Politica

În opinia social-democratului Dumitru Persu,

PD-L ar lua o decizie persuinteligentă dacă l-ar schimba pe Ungureanu din funcţia de prefect 

• Interviu cu Dumitru Persu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean 

– De ce aţi renunţat la pensie? 

S-a făcut atâta caz în legătură cu această situaţie, creată artificial de unii fruntaşi pedelişti, de parcă ar fi de o importanţă vitală pentru ţară. Ca să lămurim lucrurile, vreau să le spun că am motive întemeiate să rămân vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Mai mult decât atât, eu consider că nu se încălca nicio lege vizavi de cumulul pensiei cu indemnizaţia pe care o primesc în calitate de vicepreşedinte al Consiliului. Argumentele sunt următoarele: funcţia de vicepreşedinte este aleasă, nu numită. În caz că nu se ştie, vreau să vă spun că eu nu am contract de muncă cu instituţia din a cărei conduceri fac parte. Nu am alte raporturi de acest tip, pentru că, repet, nu am fost numit pe acest post. Primesc o indemnizaţie, nu salariu. Am fost ales consilier judeţean de aproape 60 de mii de vâlceni, iar în funcţia de vicepreşedinte am fost ales cu unanimitate de voturi de cei 33 de colegi din cadrul CJV. Încă ceva: la nivel naţional, sunt mii de consilieri judeţeni, municipali, orăşeneşti care au fost aleşi şi care sunt şi pensionari. Dacă cei care nu au loc de mine ar fi citit Legea 329 din 5 noiembrie 2009, ar fi constatat că acest act normativ nu se aplică în cazul meu. Altfel, această lege ar fi neconstituţională, pentru că ar îngrădi dreptul oricărui cetăţean de a candida pentru orice funcţie. În condiţiile în care s-ar veni cu măsuri impunitive, adică cei care au o pensie, să zicem, mai mare de 1.700 de lei, să fie obligaţi să opteze pentru pensie sau funcţie aleasă, vă daţi seama că nu ar renunţa la pensie. Toţi muncim pentru a ne câştiga existenţa, pentru că nu am ajuns la un nivel de civilizaţie atât de ridicat încât să muncim pe criterii obşteşti. Muncim pentru a câştiga un venit şi, în acelaşi timp, pentru a fi de folos comunităţii. Dacă legea ar fi cum spun unii, dar văd că nici măcar nu au citit-o, ce rost ar mai avea ca un om care primeşte o pensie mai mare de 1.700 de lei să mai candideze pentru o funcţie de consilier judeţean, pentru care ar primi o indemnizaţie de 600-700 lei? Deci, o spun din nou, în opinia mea, legea ar deveni neconstituţională dacă s-ar impune obligaţia de a alege între pensie şi funcţia aleasă, nu numită, unde într-adevăr vorbim despre altceva. 

– Mulţi spun că dacă aţi fi doar consilier judeţean n-ar fi nicio problemă, dar ocupând funcţia de vicepreşedinte al CJV, semnaţi un ştat de plată. 

Ca să primeşti salariu, trebuie să ai un contract de muncă. Eu nu am aşa ceva, pentru că primesc o indemnizaţie, nu salariu. Mai mult decât atât, cei care îndeplinesc aceste funcţii nu primesc nici un fel de sporuri sau prime. Dar pentru că eu am lucrat toată viaţa în domeniul legislaţiei şi cunosc tot ceea ţine de zona retribuirii, normării, încadrării şi salarizării, am fost vigilent, anticipând o astfel de situaţie. Aşa încât, pe 3 decembrie, am cerut conducerii instituţiei continuarea activităţii în funcţia de vicepreşedinte şi suspendarea plăţii pensiei de la Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea începând cu 1 ianuarie 2010. Cu toate că, repet, legea spune altceva şi nu mă obliga ca, după peste 40 de ani în care am contribuit la fondul de pensii al statului, să fac această alegere. Ar trebui să mai trăiesc încă 40 de ani pentru a primi o pensie cuvenită. Ca să lămurim şi mai bine lucrurile, am făcut adrese la Casa Naţională de Pensii şi la Ministerul Muncii cerându-le un punct de vedere. 

– Liderii PD-L au anunţat că în cazul în care renunţaţi la pensie, îşi retrag solicitarea privind schimbarea dumneavoastră din funcţie. Cred că au şi făcut-o deja. Poate fi vorba de începutul reaşezării relaţiilor dintre PSD şi PD-L la nivel judeţean? 

Probabil că le-a venit şi lor mintea la cap, în ultimul ceas. Şi-au dat seama că a fost o gafă… 

– Sau e o capcană? 

