Politica

Jurcan susţine interesele băieţilor deştepţi

Senatorul Dorel Jurcan, liderul interimar al PDL Vâlcea, făcea, cu o săptămână în urmă, o declaraţie halucinantă. „Este normal ca statul să ajute societăţile private şi nu pe cele de stat”, spunea liderul democrat-liberal. Democratul mai explica atunci, fără a fi însă convingător, că Guvernul Boc şi-a respectat promisiunile făcute Oltchim. În ceea ce priveşte ajutorul acordat societăţii Alro Slatina, Jurcan susţine că  nu  ştie absolut nimic, nici măcar faptul că aparţine unuia dintre liderii PDL, fostul premier Theodor Stolojan.

Sprijin concret pentru băieţii deştepţi de la Slatina, promisiuni deşarte pentru Oltchim

Aşa se explică probabil faptul că, în timp ce combinatul Oltchim aşteaptă cu sufletul la gură ajutorul promis de către premierul Boc, în timpul campaniei electorale, cel mai mare consumator de energie electrică din România, Alro Slatina a reuşit să renegocieze şi să-şi prelungească, până în 2018, contractul de achiziţie de curent cu Hidroelectrica, evident, la preţurile dorite de băieţii deştepţi. Deşi contractul actual expiră abia în 2013, combinatul din Slatina, condus din umbră de Teodor Stolojan, şi-a asigurat curent ieftin de la Hidroelectrica pe 8 ani. În acest moment, Alro ia curent cu 25% mai mult decât înainte de renegociere. Ceea ce înseamnă un nivel de 31 de euro/MWh, adică 130 de lei/MWh.
În luna iulie a acestui an, premierul promitea aprobarea unui memorandum care să vizeze susţinerea unui proces investiţional, în valoare de peste 400 milioane euro, cu o garanţie de stat de 80%. Boc spunea că garanţia de stat de 50 de milioane euro este pe drum şi că va sosi la începutul lunii august. Timpul a trecut, dar Oltchim a fost obligat să se descurce singur. Mai mult decât atât, în luna septembrie, Adriean Videanu, ministru al Economiei la vremea respectivă, anunţa privatizarea Oltchim. În acelaşi timp, deputatul liberal Cristian Buican spunea că actualul guvern, în frunte cu Emil Boc, a primit indicaţii de la Fondul Monetar Internaţional să distrugă Oltchimul.

Boc are coloană din… cauciuc

Pe marginea acestui subiect, Aurel Popescu, liderul Cartel Alfa, filiala Vâlcea, a făcut mai multe aprecieri. El susţine că situaţia Oltchim ar fi fost cu totul alta „dacă actualul Guvern ar fi avut şira spinării dreaptă şi nu din cauciuc”. „În mod normal, statul trebuie să ajute societăţile care aduc plus valoare, ar trebui să-i ajute pe cei din economia reală, nu firmele de partid, care-şi transferă profitul în afară. Problema Oltchim putea fi rezolvată cu 2-3 ani în urmă; nu trebuia să se ajungă aici. Nu că au promis şi nu s-a făcut nimic e problema… Convingerea mea este că un guvern responsabil şi cu şira spinării dreaptă, nu din cauciuc foarte sensibil, nu trebuia să accepte măsurile impuse de FMI, atâta timp cât banii  împrumutaţi vor fi daţi înapoi şi cu dobânda aferentă. Nu suntem slugile lor. Dacă ne-ar da banii moca, atunci am accepta”, a precizat Popescu.
În condiţiile date, conducerea Oltchim ar trebui să-şi ia adio de la ajutorul promis, mai ales că afirmaţiile senatorului Dorel Jurcan au fost suficient de explicite. Actualul Guvern îi  ajută doar pe băieţii deştepţi din PDL, nu şi societăţile aflate în ograda statului.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button