Diverse

Deutsche Welle face praf Râmnicu Vâlcea

Presa internaţională continuă să prezinte Râmnicu Vâlcea într-o lumină foarte proastă. De curând, şi Deutsche Welle a dedicat un amplu reportaj comunităţii noastre, pe care l-a intitulat „Cetăţeni de onoare în ţara şpăgii”. Fără niciun alt comentariu, vi-l reproducem aşa cum a fost prezentat.

„În Uniunea Europeană există o ţară în care a primi mită a devenit un act onorant în ochii unora. Capitala acestei ţări este Bucureştiul…”
 
Ambii primari sunt membri ai partidului aflat la putere, amândoi au probleme datorită acuzaţiilor de mită şi amândoi sunt susţinuţi cu ardoare în oraşele pe care le conduc. Antonie Solomon, primarul Craiovei arestat preventiv pentru luare de mită, şi Mircea Gutău, primarul oraşului Râmnicu-Vâlcea deja condamnat la închisoare pentru luare de mită, sunt oamenii care aglutinează energiile comunităţilor locale.

Şpaga: un model de succes

Consilierii locali din Râmnicu-Vâlcea modifică cu eficienţă regulamentul de acordare a titlului de cetăţean de onoare nu pentru a onora vreo minte strălucită a oraşului, ci pentru a-l recompensa pe primarul condamnat definitiv ca şpăgar. Aproximativ 25.000 de semnături, printre care şi cea a unui academician, s-au strâns pe petiţia care cerea cinstirea primarului condamnat. O mobilizare declanşată nu de realizările edilului-şef, ci de condamnarea acestuia.
De curând, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost arestat preventiv pentru luare de mită după ce, în urma unei percheziţii, procurorii au descoperit în casa primarului, pe dulap, o cutie de carton în care se odihneau 200.000 de euro. Scenariul suprarealist este îmbogăţit de reacţia rapidă a angajaţilor Primăriei Craiova care se organizează „spontan” în grup protestatar. Antonie Solomon este supranumit „primarul din inimile noastre”, un spectacol de balet de pe scena teatrului local este anulat pentru a face loc unei manifestări de susţinere la care participă actori şi oameni de cultură ai oraşului, iar în biserica satului unde Antonie Solomon are o casă de vacanţă se invocă ajutorul Divinităţii pentru primarul nedreptăţit.

Şpaga: fiziologie românească

În România, actul primirii de mită s-a integrat atât de bine în mentalul colectiv încât, pentru anumite părţi ale comunităţilor locale, el nu mai este asimilat domeniului penal, ci unui fenomen fiziologic ruşinos – pentru că nu se face la vedere – dar normal şi sănătos. A-ţi mitui primarul echivalează cu administrarea unui diuretic care stimulează funcţionarea aparatului administrativ. Primarul care respinge şpaga este excepţia. Acesta este primarul suspect şi de dispreţuit public pentru că, nesupunându-se normelor sistemului, el este perceput ca fiind elementul imprevizibil.
Susţinătorii celor doi primari scandează şi semnează nu din prea-plinul iubirii pentru cei doi edili, ci pentru că astfel speră să înlăture imprevizibilul din viaţa lor. Există încă destui cetăţeni care ar fi dispuşi să renunţe la libertatea şi onestitatea lor pentru a dobândi o oarecare siguranţă materială. Mentalitatea iobagului legat de moşie pare să fi supravieţuit foarte bine trecerii anilor şi pentru că reflexele democratice în România au avut prea puţin parte de o întărire de tip pavlovian”.

Sursa: www.dw-world.de

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button