Diverse

Inaugurarea gropii de gunoi de la Feţeni s-a făcut pe muzică latino

Pe muzică latino şi orientală; aşa au fost primiţi invitaţii la inaugurarea staţiei de compost şi a noului depozit de deşeuri de la Feţeni. Timp de o jumătate de oră, organizatorii au difuzat melodii arăbeşti, turceşti şi latino-americane, spre surpriza VIP-urilor care au onorat invitaţia primarului Mircia Gutău. Dat fiind frigul pătrunzător, o parte dintre invitaţi au schiţat chiar câteva mişcări de dans, în aşteptarea discursurilor de rigoare.

Noul depozit este situat la 6 kilometri de Râmnic, într-o vale înconjurată de pădure. Municipalitatea a luat decizia construirii gropii ecologice, fiind presată de şi de obligativitatea închiderii celei de la Râureni, care nu mai corespundea normelor europene de mediu. Capacitatea de colectare a deponiei de la Feţeni este de 1,1 milioane metri cubi de deşeuri, având o valabilitate de 25 de ani. Investiţia, care se ridică la o valoare de 16,5 milioane de euro, a fost realizată în doi ani de către consorţiul Hidro-Iridex, format din firma vâlceană Hidroconstrucţia SA şi Iridex Group Construcţii SRL Bucureşti. Cea mai mare parte a fondurilor au provenit de la Uniunea Europeană (programul ISPA), dar şi din bugetul de stat şi cel local. Iniţial, licitaţia fusese câştigată de firma italiană Monticava, care a pierdut însă contractul din cauza întârzierilor mari în execuţie. În 2007 primarul Mircia Gutău şi-a asumat întreaga responsabilitate a proiectului şi a încheiat un nou contract. În fapt, a fost pentru prima dată în România când o instituţie publică locală şi-a asumat întreaga răspundere pentru un proiect de o asemenea anvergură.
Principalele elemente componente ale staţiei de compost sunt lucrările terasiere şi de drenaj din zona amplasamentului lucrării, hala de compost, clădiri administrative, platformă din beton pentru grămezi suplimentare, sistem de colectare şi recirculare a levigabilului, în timp ce ale depozitului sunt un dig de sprijin din anrocamente, un dig de pământ, lucrări terasiere pentru profilarea terenului şi stabilizarea pantelor, sistem de drenaj al apelor la suprafaţă şi un altul de drenare al apelor subterane, precum şi alte accesorii indispensabile – clădiri birouri, drum asfaltat etc.
O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button