Diverse

Ionuţ Tănase, campion naţional la juniori A1

* vâlceanul a consemnat această performanţă alături de Sporting Piteşti, echipă care se regăseşte la cea de-a treia realizare consecutivă de acest gen

Joi, 15 iulie, la Mogoşoaia, CS Sporting Piteşti a învins-o cu 5-1 pe CS Işalniţa, în cadrul finalei Campionatului Naţional de juniori A1, competiţie rezervată echipelor alcătuite din fotbalişti născuţi după anul 1991 şi care sunt campioane ale ligilor a IV-a existente în ţară. Printre puştii care au bifat această performanţă se numără şi vâlceanul Ionuţ Tănase, titular de drept la gruparea-satelit a clubului Dinamo Bucureşti. Ar mai fi de adăugat că antrenorul Telu Stancu a apelat în semifinală şi finală la următorul lot: Cătălin Tutunaru, Robert Moise – portari; Mihai Popescu, Ionuţ Tănase, Andrei Tomaru, Andrei Ciocan, Bogdan Cristescu (căpitan), Costel Preda, Alex Megheş, Dan Popa, Ştefan Sârbu, Narcis Morcoană, Alex Cliucă, Simon Mazarache, Cristian Ciobanu, Mihai Băduleanu şi Cosmin Tudor.

„Când m-am apucat de fotbal, nici nu mă ţineam bine pe picioare”

În articolul de mai jos, tânărul de doar 15 ani ne povesteşte, grosso modo, despre câteva dintre momentele ascensiunii sale, precum şi proiectele asumate în sportul-rege de performanţă. La numai un an de când Ştefania Vătafu a câştigat titlul naţional la fotbal feminin, alături Protherm Clujana, a venit rândul unui alt vâlcean să izbutească o performanţă similară, de data aceasta la nivel de juniori. „M-am apucat de fotbal la vârsta de şase ani şi jumătate, la FC Ciobanu. Îmi aduc aminte că m-am dus cu nişte prieteni de bloc să ne înscriem, pentru a nu mai pierde timpul aiurea. Când m-am dus acolo, la primul antrenament, nici măcar nu puteam să mă ţin bine pe picioare. După vreo trei-patru zile, domnul Eugen Catrinoiu – primul meu antrenor – a vrut să mă trimită acasă, spunându-mi că nu e de mine fotbalul. M-am pus imediat pe plâns, după care dânsul mi-a mai dat termen o săptămână să vadă dacă se va prinde ceva de mine. După aceea, m-a preluat domnul Iulică Dincă. Sincer să fiu, nici măcar după un an de pregătire nu se prinsese aproape nimic de mine. Nu credeam că voi reuşi să joc fotbal alături de cei mai buni juniori”, povesteşte amuzat despre primul său contact cu balonul rotund.

Antrenori de calibru la CSM

Caracter puternic, Ionuţ nu s-a lăsat păgubaş şi, după vreo patru ani, a reuşit să culeagă primii lauri. „Am petrecut o perioadă extraordinară la FC Ciobanu, participând la numeroase turnee organizate în afara ţării. Apoi, m-am mutat la CSM Rm. Vâlcea, pe la vreo 12 ani. Trei ani m-a antrenat domnul profesor Emil Ciulei, de la care am avut, de asemenea, foarte multe de învăţat. Cu dânsul m-am calificat de două ori consecutiv la faza zonală, iar asta nu înseamnă altceva decât că este o persoană profesionistă. Apoi, m-am transferat la actualul club, Sporting Piteşti. De asemenea, domnul Viorel Ciofâcă m-a luat la turneul de republicani A, anul trecut, la Iaşi, având încredere în mine”, adaugă Tănase, care mai susţine că, la CSM Rm. Vâlcea, fostul tehnician Alin Artimon era de departe cel mai apreciat de întreg colectivul de sportivi, profesionalismul său didactic fiind evaluat la justa valoare. „Cred că va veni din nou o zi când, în Zăvoi, să joace în mare parte vâlceni, deoarece cred că sunt destui copii de vârsta mea şi mai mari care sunt remarcaţi pozitiv pe oriunde joacă. Larry Brănescu e unul dintre aceştia, fiind şi prietenul meu cel mai bun”, ne-a mai spus puştiul care în vara anului 2009 a părăsit cu un oarecare regret Zăvoiul, optând atunci pentru clubul de fotbal din Câmpulung-Muscel: „Am fost remarcat de oficialii clubului la care joc acum cu ocazia unui meci amical. M-au chemat la ei pentru trei zile de probe, timp în care am jucat un meci de verificare împotriva celor de la Dacia Mioveni şi am marcat un gol”.