E posibilă şi varianta asta. Vedeţi, ei se cam contrazic în declaraţii. Odată spun că schimbarea lui Romulus Bulacu nu e legală, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean. Dar, în acelaşi timp, depuseseră acea solicitare pentru schimbarea mea. 

– La nivel central, PD-L a lansat un mesaj pacifist. Să urmeze acest exemplu şi cei de la Vâlcea? 

E posibil… mai ales că noi am fost primul judeţ care, după localele din 2008, am realizat un protocol de alianţă locală cu cei de la PD-L. N-am ţinut cont de ceea ce a făcut PSD la nivel central. Am făcut alianţă cu PD-L considerând că atât noi, cât şi democrat-liberalii din Consiliul Judeţean, suntem mult mai deschişi, corecţi şi sinceri. Culmea e că, deşi a trebui să suportăm anumite critici, în cele din urmă, PSD a intrat la guvernare cu PD-L. 

– Între turul întâi şi cel de-al doilea, s-a renunţat la alianţa cu PD-L în Consiliul Judeţean, mergându-se pe modelul de la centru, unde PSD a intrat într-o coaliţie cu PNL. A fost o mutare pripită?

Părerile au fost şi sunt împărţite. Problema s-a pus că, între cele două tururi, între noi şi liberali a fost făcută o alianţă politică la nivel central, de susţinere a candidaturii lui Mircea Geoană, iar în plan local noi nu am avut încotro decât să procedăm la fel. 

– În noile condiţii, e posibilă o revenire la situaţia iniţială, adică PSD să refacă majoritatea în Consiliul Judeţean, alături de PD-L? 

Nu ştiu, nu am luat în discuţie această variantă. În opinia mea personală, n-ar fi exclusă o reluare a alianţei cu PD-L. 

– Dacă se va ajunge în această situaţie, nu vă e teamă că liberalii vă vor acuza de lipsă de seriozitate? Sau că PD-L ar putea juca pe două fronturi?

Se pot face oricât de multe scenarii. În politică, orice este posibil orice, iar compromisurile sunt adesea necesare. Eu cred că acum, mai mult ca oricând, e bine să terminăm cu bălăcăreala. Campania electorală s-a încheiat; hai să trecem şi la treabă! S-a împroşcat cu prea mult noroi şi dintr-o parte, şi din cealaltă. Lumea aşteaptă altceva de la noi. Ţara trebuie guvernată, judeţul trebuie guvernat! Şi, după cum ştiţi, noi avem probleme grave la nivel local, determinate de lipsa de interes a Guvernului Boc pentru alocarea fondurilor necesare echilibrării bugetelor locale, a bugetului judeţului.

– Apropo de acest subiect, credeţi că e posibil ca, pe viitor, judeţul Vâlcea să fie tăiat în continuare de pe listele cu fonduri de la Bucureşti, dat fiind şi faptul că aici PD-L a pierdut alegerile?

N-aş merge pe această ipoteză cu atât mai mult cu cât, dacă guvernarea viitoare va fi una pedelistă sau în alianţă cu alte forţe politice, logic ar fi ca PD-L să fie interesat să sprijine judeţul nostru şi să facă în aşa fel încât să-şi onoreze promisiunile deşănţate pe care le-a făcut. Ar fi absurd să-i vedem pe cei de la PD-L venind cu măsuri care să le pună lumea în cap. Bine că Boc i-a mai minţit şi în trecut pe vâlceni. În lunile august şi septembrie, chiar aici, la Consiliul Judeţean, domnul preşedinte Ion Cîlea i-a prezentat o fundamentare a problemelor judeţului pe care el a apreciat-o ca fiind fără precedent. Domnul preşedinte i-a arătat câţi bani trebuie pentru infrastructură, pentru salariile de la primării, pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii deja selectate pentru finanţare. Atunci, Emil Boc a promis că va rezolva toate aceste chestiuni în cel mai scurt timp. Au trecut câteva luni şi iată că nu a făcut nimic.

– Tot atunci a anunţat că Guvernul va sprijini total conducerea companiei Oltchim pentru rezolvarea problemelor de pe platformă…

De subiectul ăsta nici nu mai vorbesc. Ştiţi prea bine că s-a promis că, în două săptămâni, Oltchim va primi fondurile necesare. A fost o minciună ordinară! Nu s-au ţinut de cuvânt nici în privinţa asta. Acum, spuneau că dacă vor câştiga alegerile, îşi vor onora această promisiune. Să dea Dumnezeu să ajute măcar acum Oltchim-ul! Tare mi-e teamă însă că, pe măsură ce trece timpul, combinatul va fi lăsat de izbelişte. Sper să mă înşel, pentru că altfel suntem pierduţi. Depăşirea situaţiei critice de la Oltchim ar trebui să fie prioritatea numărul unu a noului Guvern, care trebuie constituit cât mai repede cu putinţă. Pentru noi, pentru Consiliul Judeţean şi preşedintele Ion Cîlea, aceasta este prioritatea numărul unu. Ar trebui să fie şi pentru Instituţia Prefectului…

– Ce ar mai putea face preşedintele Ion Cîlea pentru Oltchim, dacă PSD nu are funcţia de preşedinte al ţării şi nici la guvernare nu e?

