-a, astfel că AS Marlaur a rămas descoperită. „Tănase este unul dintre golgheterii de la Dinamo 2007 şi, totodată, un jucător de bază. Rogojină – la fel, a jucat extraordinar de bine în defensivă şi s-a ridicat la nivelul echipei. Toţi aceştia vor se vor întoarce din iarnă la AS Marlaur, pentru că am nevoie de ei. Eu am vrut să fac treabă la Dinamo 2007. I-am spus lui Laurenţiu Mustăţea că nu putem face performanţă decât dacă aducem un antrenor de gabarit. Târziu, el mi-a dat dreptate. De asemenea, eu am propus un alt lucru, ca din cele două echipe să formăm una solidă. Laurenţiu mi-a zis apoi că nu poate renunţa la jucătorii lui. Păi, cum vrei să obţii rezultate bune dacă bagi în teren jucători de 40 de ani. „Dobai” nu mai poate juca la acest nivel. La Dinamo 2007 sunt mulţi jucători bătrâni. Trebuia să întinerim echipa, pentru a avea constanţă în campionat. De aici au pornit şi câteva discuţii aprinse între mine şi Mustăţea. Nu vroiam să mă bag peste el, pentru că are mai multă experienţă, însă am considerat că trebuie luate unele măsuri pentru ca echipa să rămână un nume puternic în judeţ”, ne-a mai informat Popii vizavi de fostele sale intenţii de la Dinamo. Omul de afaceri a mai completat că, fără o organigramă bine pusă la punct, nicio echipă nu poate să facă performanţă. „Domnul Catargiu are un plan de activitate riguros. Dânsul vine şi îmi prezintă punctajul pentru fiecare jucător, pentru a şti cine merită prime. Din retur, voi deveni extrem de exigent faţă de jucători. Cine nu respectă antrenamentele şi regulile, nu mai au ce căuta la AS Marlaur. Eu mi-am concediat de la firmă cei mai buni angajaţi pentru că nu respectau normele de protecţie”, a mai adăugat Popii. 

Catargiu continuă la AS Marlaur 

Managerul firmei de construcţii Marlaur Comp SRL susţine că, până la urmă, a reuşit să-l convingă de Lucian Catargiu să nu părăsească echipa de Liga a V-a, considerând că fostul antrenor al Chimiei Rm. Vâlcea va avea un rol important în obţinerea de rezultate notabile. „Domnul Catargiu este un antrenor cu caracter, la care nu vreau să renunţ aşa de uşor. Mă bucură faptul că vrea să continue ceea ce a început la AS Marlaur. Eu i-am dat mână liberă în alcătuirea echipei. Dacă jucătorii refuză să-l asculte, vor fi nevoiţi să-şi caute alte echipe. O parte dintre fotbalişti a înţeles acest lucru şi şi-a făcut bagajele. Îl înţeleg şi pe dânsul că e nemulţumit, dar va vedea că, din retur, multe lucruri se vor schimba la echipă”, a mai adăugat managerul de la Marlaur Comp SRL. 

Râmnicul ar putea avea o nouă „şcoală” de fotbal 

Anul viitor, Marcel Popii vrea să-şi pună în practică unul dintre planurile sale mai vechi, acela de a fonda o şcoală de fotbal. „Deocamdată nu pot oferi mai multe detalii vizavi de acest plan al meu. Ceea ce pot să vă spun este că acest centru va fi înfiinţat chiar în Râmnic şi va fi unul impecabil. Oricum, costurile unei asemenea investiţii nu sunt atât de mari precum apar în presă. De exemplu, primăriile spun că au construit stadioane standard cu 10-15 miliarde lei vechi. Eu dacă lucrez în construcţii, ştiu cam cum merge treaba. Primăriile topesc acei bani, din moment ce, o baza sportivă o poţi face cu 4-5 miliarde, deşi ele invocă sume cel puţin duble. România de aia nu iese din criză, pentru că, deşi e sărăcie, nu ezită să facă abuzuri şi să cheltuiască bani fără responsabilitate. Să revenim însă la centrul de pregătire. Am în vedere să înfiinţez chiar şi o clasă specială pentru fotbalişti, cu profesori adecvaţi, iar educaţia fizică să fie una de bază. De asemenea, cei mici trebuie să primească lecţii practice şi de cultură civică, referitor la cum trebuie să se comporte în anumite situaţii. Marea majoritate a fotbaliştilor sunt huligani, arătând obscene în faţa a mii de spectatori care plătesc să-i vadă la meciuri. De asemenea, nici nu ştiu să vorbească atunci când se duc să dea un interviu. Am observat că până şi pe cei mici îi vezi toată ziua prin baruri. Ce fotbalist eşti când te vede lumea numai prin cluburi şi cu sticla de vin în mână. Ei nu îşi dau seama că viaţa de fotbalist e scurtă. Ea ţine de la 20 la 30 de ani, timp în care trebuie să îţi asiguri nivelul de trai până la bătrâneţe. Că mai târziu acel fotbalist va deveni antrenor, e cu semnul întrebării. Iar că va deveni un antrenor bine plătit, atunci e cu două semne ale întrebării. M-am uitat şi la jucătorii de la CSM Rm. Vâlcea. „Domne, nu ne luăm banii, intrăm în grevă!”, ziceau ei. Sunt firme mari care nu şi-au plătit angajaţii de câteva luni bune. De exemplu, ce-ar însemna să plece toată lumea din Combinat, pentru că au existat întârzieri salariale? Un om calculat, cu capul pe umeri, trebuie să înţeleagă conducerea, pentru că în momentul în care au fost bani, i-au primit la timp şi au avut de unde mânca o pâine timp de 10, 20 de ani. În aceste momente trebuie arătat şi respectul vizavi de mâna care te-a hrănit şi care a vegheat să nu-ţi lipsească cele necesare. Nu trebuie să acţionezi precum jucătorii de la CSM care au spus: „Aaa, gata! Nu ne-am luat banii, ne dăm demisia”. O să vină vremuri când o să muncim din nou pe 5 milioane. Vin oameni din Spania care mă întreabă dacă am un loc de muncă. Înainte mă întrebau ce salariu le dau pe lună, acum mă întreabă dacă am de lucru, fără a avea pretenţii prea mari” a încheiat Marcel Popii.   (L.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button