La Câmpulung are tot ce-i trebuie

„Apoi m-au mai chemat la un meci cu FC Argeş, după care s-au convins că sunt bun şi m-au transferat definitiv. La Sporting Piteşti, am totul asigurat: cazare, masă, deplasări, echipamente sportive şi indemnizaţie de efort”, completează campionul naţional. Anul acesta, echipa din Câmpulung Muscel a jucat în semifinalele campionatului naţional de juniori A1 împotriva celor de la Voinţa Sibiu, ardelenii fiind spulberaţi cu scorul de 6-0. De precizat că echipa de pe Cibin a câştigat meciul de baraj disputat contra Coziei Călimăneşti, vâlcenii pierzând acest duel de o manieră categorică. În finală, formaţia la care Ionuţ Tănase a fost titular incontestabil (deşi are doar 16 ani, în timp ce colegii săi sunt chiar şi cu trei ani mai mari decât el) a întâlnit-o pe CS Işalnita, „satelitul” lui Dinamo dispunând de adversari cu 5-1. Deşi evoluează la satelitul „alb-roşilor” din Capitală, Tănase ţine cu Universitatea Craiova, echipă sub tricoul căreia speră să-şi treacă în palmares meciuri din Liga I, asemeni lui Florin şi Mihai Costea. Idolul său este fundaşul Carles Puyol de la FC Barcelona, care a câştigat la interval de doi ani titlul european şi mondial cu echipa naţională.

Iulică Dincă: „Nu credeam că va ajunge vreodată fotbalist”

În primele patru luni de antrenament, Tănase a răspuns anemic solicitărilor lui Iulică Dincă, de aceea, antrenorul de la Conexin Runcu nu credea că acesta ar putea juca vreodată la nivelul actual. „Cu timpul însă, mi-am dat seama că trebuie să-i dau o şansă, deoarece era ambiţios şi foarte muncitor. Pe el l-au propulsat cel mai mult munca şi seriozitatea, nu neapărat talentul. Îşi alcătuia singur un program de antrenamente suplimentar şi exersa în plus ceea ce învăţa zi de zi. Din câte ştiu, Ionuţ nu se mulţumeşte nici la Sporting cu antrenamentele de care are parte. Ar vrea şi mai mult. Îşi doreşte să joace în Liga a III-a, dar i-am explicat că trebuie prima dată să-şi termine junioratul şi să deprindă toate noţiunile necesare unei comportări bune la acest nivel. Eu cred că deocamdată e fraged, deşi ar putea rezista cu succes la o echipă de genul lui Ghecon. E păcat să se rateze. Cred că toate lucrurile trebuie să se întâmple la timpul lor. Nu poţi sări peste anumite etape, pentru că poţi avea de suferit” a precizat Iulică Dincă, fostul antrenor al lui Ionuţ Tănase.

Emil, tatăl lui Ionuţ: „Mi-aş fi dorit ca fiul meu să joace pentru Vâlcea”

Despre plecarea timpurie a lui Ionuţ departe de casă ne vorbeşte şi Emil Tănase, tatăl campionului, care şi-ar fi dorit ca fiul său să termine junioratul la CSM, sperând, că, într-o bună zi, va ajunge să joace pentru echipa fanion a judeţului. „Plecarea lui din Vâlcea are dedesupturile ei. Anul trecut, când a dat examenul de admitere la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» a picat la probele fizice primul sub linie, deşi, când a dat probele era de fiecare dată în primii trei. Atunci m-am supărat rău de tot. Îmi aduc aminte că în perioada când eu am dat examen la Liceul Economic, am picat tot primul sub bară. Nu am vrut ca fiul meu să aibă aceeaşi soartă ca şi mine şi atunci am luat decizia să mergem la Sporting. Apoi, domnul Verigeanu a insistat ca Ionuţ să rămână la CSM, pentru că va juca în Liga a II-a, dar era deja prea târziu, pentru că făcusem această mutare. Dacă intra la o clasă de profil sportiv, nu mai pleca din judeţ. Dar, tot răul spre mai bine. La Sporting, Ionuţ e singurul fotbalist născut în 1994, dar care a jucat la juniori A1, alături de copii de 18-19 ani. Sper ca, într-o bună zi, el să revină la CSM, deoarece e vâlcean şi trebuie să joace şi pentru publicul din Râmnic”, ne-a declarat Emil Tănase.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button