Administratie

În opinia lui Constantin Pârvu,

Maternitatea mai are o singură şansă de supravieţuire: reduce salariile sau dă afară angajaţi

Angajaţii Spitalului de Obstetrică – Ginecologie din Râmnicu Vâlcea au intrat din nou în gura lui Constantin Pârvu, liderul CNSLR „Frăţia”, după ce acesta a depistat că au dat iama în bugetul instituţiei. Social-democratul, membru în Consiliul de Administraţie al Maternităţii, susţine că, luna trecută, cheltuielile salariale în această instituţie au ajuns la 100% din cheltuieli. În traducere liberă, banii alocaţi de CAS pentru funcţionarea spitalului – aici fiind incluse utilităţile şi hrana pacienţilor – au fost daţi pe salariile angajaţilor, pacientele fiind obligate să-şi aducă din nou de acasă medicamentele şi mâncarea. Însă, septembrie poate fi considerată o lună lejeră, în condiţiile în care, vara aceasta, cheltuielile salariale au fost şi de 110% din cheltuieli. Pârvu a anunţat că, săptămâna aceasta, CA se întruneşte din nou, în şedinţă extraordinară, pentru găsirea unor soluţii de eficientizare economică a activităţii acestei unităţi medicale, de care nu ne putem lipsi.
Maternitatea pare să se fi transformat în ultimii ani într-o afacere a angajaţilor şi nu într-o unitate menită să deservească interesele pacienţilor. Peste 98% din costurile pentru funcţionarea spitalului, uneori chiar 110 %, intră în buzunarele angajaţilor. În vara acestui an, CAS a plătit, lunar, pentru salariile de la Maternitate aproximativ 950 .000 lei, adică peste 110% din cheltuielile spitalului. Iar asta în condiţiile în care pacienţii au fost obligaţi să-şi cumpere medicamentele şi mâncarea. Cum s-a ajuns în această situaţie? Furnizorii nu şi-au primit banii, motiv pentru care au ajuns chiar în situaţia de a bloca, adesea, conturile Maternităţii. În luna august, DSP a promis că va face un audit la Maternitatea vâlceană, pentru a vedea pe ce s-au dus banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii.
MS intenţiona ca, în toamna acestui an, să desfiinţeze spitalul şi să-l transforme în secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, pentru reducerea cheltuielilor, o decizie care l-ar fi scăpat pe Ion Cîlea de o bătaie de cap, dar şi de procese în instanţă iniţiate de angajaţii spitalului pentru neplata tichetelor de masă. La doar două luni de la preluarea spitalului, la presiunea angajaţilor, Ion Cîlea a anunţat că va menţine spitalul în forma lui actuală, pentru a evitarea disponibilizărilor de personal. În acelaşi timp însă, angajaţii, în frunte cu directorul, au dat spitalul în judecată pentru plata unor sporuri şi concedii medicale de ordinul milioanelor de lei. În legătură cu acest subiect, Constantin Pârvu a explicat: „La Maternitate, sunt probleme care depăşesc cu mult resursele proprii. Trebuie să găsim soluţii de reducerea cheltuielilor. Acolo, trebuie să facem o reducere salarială de 2 miliarde de lei, pentru că, pe lângă această sumă, dată de CAS, spitalul bagă în salarii încă un miliard, din veniturile proprii. Ori, asta trebuie să înceteze. Dacă nu facem acest lucru, e pericol! Începând cu 1 ianuarie 2011, fondul de salarii trebuie să se diminueze la 70% din cheltuielile spitalului. Mai sunt probleme şi cu procesul intentat de angajaţi pentru tichetele de masă, pe care-l vor câştiga cu siguranţă, pentru că toţi au câştigat”.
Săptămâna aceasta, va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie, în cadrul căreia, managerul Marian Stoica trebuie să prezinte soluţiile de reducere a cheltuielilor salariale sau de eficientizare a unităţii medicale. Altfel, va fi obligat să disponibilizeze o parte din personal sau să reducă salariile.

Dana Nedescu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button