Acasă Politica Deputatul Buican: Costi nu este în stare să ajute nici măcar primăriile...

Deputatul Buican: Costi nu este în stare să ajute nici măcar primăriile PSD!

229
0

• în opinia parlamentarului PNL, şeful CJV ar trebui să se mute la Bucureşti până la rezolvarea situaţiei

Deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, a criticat dur lipsa de iniţiativă şi nepăsarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean faţă de primării, în condiţiile în care multe dintre acestea nu au asigurată finanţarea necesară pentru a funcţiona normal şi sunt în pragul falimentului.
În prima parte a acestei săptămâni, liderul liberal l-a somat pe Constantin Rădulescu să-şi ia în serios rolul de preşedinte al judeţului şi să facă demersurile necesare pentru o nouă rectificare bugetară cât mai rapidă, în aşa fel încât „toate administraţiile publice din judeţul Vâlcea să beneficieze de o finanţare corespunzătoare”. În opinia deputatului Buican, şeful CJV trebuie să se ducă urgent la Ministerul Finanţelor Publice şi să nu plece din biroul lui Teodorovici fără asigurări clare că primăriile din Vâlcea vor primi fonduri. „În condiţiile în care Guvernul şi CJV au conduceri PSD, este de datoria domnului Constantin Rădulescu, în dubla calitate pe care o are – de preşedinte al Consiliului Judeţean şi al organizaţiei social-democrate – să rezolve această problemă stringentă. Nu are scuză să clacheze!”, a transmis, foarte argumentat, Cristian Buican.

Ministrul Teodorovici a uitat ce a promis

Pe data de 8 octombrie, parlamentarul PNL a depus şi o interpelare pe aceste teme la ministrul Finanţelor Publice. Liberalul a reproşat faptul că, în ciuda promisiunilor făcute primarilor, Guvernul nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru administraţiile publice locale. „S-au călcat în picioare prevederile Legii Bugetului de stat pe anul 2018 şi promisiunile făcute inclusiv de ministru. Văzând că stă cu mâinile în sân şi nu face nimic în privinţa dificultăţilor financiare ale unităţilor administraţiilor publice locale din judeţul nostru, am ales să îi solicit public domnului Constantin Rădulescu să se ducă de urgenţă la Guvern să rezolve această problemă. Eu am depus o interpelare în acest sens la Ministerul Finanţelor Publice, care cuprinde argumentele legale care dovedesc nerespectarea prevederilor legale a Legii bugetului de stat pe anul 2018 privind sistemul de echilibrare a bugetelor administraţiilor publice locale, de către domnul Teodorovici. Îl invit pe Rădulescu să preia această argumentaţie şi să se ducă la Guvern să asigure o finanţare corectă, legală, decentă a primăriilor”, a detaliat Buican.

Administraţiile publice locale din Vâlcea au primit sume derizorii

Preşedintele PNL Vâlcea a adăugat că sunt şi primării PSD în judeţ care, la prima rectificare bugetară din acest an, pusă în scenă de curând, au primit sume derizorii. „Sunt primării în judeţul Vâlcea care nu îşi pot finaliza proiectele pentru că nu au bani. Sunt primării care nu pot asigura nici măcar bugetul de funcţionare. Este anormal să pui lacătul pe uşile unei primării, mai ales că prevederile legale spun foarte clar că trebuie asigurate sume de finanţare cel puţin la nivelul anului 2017, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Atâta timp cât, la Guvern, sunt cei de la PSD, Constantin Rădulescu are obligaţia să îi convingă de necesitatea unei finanţări decente a administraţiilor publice locale, în concordanţă cu prevederile legale asumate tot de ei. Pe lângă faptul că este preşedinte de CJ, domnul Rădulescu este şi preşedinte al PSD Vâlcea. Mai nou, este şi membru al grupului de lucru pentru gestiunea resurselor umane din PSD şi analiza periodică a îndeplinirii programului de guvernare. Păi, în programul de guvernare al PSD, se vorbeşte despre finanţarea corespunzătoare a autorităţilor publice locale, de alocarea a 100% din impozitul pe venit către unităţile administrativ teritoriale. Dacă tot e în comisia asta, îi arăt eu toate minciunile din programul de guvernare, să se ducă la Bucureşti să le îndrepte. Eu îmi fac datoria de parlamentar, punând pe masa Guvernului problemele reale ale cetăţenilor şi ale administraţiilor publice locale, dar sunt în Opoziţie”, a concluzionat, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.