AdministratieEveniment

Fostul decan al Facultăţii de Drept din Bucureşti, Valerian Urşianu, comemorat la Guşoeni, la 109 ani de la trecerea în nefiinţă

Vineri, 15 martie, la Guşoeni a avut loc un eveniment deosebit, cu mare încărcătură emoţională, dedicat uneia dintre personalităţile marcante ale localităţii administrate de Nicolae Concioiu. A fost comemorat Valerian Urşianu, la 109 ani de la trecerea acestuia în nefiinţă. Valerian Urşianu a trecut la Domnul pe 15 martie 1915, după 70 de ani petrecuţi pe pământ. A fost licenţiat în litere şi filosofie la Universitatea din Roma, doctor în drept, s-a perfecţionat şi la universităţile din Paris şi Berlin. A ocupat şi funcţiile de senator şi deputat în Parlamentul României, a fost decan al Facultăţii de Drept din Bucureşti între anii 1904-1909 şi 1912-1914. Este recunoscut drept unul dintre primii jurişti ai ţării care s-a axat pe studiul dreptului internaţional. Comunei Guşoeni nu i-a lăsat doar o zestre culturală, ci numeroase proprietăţi şi bunuri, exemplu urmat de întreaga familie Urşianu, alături de fosta scenaristă şi regizoare de film Malvina Urşianu.
La evenimentul comemorativ de la Guşoeni a participat şi fostul ministru al justiţiei, Valeriu Stoica. Şi Adrian Năstase era anunţat printre invitaţi, însă nu a mai ajuns la eveniment, fiind plecat din ţară.
”Vineri, 15 martie 2024, a fost săvârşit parastasul ctitorului Bisericii Adormirea Maicii Domnului din comuna Guşoeni – VALERIAN URŞIANU (23 apr 1845 – 15 mar 1915). Ministru, ilustru profesor de drept şi decan al Universităţii din Bucureşti, mare filantrop, făcător de bine şi mare proprietar, a îmbogăţit patrimoniul cultural al localităţii noastre prin ridicarea lăcaşului de cult din satul Butari. Am fost onoraţi să îi avem alături de noi la acest eveniment pe domnul Ministru Prof. univ. emerit dr. Valeriu Stoica, pe domnul Conf. univ. dr. Paul Pop – prodecan, pe domnul Lect. univ. dr. Dragos Costescu – prodecan, pe doamna Cont. univ. dr. Carmen Achimescu şi pe doamna Conf. univ. dr. Elena Lazăr, dar şi pe domnul Prof. univ. dr. Flavius Baias, cu toţii, profesori în cadrul Facultatii de Drept din Bucureşti, dar şi pe parintele consilier David Totu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului. Mulţumiri speciale părintelui paroh al Bisericii – Laurenţiu Luţu, pentru iniţiativa şi stăruinţa de care a dat dovadă în organizarea acestui eveniment cultural, prin care identitatea localităţii noastre devine una tot mai evidentă. Ne-am bucurat astfel de prezenţa mai multor persoane notabile ale localităţii noastre, consilieri locali, invitaţi şi oameni de seamă, care alături de părintele Buga Viorel au făcut evenimentul nostru unic şi au contribuit la buna lui desfăşurare. Păstrăm vie amintirea lui Valerian Ursianu şi cinstim înaintaşii noştri pentru moştenirile spirituale şi materiale pe care aceştia le-au lăsat cu bucurie celor care astăzi se bucură de ele”, a transmis primarul comunei Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Articole Similare

Back to top button