Acasă Liga I EDITORIAL / Farul Constanţa, favorită la titlu în Superliga României

EDITORIAL / Farul Constanţa, favorită la titlu în Superliga României

248
0

S-au scurs (aproape) trei etape din play-off ul Superligii şi echipa de la malul mării a luat un avans de patru, respectiv cinci puncte faţă de principalele contracandidate, CFR Cluj-Napoca şi FCS Bucureşti după meciurile de sâmbătă şi duminică (Farul- CSU Craiova 3-2 şi CFR- FCSB 1-1).
Echipa manageriată în totalitate de Gheorghe Hagi a câştigat greu, dar a câştigat, meciul cu oltenii lui Neagoe, scoţându-i pe aceştia din lupta pentru titlul. Au aşteptat apoi rezultatul principalelor contracandidate şi acesta le-a fost favorabil căci cele două mari rivale ale ultimilor ani au remizat duminică seara în „Gruia” şi şi-au diminuat şansele la titlu.
Toţi cei care analizează lupta la titlu trebuie să ţină cont că mai sunt şapte etape, 21 de puncte puse în joc (Rapidul mai are chiar 24 de puncte pentru care se bate căci articolul este scris azi, luni în jurul prânzului, iar meciul Sepsi- Rapid are loc deseară).
Lucrul cel mai important de analizat este că Farul nu a jucat încă nici cu FCSB, nici cu CFR şi, teoretic, fiecare dintre acestea pot câştiga de două ori şi pot depăşi astfel pe constănţeni!
Meciul din etapa următoare de pe National Arena este „crucial” pentru FCSB, oricare rezultat în afara victoriei grăbind deznodământul unui (posibil) nou sezon ratat.
În ultima perioadă în care Dinamo Bucureşti era puternică şi cucerea titluri (2000-2007), unul dintre acţionari a lansat celebra propoziţie: „Lăsaţi-ne să ne pregătim de Liga Campionilor!” şi s-au tot pregătit, dar nu au ajuns (din păcate) niciodată acolo, ba mai mult, acum aproape un an echipa a suferit o retrogradare istorică, dureroasă în liga a 2-a…
Extrapolând putem spune şi că echipa patronată şi condusă 99% de Gheorghe Becali se tot pregăteşte (de opt ani) de Liga Campionilor, dar, fie Viitorul, fie Astra, fie CFR Cluj (de cinci ori) i-au încurcat planurile…
Dovadă vie a faptului că în viaţă banii nu sunt totul este ceea ce se întâmplă cu clubul cu cei mai mulţi simpatizanţi (nu suporteri!) din Romania care în ciuda bugetului foarte mare pentru nivelul fotbalului de la noi, nu reuşeşte să mai obţină performanţele notabile cu care era obişnuit (titluri şi participări care aduc mulţi bani, în grupele Champions League). Vinovatul principal este „prea…credinciosul” patron cu oi şi pământuri multe din Pipera, care le dictează „antrenorilor” pe care-i pune, tot ce trebuie să facă în materie de lot, „titulari de drept”, prim unsprezece, înlocuiri, excluderi din lot în funcţie de mofturile/părerile (neavizate ale) sale…
Majoritatea oamenilor neutrii care au tangenţă cu fotbalul ar dori anul acesta o schimbare în privinţa campioanei, iar aceasta să fie echipa omului cu derapaje mai mici faţă de ceilalţi (Dan Petrescu, Mihai Stoica, George Becali), iar omul acesta este Gheorghe Hagi.
Cu anumite (multe totuşi) probleme de exprimare, subiectiv „la sânge” în privinţa fiului său, „regele” Hagi merită un al doilea titlu de campion după cel obţinut cu Viitorul, acum cu Farul (care este tot Viitorul, „rebranduit”) pentru că echipa sa joacă (în acest moment) cel mai bun fotbal la noi.
Problema principală este însă pentru Farul interdicţia de a juca în cupele europene, UEFA nerecunoscând (deocamdată) transformarea Viitorul- Farul. În cazul în care lucrul acesta va fi definitiv, este foarte important şi locul doi în campionat (dacă cei de la malul mării vor câştiga titlul), căci acesta va merge în preliminariile C.L.!
Și într-un caz şi în celălalt vom merge însă în ..turul 1 preliminar al Champions League, căci acolo este acum nivelul fotbalului nostru, din păcate…
Aveţi grijă de voi!
• Dan- Cătălin Săraru