În 2013, Lotru Brezoi împlineşte 80 de ani de la înfiinţare

În acest an, Lotru Brezoi va împlini opt decenii de la înfiinţare. Clubul din Ţara Loviştei s-a constituit în 1933, iar de atunci şi-a desfăşurat activitatea atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional. Formaţia din nordul judeţului a evoluat ani buni chiar pe cea de-a treia scenă fotbalistică a ţării.
Cu acest prilej, profesorul Nicolae Dinescu, directorul Academiei Olimpice Române – Filiala Vâlcea, şi-a propus să organizeze la Brezoi o sărbătoare menită să evidenţieze cum se cuvine rezultatele deosebite ale uneia dintre cele mai cunoscute formaţii din judeţul nostru. Celebrarea acestui eveniment va avea loc în luna august, odată cu zilele oraşului Brezoi. „Sărbătoarea de la Brezoi survine celei din 2012, când s-au aniversat 100 de ani de când s-a înfiinţat prima structură organizatorică pe linie fotbalistică din Vâlcea. Este vorba de Societatea Sportivă Vâlceană, despre care nu mulţi ştiau, altfel nu îmi explic de ce au rămas total surprinşi anul trecut, când AOR a organizat o manifestare specială în acest sens, pentru a celebra centenarul SSV”, a spus Dinescu.

Nicolae Dinescu, director AOR – Filiala Vâlcea:
„De-a lungul anilor, la Brezoi au evoluat câţiva jucători de legendă ai judeţului”

Pe de altă parte, profesorul a recunoscut faptul că, făcând abstracţie de legendara echipă Chimia Rm. Vâlcea, la Brezoi s-a practicat mai mereu un fotbal de cea mai bună calitate. „Este un lucru pe care toţi microbiştii vâlceni pot să-l confirme. Odinioară, pe Lotru nu o bătea nimeni. Până la Revoluţia din 1989, echipa a stat ani buni în Divizia C. La vremea respectivă, multe echipe cunoscute din ţară au plecat cu coada între picioare de la Brezoi, cu tolba plină de goluri”, a precizat Dinescu.
„Lotru Brezoi este una dintre cele mai vechi structuri fotbalistice din judeţul nostru. De-a lungul anilor, din această echipă au făcut parte jucători de legendă ai Vâlcii, iar formaţia a fost antrenată de câţiva antrenori importanţi. Dintre aceştia, doar doi mai se află în viaţă şi în prezent: eu şi Dumitru Lovin. Ceilalţi tehnicieni de legendă ai echipei din Brezoi au decedat între timp. Este vorba de Mitică Anescu, Traian Popa, Dumitru Pătraşcu, Ştefan Tănase, Nicki Mihăilescu şi Gigi Borhină”, a mai adăugat Nicolae Dinescu.

Din vară, Stadionul „Lotru” din Brezoi ar putea purta numele „Gigi Borhină”
* profesorul Nicolae Dinescu a găsit denumirea perfectă şi pentru „Municipalul” din Zăvoi: Vasile Sanda

În încheiere, Nicolae Dinescu a dezvăluit că intenţionează să propună autorităţilor locale din Brezoi ca Stadionul „Lotru” să poarte numele „Gigi Borhină”. „Deşi nu mulţi cunosc acest lucru, Gigi Borhină a fost unul dintre marii jucători pe care i-a avut fotbalul vâlcean din toate timpurile,. De aceea, mă şi zbat să schimb denumirea Stadionului «Lotru» şi să-i dau numele său”, a spus Dinescu.
Tot astfel, directorul AOR – Filiala Vâlcea crede că Stadionul „Municipal” din Zăvoi ar trebui să poarte numele fostului mare portar al Chimiei de odinioară, Vasile Sanda. „În opinia mea, nimeni altcineva nu s-a mai dăruit exclusiv Râmnicului ca Vasile Sanda. Cu toate că a fost curtat de echipe mari din ţară, a refuzat să plece şi a rămas aici, la Vâlcea, deşi poate că astfel a ratat şansa de a deveni mult mai celebru şi la nivel naţional. Printre cluburile care şi l-au dorit în lot s-au numărat Steaua, Dinamo, Universitatea Craiova,  iar asta pentru că avea un talent extraordinar. Vasile Sanda a fost foarte respectat de vâlceni, când mergea pe stradă toţi îl salutau. În opinia mea, astăzi, unii fotbalişti sunt prea mult băgaţi în seamă, deşi nu au nici pe jumătate din talentul celor care evoluau odinioară pe stadioanele din România”, a subliniat Nicolae Dinescu, care a făcut astfel o caracterizare a fotbalului din zilele noastre, în raport cu cel practicat în urmă cu câteva decenii. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button