Diverse

Kovacs a comparat Oltchimul cu Real Madrid

kovacsAntrenorul „galacticelor” nu crede că titlul va fi neapărat doar o formalitate şi în acest an, ci consideră că fiecare meci trebuie tratat cu atenţie întrucât toate echipele din campionat vor fi super-motivate atunci când o întâlnesc pe Oltchim. „Totdeauna se schimbă câte ceva într-o competiţie şi acesta a fost un subiect de discuţie cu jucătoarele. Tu rămâi faimos, pentru că nu-ţi ia nimeni rezultatele şi titlul de anul trecut, dar în schimb, trebuie să fii atent, ca şi la vânătoare, pentru că ceilalţi aşteaptă să vâneze greşelile tale, să profite de oboseala ta şi alte aspecte pentru a te taxa. Într-o echipă ca Oltchim este foarte importantă motivaţia. Aici nu se poate pune problema cunoaşterii handbalului. E clar că sunt jucătoare care ştiu handbal. Dar trebuie să rămână întotdeauna motivate. Există o expresie care se foloseşte în Ungaria: când simţi miros de sânge, te duci şi ataci. Când simţi că cineva nu are forţă suficientă, nu se poate apăra, te duci să-l dobori, să câştigi. Probabil aşa privesc lucrurile majoritatea echipelor din Ligă” s-a exprimat Kovacs. Totodată, încercând să explice modul în care abordează fiecare grupare din Liga Naţională jocurile cu echipa vâlceană, antrenorul de origine ungară a comparat Oltchimul, ca nume, cu Real Madrid la fotbal. „Fiecare meci contează pentru noi, indiferent de numele adversarului. Să fiţi convinşi că adversarii ne aşteaptă! Sunt încălziţi, ne aşteaptă, sunt nerăbdători să joace împotriva noastră. Pentru că dacă au un obiectiv, probabil singurul lor obiectiv în campionatul acesta este să bată Oltchimul. E la fel ca la fotbal. Oricine îşi doreşte să bată pe Real Madrid sau Bayern Munchen, nume mari. Spun: «măcar să-i batem pe ăia o dată şi e mare performanţă», a mai adăugat antrenorul vice-campioanei Europei.

Mulţumit de condiţiile de la Vâlcea

„În privat vorbind, ca persoană, absolut totul este extraordinar. Am fost primit foarte bine, toate persoanele din jurul meu se comportă extraordinar, apartamentul şi condiţiile în care locuiesc sunt foarte bune şi nu am nimic de reproşat. Şi sala e foarte bună, oferă facilităţi, e curată, bine întreţinută”, a spus Peter Kovacs despre primirea făcută de oficialii clubului Oltchim. Altfel, pe lângă alte facilităţi, antrenorului i s-a oferit o maşină de serviciu şi un apartament de serviciu în Râmnic, în care nu locuieşte singur, ci împreună cu soţia, care a preferat să-l urmeze în România. Antrenorul ungur a mai spus că s-a obişnuit deja la Vâlcea, dar că nu a reuşit încă să-şi facă prea mulţi prieteni aici, principalul impediment fiind necunoaşterea limbii române. În acest sens ar putea primi meditaţii din partea Gabriellei Sucs şi a tatălui acesteia, care s-a aflat în permanenţă în apropierea formaţiei vâlcene din momentul în care Oltchim a revenit în ţară după turneele amicale desfăşurate în străinătate.

Vrea să înveţe româneşte

Deşi nu este decât de două luni la echipă, tehnicianul de origine ungară al campioanei României a mărturisit după primul meci oficial pe banca Oltchimului, cu SCM Craiova, că face tot posibilul pentru a învăţa să vorbească în româneşte. „Mi-am propus să învăţ româneşte, dar şi în Turcia mi-am planificat să vorbesc în limba lor şi n-am reuşit. Sunt conştient că în discuţiile private ar fi foarte bine să mă adresez cuiva în limba maternă, dar şi dacă ar fi să învăţ, vreau să ajung la un nivel foarte bun de conversaţie, să vorbesc fluent. De asta poate şi prefer limba engleză, unde dialogul este, într-adevăr, fluent. Nu vreau să intervină frânturi. Lucrurile mici, detaliile sunt foarte importante şi dacă acestea nu se regăsesc într-o discuţie privată, am de pierdut. Doar să spui pe româneşte, pasează, aleargă, repliază-te, e ca şi cum ai vorbi în engleză. Oricare spectator ar putea să înţeleagă asta, fără să ştie engleză. Oricum, eu cred că nu sunt probleme de comunicare cu jucătoarele. Aş putea spune că sunt un antrenor norocos pentru că aproape toate jucătoarele vorbesc bine engleză. Am discutat cu ele în Germania despre acest lucru şi majoritatea sau aproape toate mi-au spus că n-ar avea probleme în a mă înţelege. Sunt conştient de lucrul acesta, că ar fi mai bine dacă le-aş vorbi în româneşte, dar nu poţi vorbi româneşte de pe o zi pe alta” a spus Kovacs.

„Vârful de formă va fi atins în meciurile din Liga Campionilor”

Peter Kovacs spune că a stabilit un program de pregătire corespunzător pentru obiectivele formaţiei vâlcene. „Sper şi asta mi-am propus ca în momentul în care vor începe meciurile din Liga Campionilor să fie atins vârful de formă. Diferă extrem de mult dinamismul, viteza de joc, cât şi miza dintre meciurile din campionat şi cele europene. Dacă reuşesc, la nivel de Liga Naţională, să adaptez viteza şi dinamismul, cred că, uşor-uşor, vom fi pregătiţi pentru Liga Campionilor. Oricum, în ceea ce priveşte echipa, concluzia este simplă: trebuie să lupţi. Uneori se întâmplă să lupţi mai serios, alteori mai puţin, dar totul este ca o luptă”, este de părere tehnicianul Oltchimului. Acesta mai spune că încă nu a găsit un prim „7”, de bază, dar crede că este greu să poată fi pusă astfel problema, în handbal. „În week-end-ul precedent, aproape aş fi putut spune că am găsit un «prim 7», dar mă conving în fiecare zi că aici nu este ca la fotbal, unde îţi cam poţi decide poziţiile pentru primul 11. În handbal se pot schimba multe în timpul unui meci.  Nu doar echipa, ci şi poziţiile. Oricum, eu am o teorie pe care am urmat-o până acum. Lăsând problemele serioase, adevărate, de natură medicală sau alt gen, fiecare jucătoare are o săptămână la dispoziţie înaintea meciului să-mi demonstreze că merită să joace. De luni până vineri are şansa să demonstreze acest lucru. În ultima zi de dinaintea meciului se va decide dacă acea jucătoare va juca sau nu”, a mai spus Peter Kovacs.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button