Liga Nationala

Derbi fără strălucire

• Oltchim Rm. Vâlcea a câştigat meciul cu Rulmentul Braşov şi a rămas singura echipă din Liga Naţională cu punctaj maxim după cinci runde 

În pericol de a nu se disputa (după ce jucătoarele braşovene au decis să facă front comun şi să nu se prezinte la Vâlcea, în semn de protest faţă de situaţia financiară precară existentă în acest moment la gruparea de la poalele Tâmpei) meciul Oltchim – Rulmentul şi-a meritat totuşi statutul de derbi. 

Primele minute de joc au găsit o formaţie vâlceană oarecum obosită, previzibilă, dar şi un portar braşovean (Ionica Munteanu) în zi de graţie, care s-a opus cu succes, în câteva rânduri, în faţa atacurilor „chimiste”.  Trupa lui Herbert Muller a dat astfel emoţii celor aproape o mie de spectatori din tribunele Sălii Traian, conducând cu 11-8 în minutul 21, un rezultat cu totul neaşteptat, prin prisma diferenţei de valoare dintre componentele celor două echipe. După o primă eliminare survenită însă în tabăra Rulmentului, angrenajul braşovean a început totuşi să scârţâie. Oltchim a marcat de şase ori consecutiv şi a întors rezultatul, (14-11 în minutul 27), scorul la pauză fiind de asemenea favorabil campioanelor României (15-13).

În repriza secundă, misiunea Oltchim-ului s-a uşurat, braşovencele acuzând din plin faptul că au făcut deplasarea la Rm. Vâlcea chiar în ziua meciului. Jucătoarele pregătite de Radu Voina au profitat din plin de oboseala apărută în tabăra adversă şi s-au distanţat pe tabela de marcaj, ajutate de o defensivă mult mai bună, precum şi de câteva intervenţii excelente ale portarului Paula Rădulescu-Ungureanu. În minutul 46 s-a consemnat cea mai mare diferenţă de scor de până atunci (24-17), dar apoi elevele lui Herbert Muller au dat impresia că pot reveni în joc şi s-au apropiat la 25-21. N-a fost însă decât un foc de paie, Oltchim a crescut din nou „strocul” (28-21 în minutul 54) şi a câştigat fără emoţii (31-25), în ciuda iureşului declanşat în ultimul sfert de oră de Alexandrina Barbosa, atunci când între buturile vâlcene a intrat Talida Tolnai, căreia handbalista portugheză i-a înscris goluri aproape din orice poziţie (practic, doar din tribună n-a făcut-o!).

Au marcat pentru Oltchim: Cristina Neagu (6), Valentina Ardean (5), Ramona Maier (4), Oana Manea (3), Ionela Stanca (3), Regina Shymkute (3), Narcisa Lecuşanu (2), Roxana Gatzel (2), Steluţa Luca (1) şi Olga Vaschuk (1). 

Voina: „Am jucat slab”

Antrenorul Oltchim-ului, Radu Voina, s-a declarat nemulţumit de evoluţia elevelor sale în derbiul cu Rulmentul. „Am jucat exact cum nu prea trebuia să o facem. Au fost prea multe greşeli, prea multe individualităţi. La începutul partidei le-am spus fetelor să se respecte pe ele şi să respecte şi adversarul. Din păcate ele mai mult au respectat adversarul. Tot meciul am evoluat haotic, mult prea individualist. Una peste alta, chiar dacă am jucat slab, am câştigat totuşi la şase goluri diferenţă în faţa formaţiei de pe locul secund al clasamentului ceea ce spune multe despre valoarea campionatului feminin din România”, a spus Voina. 

Stanca, Neagu şi Vizitiu – contra fostei lor echipe

Derbiul de săptămâna trecută a fost primul pentru Ionela Stanca, Cristina Neagu şi Patricia Vizitiu contra fostei lor echipe, Rulmentul Braşov. Cele trei handbaliste s-au aflat pe teren în meciul desfăşurat la începutul anului la poalele Tâmpei, atunci când trupa lui Herbert Muller s-a impus cu un scor neobişnuit (41-36) şi a provocat astfel demiterea antrenorului croat Ivica Rimanic. Practic, doar 6 jucătoare au mai rămas în lotul Rulmentului din echipa care a administrat Oltchim-ului, la începutul anului 2009, ultima înfrângere pe plan intern. 

