Diverse

Judecătoria va decide, în final, dacă Nae Chiriţă ocupă ilegal funcţia de vicepreşedinte

* Biroul Executiv al AJF nu a dat un verdict în acest caz, iar membrii cu putere de decizie în fotbalul judeţean au apreciat că nu e de competenţa lor să se pronunţe

Miercuri, 22 decembrie, Biroul Executiv din cadrul AJF Vâlcea s-a întrunit ultima dată pe anul în curs, pentru a analiza contestaţia depusă de Viorel Neacşu, conform căreia Nicolae Chiriţă nu ar avea dreptul de a ocupa funcţia de vicepreşedinte. La începutul acestei luni, Adunarea Generală constituită din reprezentaţii tuturor formaţiilor de fotbal din judeţ, a votat noua conducere a forului, Dan Săraru şi Nicolae Chiriţă fiind instalaţi, în urma sufragiului, în cele două fotolii de „vice”. În perioada care a urmat, Viorel Neacşu – perdant al funcţiei în cauză – a contestat alegerile, motivând faptul că unul dintre vicepreşedinţi aleşi, horezeanul Chiriţă, nu întrunea condiţiile necesare impuse în noul ROAF pentru a candida.

Spârleanu şi Drăgănescu i-au ţinut partea lui Neacşu

Astfel, în cadrul şedinţei Biroului Executiv de săptămâna trecută, Viorel Neacşu a avut doar doi susţinători (pe primarul comunei Creţeni, Ionel Spârleanu, şi pe preşedintele formaţiei Forestierul Romani, Dumitru Drăgănescu) din cei 10 reprezentaţi ai fotbalului judeţean. În atare condiţii, s-a stabilit ca Nicolae Chiriţă să rămână în funcţie, până ce cazul va fi elucidat de instanţa judecătorească, în condiţiile în care liderul de sindicat al Petrom-OMV EPS Drăgăşani a formulat o plângere penală. În primă instanţă, AJF s-a absolvit de culpă, invocând faptul că dosarul lui Chiriţă a fost validat în Adunarea Generală de pe 3 decembrie, însă forul condus de Pintilie nu a luat în calcul faptul că, la acea dată, reprezentanţii fotbalului judeţean nu cunoşteau că acesta nu îndeplinea condiţiile necesare de candidare şi că adeverinţa eliberată nu a fost valabilă. „Cred că cei de la AJF s-au simţit cu musca pe căciulă, de au luat decizia ca Judecătoria să se pronunţe în acest caz. După părerea mea, singurul vinovat rămâne Daniel Demetrescu, deoarece el a eliberat adeverinţa, deşi cunoştea foarte bine situaţia fostului meu adversar. Eu nu voi renunţa la acest caz, pentru că vreau să se facă dreptate, iar lumea să ştie adevărul. Nu port pică nimănui. Eu am făcut toate demersurile necesare pentru a se face lumină şi, în cele din urmă, cred că mi se va da dreptate”, susţine Viorel Neacşu.
În replică, Nae Chiriţă a precizat: „Dacă oamenii m-au vrut şi m-au votat în Adunarea Generală, nu înţeleg de ce alţii mă contestă. E dorinţa majorităţii care trebuie respectată. Acum, va decide instanţa de judecată dacă eu am fost sau nu numit corect. Cum era şi de aşteptat, Biroul Executiv nu a putut da un verdict definitiv şi irevocabil, pentru că nu e de competenţa lui. Am stat de vorbă şi cu delegaţii pe la sală şi ei nu înţeleg de ce se face atâta tam-tam, dacă au fost de acord ca eu să ocup această funcţie. Nu cred că instanţa va stabili ca eu să fiu demis din funcţie”. Acesta admite însă că, în cazul în care va pierde procesul, va face recurs.

Pintilie trebuia să joace mai inteligent

Pentru a evita elegant producerea acestui scandal de anvergură, AJF Vâlcea trebuia să-şi joace rolul diversionist mult mai simplu, fără a se învârti în jurul cozii, în ideea că nimeni nu se va prinde că Nicolae Chiriţă nu are dosarul complet. Altfel spus, pentru a fi sigur apar contestatari, preşedintele Constantin Pintilie trebuia să ceară părerea Adunării Generale, iar delegaţii urmau să decidă dacă acceptă sau nu candidatura horezeanului. În aceste condiţii, treaba era clară ca bună ziua. La cât de mulţi oameni au votat cu Chiriţă, Adunarea Generală dădea în mod cert un răspuns afirmativ, iar Neacşu nu mai avea ce să conteste. Numai că „minţile luminate” de la AJF au ales să ascundă neregulile sub preş, în ideea că nimeni nu-şi va da seama. În aceste condiţii, este clar că trebuie penalizată ideea de fraudă (a lui candidatului Chiriţă şi a secretarului general Demetrescu, în cazul cărora noţiunea de eroare trebuie înlocuită cu noţiunea de incompetenţă), aşa cum prevăd legile ţării.

Drăgănescu a cerut să se facă dreptate

Prezent la întrunirea Biroului Executiv, în calitate de membru al organismului decizional, Dumitru Drăgănescu (numit pe 3 decembrie reprezentantul echipelor de Liga a V-a) a solicitat să se facă dreptate şi să nu se mai umble la infinit cu cioara vopsită. Preşedintele formaţiei Forestierul Romani s-a arătat iritat de prezenţa lui Chiriţă la şedinţă, solicitându-i acestuia să părăsească sala, pentru că nu avea niciun drept să asiste la discuţie, atâta timp cât „ocupă postul ilegal”. „Eu am cerut ca politicul să nu se implice în fotbal şi să nu mai dea ordine sau să-i momească pe delegaţi cu diferite favoruri. Fotbalul e un sport care, ca toate celelalte, trebuie să nu fie influenţat de vreun partid anume. Iar la alegerile de anul acesta AJF-ul a fost colorat la maxim în culoarea galbenă. Aşa ceva nu se poate! Dacă şi fotbalul a încăput pe mâna politicienilor, atunci nu trebuie să ne mai mirăm că nivelul nostru e jalnic”, a spus Drăgănescu.

Dan Săraru, vicepreşedinte AJF: „Daniel Demetrescu a greşit, dar greşeala a fost omenească”

Primarul comunei Şirineasa, Dan Săraru, ales vicepreşedinte al AJF Vâlcea pe 3 decembrie, e de părere că Daniel Demetrescu a greşit când a eliberat adeverinţa, dar că acesta nu a făcut-o cu rea intenţia, ci a fost prost informat. „Acest caz va fi soluţionat de către Tribunalul sportiv din cadrul FRF. Apoi, dacă va fi nevoie, se va merge şi pe cale civilă sau penală, în cazul în care Neacşu va face recurs!”, a punctat Dan Săraru.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button