Politica

După ce a terminat cu profesorii şi pensionarii,

Guvernul pune tunurile şi pe mediul de afaceri

Partidul Social Democrat constată cu stupoare că guvernul Boc a pus gând rău firmelor private din România. Promisiunile din Programul de Guvernare legate de stimularea mediului de afaceri, predictibilitatea şi stabilitatea fiscală au fost rapid uitate.

Angajamentul guvernului de a elimina impozitul minim nu a fost respectat

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu acuză că Guvernul Boc a dat firmelor din România lovitură după lovitură. Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri a condus în 2009 la dispariţia a 136.000 de firme private, de 11 ori mai mult decât în 2008. S-a ajuns la aberaţia prin care, indiferent că firmele aveau profit sau pierdere, trebuiau să plătească acest impozit. Presiunile PSD şi ale mediului de afaceri pentru eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri şi înlocuirea lui cu impozitul forfetar au condus la promisiunea Guvernului de a face acest lucru începând cu 1 ianuarie 2010. „Angajamentul guvernului de a elimina impozitul minim nu a fost respectat, procesul fiind amânat pentru 2011. Rezultatul: în primele 3 luni ale anului 2010 peste 23.000 de firme au dispărut. Adică de 4 ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. A urmat propunerea privind plata anticipată a impozitului pe profit prin care firmele ar fi avut obligaţia de a declara şi efectua trimestrial plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu rata inflaţiei. Impotenţa măsurilor anticriză şi-a arătat astfel efectele. După ce s-a împrumutat anul trecut de la băncile comerciale 15 miliarde euro, acum guvernul vroia să se împrumute la firmele private. După ce că firmele se confruntă cu un blocaj financiar generalizat şi nu au lichiditate, guvernul a încercat să le ia un impozit fictiv”, a afirmat parlamentarul PSD. Social-democratul a mai spus că, în 2010, s-a văzut foarte clar că obiectivul Guvernului a fost acela ca nicio firmă să nu scape de impozit. Cele cu pierderi în 2009 au fost puse să plătească un impozit minim, iar cele cu profit trebuiau să crediteze statul, în multe cazuri, cu un impozit pe un profit mai mare decât cel real. De data aceasta, presiunile mediului de afaceri şi ale PSD pentru eliminarea acestei propuneri au dat roade. S-a amânat aplicarea ei.

Popriri fără somaţie

Nu a trecut mult timp şi guvernul a dat o nouă lovitură firmelor din România – Fiscul vrea să poprească veniturile datornicilor fără somaţie. Partidul Social Democrat consideră această măsură ca fiind abuzivă, ea nerespectând dreptul la informare. Se ştie că numeroase firme figurează cu datorii din vina angajaţilor Fiscului, care prelucrează plăţile eronat sau cu întârziere. „Noi considerăm că măsura de poprire fără somaţie ar putea crea un blocaj atât în activitatea agenţilor economici, care vor fi în imposibilitatea de a-şi face plăţile curente dar şi un blocaj în activitatea ANAF, care va trebui să gestioneze sutele de mii de contestaţii ale acestei măsuri. În plus, măsura poate da naştere la abuzuri din partea inspectorilor fiscali. Propunerea de a elimina obligativitatea anunţării modificărilor de taxe şi impozite cu 6 luni înainte arată o lipsă totală de respect faţă de contribuabil”, a adăugat deputatul PSD Aurel Vlădoiu.
În opinia sa şi a PSD, toate aceste iniţiative ale Guvernului, plus controalele abuzive, care au explodat în ultimul an, vor conduce la falimentul sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii din România.

PSD propune cele mai bune soluţii pentru salvarea economiei

Pentru a se evita această situaţie, Partidul Social Democrat cere în continuare Guvernului să adopte măsuri care să ajute sectorul IMM, astfel: 1. Eliminarea impozitului minim şi introducerea impozitului forfetar (cu metodologie de calcul schimbată faţă de propunerea guvernamentală) de la 1 iulie 2010; 2. Eşalonarea obligaţiilor bugetare restante ale IMM-urilor şi amânarea penalităţilor aferente pe o perioadă de până la doi ani, în care procedurile de executare silită iniţiate pentru recuperarea acestor sume sunt suspendate; 3. Adoptarea Legii Controlului Unic. Eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelaşi agent economic. În absenţa unor situaţii care să impună efectuarea unui control (cereri ale unor organe de stat, suspiciuni întemeiate de producere a unor infracţiuni, cazuri flagrante de încălcare a legii etc), acelaşi organ de control nu va controla acelaşi contribuabil la intervale mai mici de 2 ani calendaristici; 4. Aplicarea Small Business Act şi stimularea IMM-urilor conform cu strategiile europene în domeniu; 5. Proceduri simplificate de acordare a unor ajutoare directe şi împrumuturi subvenţionate de până la 500 mii euro către IMM (care nu mai trebuie notificate Comisiei Europene).

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button