Vaschuk a debutat oficial la Oltchim

Ultima „stranieră” transferată de Oltchim chiar cu câteva zile înaintea startului oficial al acestui sezon, Olga Vaschuk, şi-a făcut debutul în tricoul campioanei României chiar în derbiul cu Rulmentul Braşov. Handbalista ucraineană a evoluat minute bune pe postul de inter dreapta şi a marcat inclusiv un gol în poarta Ionicăi Munteanu. Altfel, Radu Voina nu le-a putut folosi pe Adina Fiera şi Anastasiya Pidpalova, care nu s-au refăcut încă după perioada de indisponibilitate. 

Derbi doar pe jumătate, spectatori la fel

• printre cei care au luat loc în tribunele Sălii Traian s-a aflat şi sponsorul principal al Rulmentului, Teodor Florescu 

Canalele de televiziune care au anunţat cu o seară înainte că meciul Oltchim – Rulmentul nu se va juca au afectat prezenţa spectatorilor la acest derbi, aşa că doar aproape o mie de spectatori au luat loc în tribunele Sălii Traian. Aşa cum se cunoaşte, marţi, 20 octombrie, jucătoarele braşovene, precum şi staff-ul tehnic, ar fi decis să nu se prezinte la Rm. Vâlcea, dacă nu primesc măcar un semn din partea sponsorului principal, Teodor Florescu, chemat să achite restanţele financiare. Până la urmă, la poalele Tâmpei, lucrurile s-au calmat, iar Rulmentul a venit totuşi la Vâlcea. Toate jucătoarele nemulţumite (Alexandrina Barbosa, Roxana Cherăscu, Ionica Munteanu, Cristina Mihai, Aneta Barcan) au înţeles că blazonul înseamnă mai mult decât problemele legate de bani şi au convenit să joace în acest meci, la care a fost prezent şi sponsorul principal al Rulmentului, Teodor Florescu. Nu la fel de prompţi şi interesaţi de acest derbi au fost însă spectatorii vâlceni, prea puţini totuşi pentru un asemenea meci, disputat fie şi în condiţiile de criză financiară acută existentă la Braşov. 

Ultimul meci pentru Barbosa

Alexandrina Barbosa a fost, de departe, cea mai bună jucătoare a Rulmentului în partida cu Oltchim (şi poate chiar a meciului, chiar dacă echipa sa a pierdut în faţa Oltchim-ului, dovadă şi cele 12 goluri înscrise campioanei României!). Portugheza a câştigat astfel cât se poate de categoric duelul cu Cristina Neagu (6 goluri), cele două handbaliste fiind de altfel singurele care au rămas pe teren pe toată durata celor 60 de minute de joc. Imediat după această partidă, pentru că nu a acceptat să mai aştepte până ce îi vor fi achitate toate restanţele financiare, handbalista portugheză, devenită liberă de contract, şi-a luat adio de la coechipiere, părăsind Rulmentul. Celelalte trei jucătoare aflate în litigiu cu clubul – portarul Ionica Munteanu, pivotul Aneta Barcan şi extrema Cristina Mihai – au rămas deocamdată la Braşov, pentru că au acceptat să prelungească perioada până la care speră să le fie plătite salariile restante cu încă 10 zile. 

Oltchim joacă marţi, la Brăila

Prinsă în febra duelurilor din Liga Campionilor, Oltchim Rm. Vâlcea este nevoită să dispute în această perioadă câte două meciuri pe săptămână. Astfel, după ce a jucat miercurea trecută cu Rulmentul Braşov, iar sâmbătă în Spania, cu Itxako Estella, campioanele României vor înfrunta marţi, 27 octombrie, de la ora 16.00, în deplasare, Dunărea Brăila, iar apoi, la finele săptămânii, mai precis duminică, 1 noiembrie, vor întâlni Zvezda Zvenigorod, în cea de-a doua partidă din actuala ediţie a Ligii Campionilor. După întoarcerea din Spania, Oltchim nu s-a mai întors la Rm. Vâlcea, ci s-a deplasat direct la Brăila, acolo unde va avea loc meciul din această săptămână.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button