Diverse

Fotbalista vâlceană Ştefania Vătafu şi arbitrul Istvan Kovacs, colegi de ”clasă” într-un program UEFA, alături de nume mari din fotbal, de la Lyon, PSG, Atletico Madrid, Bayern Munchen

Federaţia Română de Fotbal a făcut cunoscut faptul că doi români, fotbalista vâlceană Ştefania Vătafu şi arbitrul FIFA Istvan Kovacs, participă la un program UEFA. Despre ce este vorba?
”Începutul acestui an a marcat şi startul unei noi ediţii UEFA Certificate in Football Management – Players’ Edition, un program de management dedicat jucătorilor şi arbitrilor care încă activează, dar vor să se pregătească şi pentru ce urmează după terminarea carierei. La acest program participă şi doi reprezentanţi ai României: Ştefania Vătafu, mijlocaş la Anderlecht şi jucătoare cu peste 100 de selecţii la Naţionala Feminină a României, şi Istvan Kovacs, arbitru Elite Class din 2019, care a reprezentat România şi la Campionatul Mondial din Qatar, în 2022. UEFA Certificate in Football Management – Players’ Edition este o variantă a programului de management realizat de UEFA dedicată jucătorilor şi arbitrilor activi. Cursurile se desfăşoară exclusiv online pe o perioadă de 9 luni, pentru a le permite participanţilor să continue să-şi desfăşoare activitatea de pe teren. Printre participanţii la această ediţie se mai numără Francis Coquelin (jucător la Villareal), Holger Badstuber (fost fotbalist la Bayern Munich), Axel Witsel (jucător la Atletico Madrid), Ramona Bachman (jucătoare la PSG) şi Eugenie Le Sommer (jucătoare la Olympique Lyon)”, a transmis FRF, care. A realizat, totodată, şi un interviu cu cei doi reprezentanţi ai României, pentru a afla mai multe despre program şi planurile acestora de după încheierea carierei sportive, pe care vi-l redăm:

Care au fost temele cu care aţi început această ediţie de CFM?
Ştefania Vătafu: Primul curs a fost în mare parte informativ despre ce o să facem şi cum o să decurgă lucrurile în următoarele nouă luni. A fost multă informaţie şi abia aştept învăţ mai multe.
Istvan Kovacs: Am întâlnit profesorii pentru diferite module, sunt teme interesante. Primul modul a fost în principal despre organizarea fotbalului, mai exact despre structurile FIFA, UEFA, IFAB.

Ce ne poţi spune despre colegii de la curs şi cum au decurs interacţiunile cu ei, având în vedere că sesiunile au fost online?
Ş.V.: Am avut ocazia să vorbesc cu câţiva colegi şi să facem cunoştinţă în urma grupurilor restrânse pe care le-am avut în timpul cursului. Suntem peste 30 în grupă şi sper ca până la final să am ocazia să vorbesc personal cu toţi colegii.
I.K.: Sunt multi fotbalişti activi care joacă la echipe de top din Europa şi din lume, foşti fotbalişti la cel mai înalt nivel. Sunt singurul arbitru din program la această ediţie. Prima sesiune a fost interesantă şi interactivă, lucrăm şi pe grupe.

Care sunt cele mai importante noţiuni sau lecţii cu care ai rămas după primele zile de curs?
Ş.V.: Este interesant să văd cat de mari sunt de fapt UEFA şi FIFA ca organizaţii, câte resurse pun la dispoziţie pentru dezvoltarea fotbalului şi mai ales că învăţ tot ce înseamnă fotbalul şi din afara terenului de joc. Mi-a placut deschiderea oamenilor faţă de noi, răbdarea lor, totul este foarte dinamic. Benefic tuturor, te pregătesc imediat pentru a putea activa în structuri fotbalistice.
I.K.: Chiar dacă lucrez în fotbal, nu îmi dau seama tot timpul de tot ce presupune organizarea acestui fenomen. De multe ori te raportezi la ce vede şi lumea din exterior, dar studiind îţi dai seama cât de complexă este administrarea fotbalului şi în câte zone trebuie să se uite pentru a putea dezvolta fotbalul. Zone la care nici nu mă gândeam să existe. Sunt persoane dedicate care trebuie să ţină legătura cu fiecare stakeholder.

Acum că ai reuşit să-ţi faci o idee despre cum se desfăşoară UEFA CFM, cum crezi că te va ajuta în carieră şi poate după ce te vei retrage?
Ş.V.: Ştiu că momentan sunt deschisă şi vreau să mă pregătesc pentru ce îmi va rezerva viitorul după ce îmi termin cariera, iar acest curs este un prim pas, restul rămâne de văzut.
I.K.: Am auzit în urmă cu 3 ani despre curs, m-am gândit că odată ce îmi termin activitatea în arbitraj vreau să rămân în fotbal. Vreau să învăţ lucruri noi despre management, asta aş vrea să fac după ce îmi închei cariera în arbitraj. Am găsit acest curs ideal pentru ce îmi doresc pe viitor. Nu ştii ce îţi aduce viitorul, dar aici putem schimba opinii diferite şi ne putem dezvolta mai rapid. E expertiză benefică din alte zone în activitatea fiecăruia.

Articole Similare

Back to top button