Poate face intervenţii la nivel înalt, alături de primarul Mircia Gutău, inclusiv alături de prefect.

– Îi vedeţi pe preşedintele Ion Cîlea şi prefectul Petre Ungureanu trăind în simbioză, acţionând împreună?

Domnul preşedinte Ion Cîlea a fost întotdeauna deschis unei colaborări sincere, dar atâta timp cât prefectul se consideră omul numărul unu, şeful suprem al judeţului, şi nu e, ce putea face domnul preşedinte Cîlea? Nu e nici prin prisma calităţii pe care o are. El este numit, nu este ales de populaţie. Este numit de guvern; poate fi destituit peste o săptămână-două, poate fi menţinut încă o lună şi aşa mai departe. Atâta timp cât încearcă să-şi subordoneze Consiliul Judeţean, nu poate exista dialog. Nici în cele mai urâte visuri ale sale nu trebuie să gândească în acest fel şi trebuie să se obişnuiască cu ideea că nu este şeful judeţului.

– Există tot felul de zvonuri potrivit cărora, indiferent ce guvern vom avea, prefectul de Vâlcea va fi schimbat, reprezentanţii PD-L dorind pe altcineva în această funcţie.

Cred că ar fi o decizie foarte bună şi inteligentă, pe care conducerea PD-L ar trebui să o ia neîntârziat. N-am asemenea informaţii, dar cred că ar fi o măsură foarte bună, pentru că Petre Ungureanu n-are nicio aplecare faţă de activitatea de administraţie. E total nepregătit. În loc să se ocupe de treburile Prefecturii, de aplicarea legilor fondului funciar, de controlul legalităţii actelor normative, pierde vremea pe tot felul de prostii. Se implică în politică, stă cu gândul numai la schimbarea pe criterii politice a unor oameni din instituţiile deconcentrate ale statului. El se ocupă de răzbunări.

– Puteţi să daţi un exemplu?
  
Da, păi ştie toată lumea cum şi-a băgat el nasul în problemele Inspectoratului Judeţean de Poliţie. În ceea ce priveşte nenumăratele încălcări ale legii referitoare la afişajul electoral, Poliţia n-a făcut nimic. Se puteau da amenzi pentru afişajul ilegal, se puteau lua măsuri pentru îndepărtarea posterelor respective. L-aţi văzut pe Neaţă luând măsuri? Nu, pentru că e subordonat politic şi a fost pus politic de PD-L, la propunerea prefectului Ungureanu.

– Într-un interviu acordat unei colege de la Vâlcea 1, aţi făcut câteva referiri la casa lui Petre Ungureanu. Ce aţi vrut să spuneţi mai exact?
 
El se dă un mare aristocrat, un mare om de cultură şi nu e cazul. Din câte ne spuneau cetăţenii din Racoviţa, avea o căsuţă – e adevărat că am spus-o sub formă de glumă – din care sărea broasca pe geam. Deci, nu au fost oameni de mare ţinută, cum se laudă el. Vrea să pară ceea ce nu e! Eu nu m-am abţinut niciodată şi nici nu mă voi abţine vreodată să-i readuc pe indivizii de teapa lui cu picioarele pe pământ. El a fost şi membru al Partidului Comunist şi secretar al unei organizaţii de partid. Din păcate, un fost coleg de-al lui, ziarist vestit, care mi-a povestit multe lucruri despre el, nu se mai află printre noi. Dumnezeu să-l ierte! Acum, se dă rotund, pozează în mare democrat, în mare anticomunist, chipurile, un om care nu catadicseşte să ironizeze la fiecare pas activitatea preşedintelui Ion Cîlea, a mea şi a altor lideri PSD. Eu l-am adus şi voi continua să-l aduc cu picioarele pe pământ!

– Cum îl veţi aduce cu picioarele pe pământ?

Păi, poate îl pun pe gânduri şi-l fac să realizeze că nu e de capul lui pe-aici, prin Vâlcea, să se joace de-a primul secretar de comitet judeţean de partid.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button