Politica

După ce, pe postul familiei Tudor, au fost acuzaţi că plănuiesc fraudarea alegerilor,

Reprezentanţii PSD, PC şi PRM au cerut CNA sancţionarea VTV 

• Ion Cîlea, Dumitru Persu şi Marius Bătăgan au anunţat că vor formula inclusiv plângeri penale împotriva celor care au fabricat înregistrarea audio dată publicităţii duminică 

 Aflarea rezultatului final al alegerilor locale a fost întârziată de valul de contestaţii depuse la BEC de PSD, PNL, PC, UDMR, PNG, dar şi de numărul foarte mare al voturilor nule, în jur de 40.000 numai la Bucureşti.
În plus, duminică noaptea şi luni dimineaţa, buletinele de vot au fost aduse destul de greu la birourile electorale judeţene. La Vâlcea, de această operaţiune s-a ocupat, în mod absolut surprinzător, chiar firma DACOS, cea la care PD-L a apelat pentru a experimenta turismul electoral. De precizat ar mai fi şi faptul că zeci de vâlceni au apelat la serviciul 112 pentru a semnala nereguli văzute de ei în secţiile de votare.

O nouă plângere penală împotriva prefectului Ungureanu 

De asemenea, în ultimele două zile, la BEC, au curs reclamaţiile. Alianţa politică PSD+PC, reprezentată prin preşedintele Ion Cîlea, a depus mai multe contestaţii în legătură cu refuzul preşedinţilor secţiilor de votare speciale de a le permite reprezentanţilor Alianţei să-şi facă copii de pe tabelele electorale, aşa cum a hotărât BEC, prin Decizia nr. 49/29.10.2009. Social-democraţii şi conservatorii au apelat şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, făcând o nouă plângere penală împotriva fostului lider al PL-D Vâlcea, Petre Ungureanu. „Alianţa politică PSD+PC – Organizaţia Vâlcea, reprezentată prin preşedintele Ion Cîlea, în temeiul articolului 248 din Codul Penal, coroborat cu articoolul 4 alin. (1) şi  (2) din Decizia Nr. 49/29.10.2009 a Biroului Electoral Central, formulăm plângere împotriva prefectului judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu. În fapt, în data de 22 noiembrie 2009, cu ocazia desfăşurării scrutinului pentru alegerea preşedintelui României şi a Referendumului, din informaţiile primite, prefectul judeţului Vâlcea ar fi dat dispoziţie preşedinţilor birourilor secţiilor de votare speciale să nu elibereze copii de pe tabelele electorale. Prin această dispoziţie, se încalcă dreptul partidelor, alianţelor politice şi al organizaţiilor cetăţeneşti aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în birourile electorale ale secţiilor de votare speciale, stabilit prin art. 4 alin (1) din Decizia Nr. 49/29.10.2009. (…) Solicităm efectuarea cercetărilor de rigoare şi luarea măsurilor ce se impun în regim de urgenţă”, se arată în documentul depus la Parchet de Alianţa PSD+PC. Social-democraţii, conservatorii, precum şi Marius Bătăgan, din partea PRM, au depus plângeri penale şi sesizări la CNA şi împotriva postului de televiziune VTV, patronat de familia Tudor, după ce, în ziua alegerilor, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, acesta a difuzat un material referitor la o înregistrare audio cu Ion Cîlea, Dumitru Persu şi Marius Bătăgan. 

Ziaristul Bogdan Popescu i-a luat apărarea lui Cîlea 

Într-una dintre plângeri, se precizează: „În seara zilei de 22 noiembrie, între orele 18.00-18.35, postul local TV VTV, patronat de familia Tudor, prin directorul executiv, a prezentat în direct o emisiune cu caracter electoral în care a prezentat comentarii cu privire la activitatea liderilor social-democraţi Ion Cîlea şi Dumitru Persu, transmiţând mesajul că aceştia vor încerca fraudarea alegerilor în judeţul Vâlcea. De asemenea, prin imagini transmise în direct, au fost prezentate simboluri ale partidelor din competiţie, precum şi un interviu în direct cu prefectul judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, care a pronunţat în repetate rânduri că aceste intervenţii s-au făcut de către liderii social-democraţi. Considerăm că trebuie propusă sancţionarea postului VTV şi a directorului Gheorghe Smeoreanu. Menţionăm că domnul Tudor Ion, patronul postului TV VTV este membru marcant al PD-L, fiind vicepreşedinte al organizaţiei judeţene”. Ion Cîlea, Dumitru Persu şi Marius Bătăgan spun că înregistrarea cu pricina este „o făcătură” şi a fost prezentată de VTV cu scopul manipulării opiniei publice. De altfel, cei trei politicieni au anunţat că au formulat inclusiv plângeri penale împotriva acuzatorilor, susţinând că nu au discutat niciodată să fraudeze alegerile. Din verificările noastre, reiese că înregistrarea respectivă a fost făcută de un cameraman al RTV Vâlcea 1 şi nu face referire decât la un avertisment transmis de jurnalistul Bogdan Popescu primarului PSD Sorin Ghiţă, de la Vlădeşti, în legătură cu posibilităţile de fraudare a alegerilor. Deci nicidecum nu are de-a face cu planul diabolic pe care reprezentanţii VTV susţineau că l-ar fi pus la cale liderii PSD. Ieri, ziaristul de la care a pornit totul i-a luat public apărarea lui Ion Cîlea, povestind tot ceea ce s-a întâmplat. Nu în ultimul rând, el a arătat cu degetul către Eugen Neaţă, actualul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, recomandându-i să nu ascundă sub preş gunoiul făcut de PD-L. „Neaţă să nu cadă în capcana unora. Să-şi facă meseria corect! (…) Vreau să vă mai spun foarte clar că nu îi voi ierta pe aceşti oameni. Chiar dacă la Vâlcea au justiţia la picioare, voi cere strămutarea proceselor pe care le voi începe împotriva lor”, a adăugat Ion Cîlea, acuzându-l pe Smeoreanu, directorul VTV, că îl atacă permanent la comanda patronilor săi. La rândul său, Dumitru Persu a explicat că şi-ar fi dorit să pună capăt „acestei mizerii” încă de duminică seara, însă postul VTV nu i-a permis să intre în direct pentru a pune lucrurile la punct.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button