Politica

Guvernul dotează agricultura cu pixuri, tricouri, steaguri, nu şi cu ce trebuie

Dinspre satele româneşti, de acolo unde, în loc de pâine, se coc pe vatră şarje de suferinţe şi nemulţumiri, se aud tot mai puternic zvonuri de ample proteste. Sindicatele din agricultură împreună cu producătorii agricoli au făcut deja cunoscut că, în ziua de 9 septembrie a.c., peste 15.000 de oameni vor participa în Capitală la un miting de mare amploare. Dacă revendicările lor nu vor fi satisfăcute şi nu vor primi semnale de scoatere a agriculturii din criză, fermierii îşi vor radicaliza acţiunile, ei intenţionând ca, la 23 septembrie, să treacă chiar la blocarea drumurilor naţionale şi judeţene.
Fermierii s-au săturat de promisiuni deşarte. De peste un an, primesc asigurări de finanţare atât din partea autorităţilor, cât şi a instituţiilor creditoare. În toată lumea, mâncarea se produce cu sprijin de la stat. La noi subvenţiile sunt rând pe rând eliminate sau impozitate. Valoarea redusă a subvenţiilor, care este de 4 ori mai mică decât în alte ţări UE şi care se acordă cu mari întârzieri, scoate pur şi simplu România din competiţia europeană.
Atunci când îşi mai aminteşte de agricultori, primul ministru Emil Boc îi îndeamnă să apeleze la credite. Dar nu spune un cuvânt că acele împrumuturi spre care îi îndeamnă se acordă cu o dobândă nimicitoare, de 15 – 20%.
Aranjamente dintre cele mai dubioase se fac şi cu fondurile comunitare nerambursabile. Iată un exemplu mai mult decât grăitor. Managementul ministerial de promovare i-a aprobat judeţului Vâlcea doar 2 din cele 55 de proiecte depuse pe Măsura 3.2.2 motivând că fondurile europene pe structura acestui program s-au epuizat. Pentru noi şi pentru sectoarele agricole româneşti nu au mai fost fonduri, în schimb, sus, la nivelul Ministerului Agriculturii s-au găsit în luna iulie a.c., adică în apogeu de criză,     4 milioane euro cu care subalternii ministrului Mihai Dumitru au achiziţionat – atenţie: 89.000 pixuri, 10.000 şepci, 10.000 tricouri, 10.000 pelerine, 208 steaguri de exterior, 624 steaguri de birou, precum şi 65 maşini de tocat hârtie, 123 aparate de fotografiat, 15 reportofoane, 3 camere video etc, etc. Din cauza rechizitelor, a steagurilor şi tricourilor nu mergea – vezi, Doamne! – agricultura noastră. Asta în condiţiile în care peste 50% dintre agricultori, indiferent că vorbim despre pomicultori, cerealieri sau crescători de animale, sunt în pragul închiderii activităţilor.
Cu un ministru ca Mihai Dumitru care i-a depăşit pe toţi antecedenţii săi prin lipsă de interes, de reacţie şi de implicare, cu un Guvern care habar nu are cu câte chinuri se face agricultură, nu trebuie să ne mai mirăm de ce România este astăzi pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte randamentul la hectar.
Aproape două treimi din cele 866.700 ferme câte există, ele produc în principal doar pentru consum propriu. Aproximativ 80% din fermele individuale sunt clasificate ca exploataţii de subzistenţă, iar 45% dintre ele deţin mai puţin de un hectar.
Asta ştie, asta face Guvernul domnului prim ministru Emil Boc! A reuşit să umilească până la degradare jumătate din populaţia România şi să distrugă sistematic satul românesc. Nu a uitat, însă, să arunce banii pe pixuri, tricouri, steaguri …

Dr.ing. Ion Cîlea
vicepreşedinte al PSD pe probleme de agricultură

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button