Liga V

Ivan Jinaru rememorează istoria echipei Păstorul, înfiinţată în 1968:

„Pe fotbaliştii din Vaideeni lumea îi striga «ciobanii», deşi mai toţi aveau studii superioare”

Înfiinţată în anul 1968, echipa de fotbal Păstorul Vaideeni a avut în componenţă, încă din primul sezon de activare, jucători cu studii superioare şi, din întreg lotul, doar doi fotbaliştii erau numai absolvenţi de liceu. La data respectivă, această situaţie era poate nemaiîntâlnită în fotbalul mic. Primarul Ivan Jinaru îşi aduce aminte cu o oarecare nostalgie vremurile demult apuse, când au fost create bazele acestei asociaţii fotbalistice. „Atunci, în 1968, la echipa de fotbal Flacăra Horezu se aflau în componenţă nouă jucători originari din comuna Vaideeni. După ce s-au înfiinţat campionatele judeţene, aceştia au fondat imediat Păstorul Vaideni”, spune Jinaru.

Păstorul a câştigat cupa judeţului

„Nu îmi mai aduc aminte prea bine, dar, dacă nu mă înşel, din mediul rural, doar Bujoreniul mai avea echipă înscrisă în campionat la aceasta dată, restul aparţinând de oraşe sau de mari întreprinderi. La vremea respectivă, unul dintre fondatorii şi susţinătorii financiari ai formaţiei era Dumitru Gheorghescu, acum, în vârstă de 78 de ani. De asemenea, fraţii Pantelimon şi fraţii Băluţă: Dumitru, Ion, Gore şi Achim s-au aflat şi printre susţinătorii timpurii ai fotbalului local. Valori deosebite pe care le-a mai dat Păstorul au mai fost mijlocaşul Adam Sivulescu, profesorul Orzan, Mihai Mungescu, inginerul Paul Bălan şi tehnicianul geolog Adam Corobea. Îmi aduc cu deosebită plăcere de începuturile noastre în acest sport, mai ales că am jucat şi o finală de fază judeţeană a Cupei României pe care, însă, am pierdut-o împotriva Flacărei Horezu”, a mai precizat primarul din Vaideeni.

„Chirilă” Jinaru, corespondent destoinic la revista Orizont

În urmă cu ceva mai bine de patru decenii, actualul primar al comunei, Ivan Jinaru, era elev pe clasa a X-a şi responsabil cu transmiterea telefonică a scorurilor de fotbal către revista Orizont, care a apărut pentru prima dată la Timişoara, în 1964. Deşi a flirtat cu presa o bună perioadă de timp, până la urmă, primarul a ales să urmeze facultatea de Sociologie, în timpul căreia s-a remarcat şi ca gazetar, articolele sale fiind apreciate de către profesorii univesitari. „Îmi mai amintesc că, atunci, le comunicam prin telefon celor de la Orizont care au fost scorurile înregistrate la meciuri, precum şi aspecte mai deosebite din fotbal. Din cauza asta, oamenii m-au botezat Chirilă (n.r. Ioan Chirilă a fost un jurnalist sportiv născut în 1925 şi decedat în 1999, tatăl cântăreţului Tudor Chirilă). Porecla asta încă mi se mai menţine, după atâţia zeci de ani”, susţine amuzat alesul local. (L.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button