Politica

Ion Cîlea va protesta în faţa Palatului Victoria, alături de primarii din Vâlcea

Ion Cîlea, preşedintele CJ şi al PSD Vâlcea, a criticat dur actuala Putere, după ce Guvernul Boc a tăiat încă o dată fondurile cuvenite judeţului nostru.

Judeţul Vâlcea, faultat din nou de PD-L, cu 277 miliarde de lei

„E o situaţie fără precedent, pe care ne-a creat-o Guvernul Boc, prin Ministerul de Finanţe. Cum? Prin adoptarea Ordonanţei de Guvern numărul 18, din 2010. Acest act normativ mutilează din nou bugetele şi aşa goale ale administraţiilor publice locale, printr-o rectificare negativă. Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut actuala Putere este un act criminal, care ne aduce în pragul disperării, la sapă de lemn. După cum v-am mai spus, în urmă cu câteva luni, Ministerul de Finanţe a modificat repartizarea fondurilor pe trimestre, în sensul că a diminuat drastic sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, la nivelul judeţului, în special pentru: drumuri judeţene şi comunale, cofinanţarea proiectelor pentru obiectivele cuprinse în programele de dezvoltare locală, dar şi fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale”, a anunţat liderul social-democrat.

Preşedintele CJV: „Ăştia sunt nişte criminali! Ordonanţa 18 este neconstituţională”

Acesta a adăugat că Sebastian Vlădescu îi promisese că cele aproape o sută de miliarde de lei tăiate judeţului nostru în trimestrul III vor fi alocate, suplimentar, în ultima parte a anului. „Nu numai că nu i-am mai primit nici pe aceia, ci ni s-a amputat serios şi o parte din fondurile care ni se cuveneau în trimestrul IV. O mizerie fără margini! O ilegalitate crasă! În baza angajamentelor Guvernului şi ale MF, Consiliul Judeţean, primăriile au continuat investiţiile, care oricum nu suportau amânare, s-au continuat lucrările de întreţinere a drumurilor. Iar acum, ne spun că ne iau tot. Concret, această OG 18 ne rade, la capitolul sume defalcate din TVA, nu mai puţin de 12,07 miliarde lei, bani care urmau să ajungă la CJ. Pentru comune, oraşe şi municipii, ni s-au tăiat alte 143,8 miliarde de lei. Aici, intrau drumurile, salariile, ajutoarele sociale, ajutoarele pentru încălzire în sezonul rece, dar nu numai. S-au tăiat sume importante inclusiv pentru cofinanţarea proiectelor. În zadar ne-am zbătut şi noi, şi primarii, să facem cât mai multe proiecte. Criminalii ăştia ne-au ras tot! Aşa că, acum, avem un deficit de cofinanţare de 1.274 miliarde de lei, ceea ce face ca situaţia să fie de-a dreptul tragică. Nu mai vorbim de partea pentru echilibrarea bugetului propriu al CJ, unde ni s-au tăiat 21,74 miliarde de lei, ori pentru cea privind echilibrarea bugetelor locale, unde s-au ras dintr-un foc alte 50 de miliarde”, a mai spus preşedintele Ion Cîlea, menţionând că măsura Guvernului PD-L este neconstituţională.

Fondurile pentru calamităţi, repartizate pe criterii politice

Liderul PSD Vâlcea a criticat dur Guvernul şi pentru faptul că a alocat discreţionar fondurile pentru îndepărtarea efectelor calamităţilor din ultima vreme. „De la Vâlcea, doar comunele Mădulari şi Livezi au primit bani. Păi, doar acolo au fost probleme? Cei de la Guvern înseamnă că sunt străini de ceea ce s-a întâmplat la Perişani, Berislăveşti, Racoviţa, Sălătrucel, Milcoiu, unde s-au distrus drumuri, case, gospodării… şi a fost prăpăd. Am dat aceste exemple pentru că acolo sunt primari PNL sau PNG, deci nu sunt de la mine din partid. Sigur că sunt multe alte localităţi în judeţ, inclusiv în sud, unde inundaţiile au făcut ravagii. Şi pe ăia de la Guvern i-a durut în cot. Le-au transmis primarilor să facă credite. Astea sunt soluţiile lor!”, a acuzat liderul PSD.
Nu în ultimul rând, Ion Cîlea a afirmat că intenţionează ca, săptămâna aceasta, să ia toţi primarii nemulţumiţi din judeţul Vâlcea şi să meargă cu ei în faţa Palatului Victoria, pentru a protesta împotriva abuzurilor Executivului. El a anticipat că, exceptând 2-3 primari PD-L, toţi ceilalţi îl vor însoţi.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button