Administratie

La Spitalul Judeţean de Urgenţă s-ar putea întâmpla oricând o catastrofă ca cea de la Giuleşti

Spitalul Judeţean riscă să piardă un proiect de 14 milioane de euro din cauza mansardei, o construcţie realizată fără avizul ISU, doar cu o autorizaţie eliberată de Inspectoratul de Stat în Construcţii, dată şi ea sub presiunea capilor judeţului.
Consiliul Judeţean, partener în acest proiect, are la dispoziţie cel mult o lună de zile pentru autorizarea mansardei. Altfel, riscă să piardă banii, dar şi acreditarea spitalului. Începând cu anul 2011, cele peste 400 de spitale din România vor fi obligate să se acrediteze după modelul universităţilor. Acreditarea va fi dată de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, sub formă de… stele. Fiecare spital va primi până la cinci stele, în funcţie de criteriile de performanţă obţinute, iar finanţarea acestora va fi făcută în baza lor.

Avizul ISU, cuiul din proiectul SJU

Proiectul „Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea” bate pasul pe loc de un an de zile. Deşi CJ a aprobat alocarea banilor în şedinţa din data de 27 iulie 2009, lucrările nu au demarat, din cauza mansardei spitalului. Pompierii au refuzat să elibereze avizele pentru funcţionarea mansardei Spitalului Judeţean pentru că nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare. Au trecut multă vreme şi conducerea spitalului nu a pus în practică niciuna dintre propunerile pompierilor, drept urmare a rămas fără avize şi implicit fără autorizaţia de funcţionare. Anul trecut, conducerea CJ Vâlcea spunea că spitalul a obţinut „în mare parte” avizul pompierilor. Ce înseamnă asta este greu de spus. Andrian Mesescu, şeful ISU Vâlcea a declarat că nu a eliberat niciun aviz, pentru că SJU nu îndeplineşte condiţiile. „Nu am eliberat niciun aviz, deocamdată. A rămas să se conformeze condiţiilor impuse de lege, dar nu au făcut nimic în acest sens, deci nu au primit şi nu vor primi avizul. Au fost mai multe demersuri pentru autorizarea acestei mansarde împotriva incendiilor. Se caută şi acum soluţii pentru a primi autorizarea. În acest moment, mansarda nu asigură o siguranţă la foc şi nici condiţiile de evacuare a personalului, deci condiţiile pentru autorizarea unui astfel de obiectiv nu sunt îndeplinite”, a afirmat Mesescu.
Şi asta nu este tot. Conform unui raport al Inspectoratului în Construcţii Vâlcea, în care au fost evaluate  toate construcţiile cu risc seismic din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă se află în capul listei. Autorităţile locale şi cele judeţene cunosc situaţia, dar au tratat-o cu superficialitate. Mai mult chiar, au eliberat autorizaţii de mansardare cu toate că legea şi regimul de construcţie al clădirilor, care suportă astfel de lucrări, nu permit acest lucru.

Conducerea SJU se spală pe mâini

În fapt, atât Georgeta Sălişte, managerul SJU cât şi conducerea CJ sperau să obţină avizul prin presiuni asupra ISU, dar şeful ISU a refuzat să încalce legea, iar SJU a rămas cu proiectul în sertar. Georgeta Sălişte spune că spitalul nu are nevoie de un nou aviz deoarece autorizaţia s-a dat pe toată clădirea iar mansarda a fost inclusă în corpul clădirii SJU.
„Noi am încercat să obţinem autorizaţia, dar ISU ne-a refuzat, pentru că a trebuit să facem o expertiză tehnică. Am făcut această expertiză pe bani mai puţini, dar a rezultat că trebuie să facem investiţii foarte mari. Acum, s-a găsit însă ca soluţie ca, la momentul reabilitării spitalului, să fie luată în calcul şi această mansardă şi să se facă investiţiile necesare”, a precizat managerul SJU.
Realitatea bate declaraţiile „horror” ale Georgetei Sălişte. Mansarda nu poate fi inclusă în vechea construcţie, iar pentru obţinerea avizelor conducerea spitalului ar trebui să facă o altă cale de acces în afara clădii, o scară de incendiu, pentru evacuarea personalului TESA, care-şi desfăşoară activitatea în „podul” clădirii. În patru ani de directorat, Georgeta Sălişte a reuşit doar să monteze câteva detectoare de fum şi să afişeze planurile de evacuare a persoanelor şi bunurilor din clădire, eventual prin paraşutarea lor pe geamurile folosibile, pentru că nu toate se deschid.
Săptămâna trecută, Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că se va ocupa personal de această problemă dacă actuala conducere a spitalului nu a reuşit nici până în prezent să intre în legalitatea cu mansarda. „Mai avem la dispoziţie o lună de zile. Este absurd să pierdem un proiect de 14 milioane de euro din cauza unui aviz. Ştiam că problema a fost rezolvată, se pare însă că informaţiile nu au fost tocmai exacte. Încercăm să găsim alte soluţii tehnice de rezolvare a problemei”, a afirmat Câlea. (D.N.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button