Politica

Liderii democrat-liberalilor îl critică dur pe Ion Câlea, dar susţin PSD

PD-L, de la dreapta la stânga

Alianţa dintre PSD şi PD-L din Consiliul Judeţean Vâlcea pare nefirească din punct de vedere politic, însă arată a fi justificată dacă am vorbi despre interesele personale si de grup. Nu îi este nimănui clar dacă Romulus Blacu sau Minet S.A îl agreează pe Ion Câlea prin Dumitru Persu. Speculaţiile de presă au fost alimentate şi de acuzaţiile grave pe care preşedintele Consiliului Judeţean le-a făcut la adresa fostului consilier judeţean, acum deputat, Samoil Vâlcu. La vremea respectivă, în 2008, Câlea îl numea pe Vâlcu „farmacist” şi îi indica să „ţină gura închisă” pentru a nu da publicităţii afacerile acestuia cu medicamente. În plină dictatură Mircia Gutău, parlamentarul colegiului Râmnic-Sud s-a opus alianţei cu PSD la Vâlcea în mod public, dar şi în interiorul structurilor de partid. „A fost şi o înţelegere în 2008 între mine şi preşedintele PNL, Cristian Buican. Am stabilit să nu acceptăm niciunul dintre noi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, fără ca şi celălalt să ocupe acelaşi fotoliu. Noi am colaborat foarte bine cu PNL în CJ. Atunci preşedinte era Emilian Frâncu şi, orice s-ar spune, înţelegerile erau înţelegeri. Nu cred că au fost două ocazii în care să ne contrazicem… Nu sunt nici acum partizanul unei alianţe cu PSD, la Vâlcea. Vad în sociali-democraţi nişte adversari. Trebuie respectată înţelegerea făcută de Mircia Gutău şi Dorel Jurcan. Prima dată a căzut, apoi a fost reluată şi a trecut. Suntem în 2010 şi Ion Câlea nu arătat nimic despre afacerile mele. Eu nu ştiu dacă preşedintele CJ ştia ce vorbeşte, dar nu a fost în stare să producă niciun fel de dovezi împotriva mea. Vedem o atitudine de minciună. Când faci astfel de declaraţii şi nu ai dovezi, se chemă că minţi. Credeţi că eu nu mi-l aduc aminte dând vina pe PD-L pentru situaţia de la Oltchim şi ameninţând că intră în greva foamei? Câlea foloseşte populismul şi demagogia şi ne atacă tot timpul, dar şi Cristian Buican ne atacă. Uneori mai dur decât Câlea. Până şi proiectul de la Vidra îl revendică tot Câlea. Când s-a început proiectul pârtiei, nici nu ştia unde este Vidra! Preşedintele CJ nu recunoaşte niciodată când face Bulacu un proiect, spune că l-a făcut el… Cu PSD avem o alianţă punctuală, nu are girul unei alianţe politice. Nu ţine o alianţă politică”.
Nici celălalt deputat, Sorin Zamfirescu nu agreează o asociere cu PSD: „Nimic nu este bătut în cuie. Cred că PNL va negocia cu PD-L. Democrat-liberalilor nu le foloseşte o alianţă cu social-democraţii. Este normală o alianţă de dreapta. Preşedintele Consiliului Judeţean este un super-primar cu puteri extraordinare, discreţionare. Trebuie să înţelegem până la urmă că unui om aşa de puternic nu este normal să-i dai apă la moară cu o astfel de alianţă. Eu am toată consideraţia pentru Ion Câlea, dar aici vorbim despre exponentul unui partid cu care noi suntem duşmani la nivel naţional. Şansele ca Ion Câlea să mai câştige un mandat în 2012 chiar cu sprijinul nostru. Noi susţinem acum PSD în judeţ, valabil ţi reciproc, dar le foloseşte mai mult lor”.
Liberalii acuză un simulacru de negociere între PNL şi PD-L, care la avut ca maestru de ceremonii pe Romulus Bulacu, acţiune suspectată a fi de formă, pentru a-i determina pe Ion Câlea şi Dumitru Persu să întărească alianţa iniţială şi să accepte condiţiile liderilor democrat-liberalilor. „Nu voi negocia niciodată cu PD-L dacă Romulus Bulacu ajunge preşedintele partidului la Vâlcea. Nu este un om de cuvânt. Am vorbit cu preşedintele Crin Antonescu şi i-am spus despre modul în care am fost păcăliţi de Bulacu şi PD-L. Sunt autorizat să fac orice alianţă vreau”, declară preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button