La Orleşti, valoarea indemnizaţiilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap depăşeşte bugetul local

constantin carstina primar comuna orlesti• primarul Cârstina aşteaptă de la Guvern soluţii pentru această problemă, dar şi pentru o finanţare corectă a învăţământului în mediul rural

Constantin Cârstina, primarul comunei Orleşti, susţine ideea schimbării modului de repartizare a fondurilor către primării şi crede că, la nivel guvernamental, ar trebui gândit un plan mai serios pentru sprijinirea comunităţilor locale.
Pentru a fi cât mai clar înţeles, alesul PNL a dat câteva exemple de probleme cu care se confruntă comuna sa. „La Orleşti, avem peste 60 de însoţitori de persoane cu handicap. Tot timpul sunt întârzieri cu plata lor, nu numai în localitatea noastră, ci peste tot în ţară, întrucât comunele au venituri mici, provenite din taxele şi impozitele locale plătite de cetăţeni. Primarilor le este aproape imposibil să suporte contribuţia de 25 la sută din valoarea indemnizaţiilor, la care se adaugă contribuţiile la cărţile de muncă”, a explicat Constantin Cârstina. Intrând în detalii, acesta a mai făcut cunoscut că, în cazul localităţii sale, efortul financiar anual cu plata indemnizaţiilor aferente însoţitorilor persoanelor cu handicap se ridică la peste 2 miliarde de lei vechi, iar asta în condiţiile în care veniturile comunei, din taxe şi impozite locale, nu depăşesc 1,9 miliarde lei vechi. „Da, noi avem 8 miliarde, anual, cu tot cu sumele defalcate din TVA şi impozitul pe profit, care vin de la Ministerul de Finanţe. Aici e mult de discutat… cu împărţirea banilor de la Finanţe, pe acea formulă care a dat naştere unor controverse şi în Consiliul Judeţean. În opinia mea, PNL are dreptate cu schimbarea formulei. Să vă dau un exemplu: o localitate X are 5 şcoli. Aceasta primeşte foarte mulţi bani… 8-9 miliarde, pe care nu îi foloseşte neapărat pentru învăţământ. Orleştiul, având şcoli comasate şi rămânând cu una singură, primeşte – să zicem – maxim 2 miliarde. Vedeţi, nu este corect! La mine, având şcolile comasate de 10 ani, costurile pe elev ajung undeva la 600 de milioane de lei vechi, bani pe care trebuie să-i dea Inspectoratul Şcolar. Cu 600 de milioane pe an, per elev, nu asiguri funcţionarea şcolii. Nu o asiguri 4 luni, darămite un an. Această funcţionare înseamnă salarii, naveta unora dintre cadrele didactice, încălzire ş.a.m.d.. Încălzirea costă 50 de milioane pe lună, în sezonul rece. Păi cam asta e toată suma care ne vine de la IŞJ”, a argumentat primarul din Orleşti. Constantin Cârstina ne-a mai precizat că, în comuna sa, există 315 elevi şi preşcolari, iar transportul acestora este asigurat cu un singur microbuz. A solicitat încă unul, însă nu l-a primit.
Cârstina este unul dintre primarii care, permanent, caută soluţii la problemele comunităţii. În opinia sa, cei mai importanţi sunt copiii, iar aceştia nu trebuie să ştie ce înseamnă lipsurile, greutăţile. De altfel, primarul din Orleşti are o legătură specială cu cei mai mici membri ai comunităţii sale, iar acest lucru s-a simţit şi în acest final de an, când, respectând o veche tradiţie, Constantin Cârstina le-a oferit sute de cadouri.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button