Administratie

Încep lucrările la prima microhidrocentrală din Câineni

* primarul Ion Nicolae ne-a informat că în total vor fi construite opt asemenea unităţi de producere a energiei electrice.

În perioada următoare, la Câineni, vor demara lucrările de construire a primei microhidrocentrale care va fi amplasată pe pârâurile interioare ale comunei din zona de nord a judeţului. „Autorizaţia de construire s-a ridicat deja de la Consiliul Judeţean încă din luna mai. Din câte am înţeles, firma care a câştigat licitaţia este din Satu Mare. Am stat de vorbă cu executanţii, nu se află la prima lucrare de acest gen. Societatea respectivă a mai efectuat lucrări de o asemenea factură în zone la fel de dificile, deci oamenii ştiu la ce să se aştepte, de aceea dispun de toate utilajele necesare. Reprezentanţii acestei firme au identificat condiţiilor de lucru, în prezenţa unui specialist de la societatea spaniolă Hidroeste, cu care am încheiat un parteneriat ce vizează dezvoltarea energetică a acestei zone. Prima microhidrocentrală va fi amplasată la Râul Vadului, pe Valea lui Vlad. A fost ultimul contract încheiat, de aceea am rămas foarte surprins când am constatat că va fi prima microhidrocentrală care se va construi în zonă. De altfel, reprezentanţii firmei respectivă au şi fost extrem de mulţumiţi că persoanele din cadrul CJ s-au arătat receptive şi au acordat cât se poate de repede autorizaţia de construire”, ne-a spus primarul comunei Câineni, Ion Nicolae.
În afara microhidrocentralei de pe Valea lui Vlad, firma iberică Hidroeste va mai construi alte şapte pe pârâurile interioare in Câineni. Patru vor fi pe pârâul Boia Mare, iar câte una pe pârâurile Valea Satului, Valea Curpănului şi Valea Urii. Obştile de moşneni din Grebleşti şi Câineni, pe terenurile cărora se vor construi aceste microhidrocentrale vor primi câte 10.000 de euro anual pentru fiecare microhidrocentrală, contractele fiind semnate pe câte 49 de ani. Energia produsă de aceste microhidrocentrale va intra în sistemul naţional, în acest sens urmând a fi semnat şi un contract de livrare către CEZ.
Microhidrocentralele sunt unităţi de producţie din surse hidrologice care au capacităţi sub 10 MW, ele constituind cea mai ieftină şi mai eficientă sursă de energie. Energia electrică obţinută se bazează pe un concept foarte simplu: o turbină acţionează un generator care produce energie electrică.
În altă ordine de idei, primarul Ion Nicolae ne-a informat că, în momentul actual, la Câineni, se lucrează la arhiva comunei. „Documentele erau vraişte, iar pentru a le aranja am adus o firmă autorizată din Sibiu. Am mutat biblioteca la căminul cultural din Câinenii Mari, luând decizia ca sala respectivă din incinta primăriei s-o alocăm acestei arhive. În câteva luni de zile sperăm să punem totul la punct”, a mai precizat primarul democrat-liberal.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button