Politica

De la 1 ianuarie 2011, jumătate dintre demnitarii din Vâlcea vor intra sub incidenţa noului Cod penal

Handolescu AnutaDoamna Anuţa Handolescu, pentru început, aş vrea să vă întreb ce credeţi că se va întâmpla pe 11 decembrie, când sunt programate alegerile în interiorul PD-L Vâlcea şi dacă, în funcţie de ceea ce se va întâmpla atunci, cine va fi preşedinte, este posibilă o revenire a dumneavoastră în partid?

–    Ca să-ţi răspund de la sfârşit la început, nu mă gândesc să revin în PD-L. Nu mă gândesc să revin în politică, cel puţin până prin mai 2011. Aşadar, indiferent ce se întâmplă la alegerile din PD-L, nu voi depune cerere de revenire în partid.

Aţi folosit sintagma „revin în politică”, nu „la PD-L”. Adică e posibil să reveniţi în politică, la alt partid, nu neapărat la PD-L?

–    O lămurim şi pe-asta. Însă, revenind, ce mi se pare mie interesant? În bătălia celor două sau trei candidaturi de preşedinţi…

Nu cinci?

–    Eu ştiu de trei: Dorel Jurcan, Valentin Iliescu şi Romulus Bulacu.

Pe Ştefan Prală şi Romeo Rădulescu nu i-aţi luat în calcul?

–    Nu, eu ştiu că, oficial, sunt doar trei. De ceilalţi nu ştiu. Însă nu asta e important. Eu cred că lupta este echilibrată şi că şansele celor trei pe care i-am enumerat sunt sensibil egale. Bine, n-ar fi exclus ca, pe parcurs, să vedem alianţe între doi dintre ei contra celui de-al treilea şi, atunci, se va pune altfel problema.

În anumite medii, se discută despre o alianţă deja formată între Dorel Jurcan şi Valentin Iliescu, care de altfel se crede că va şi câştiga această competiţie. În aceste condiţii, Romulus Bulacu ar mai avea vreo şansă? Mulţi îl consideră ieşit din joc de la bun început, date fiind mai multe aspecte: se ştia de afacerile sale cu statul, cu instituţiile Consiliului Judeţean. Alţi colegi de la PD-L, sigur, neoficial, îi reproşau că şi-ar fi angajat nora la Prefectură şi că nu se mai satură să profite în interes personal de putere.

–    Nu ştiu. Depinde cum gândesc oamenii din teritoriu. Depinde cum au de gând să-şi facă votul. Dacă au de gând să-şi facă un vot foarte onest, ceea ce ar trebui să facă, adică un vot neinfluenţat de unul sau de altul, neinfluenţat de partipriuri, de anumite promisiuni. Depinde şi cum îşi vede fiecare poziţia în partid. Dacă nu-şi vor vedea corect poziţia, în 2012, vor pierde pe mâna lor. Ca să explic – a cumpăra, în varii forme, cu potenţiale relaţii de Bucureşti, cu potenţiale alocări de fonduri de pe plan local, judeţean, care pot fi puse sau nu în practică, în ideea că cei cumpăraţi te vor susţine trup şi suflet în 2012, e un soi de vânzare a blănii ursului din pădure. Eu cred că, în acest moment, o candidatură trebuie fundamentată strict pe ce poţi face tu pentru partid şi ce mesaj poţi transmite dincolo de partid. Alegerea preşedintelui PD-L Vâlcea ar trebui influenţată de membrii partidului, de percepţia noastră, a celor din exterior vizavi de potenţialul candidat. După alegeri, cel care va câştiga, din 12 decembrie, nu se va mai adresa interiorului partidului, ci exteriorului, mie, dumneavoastră, oricărui cetăţean de pe stradă. Dacă el, ca individ, nu are un mesaj eficient, convingător, pentru exterior, ci unul plat, de lemn, atunci este pierdut. În 2012, mesajele vor conta enorm, mai ales pentru PD-L, care are de recuperat foarte mult, din cauza restrângerilor bugetare din ultima vreme. Chiar dacă în pragul campaniei viitoare se va arunca în stânga şi-n dreapta cu bani, cu cadouri, lumea nu va uita ce a fost până atunci şi va vota ca atare. 2012 va fi un an ciudat nu numai în ceea ce priveşte alegerile din România, ci din toată Europa.

Sunt zvonuri potrivit cărora PD-L ar urma să recupereze din handicap înghiţind alte formaţiuni politice. Unii vorbesc pe această temă despre PC, alţii aduc în discuţie numele altor partide şi partiduleţe.

–    În spatele uşilor închise, se tratează o fuziune între PD-L şi UNPR. Acest lucru l-am auzit de la Bucureşti, de la oameni foarte bine informaţi, nu de pe plan local. Fuziunea cu UNPR ar presupune apariţia unor noi lideri, unor noi vectori de opinie, în interiorul partidului. De aceea spun că trebuie văzut şi care dintre cei trei candidaţi ar avea capacitatea de a lărgi şi menţine acest menaj. Însă, repet, din punctul meu de vedere, toţi trei au şanse egale. Rămân de părere că ar fi fost mai bine pentru partid, pentru ei, pentru toată lumea, să accepte ideea unui lider interimar. În acest fel, mai câştigau timp să-şi limpezească apele şi taberele. Am sentimentul că ceea ce întâmplă este o lucrătură făcută în pripă, o alegere făcută în pripă. În acelaşi timp, e bine să ştii în ce tabără te-aşezi. Nu uitaţi că, la Bucureşti, urmează alegerile naţionale. La nivel central, naţional, bătălia în PD-L e mult mai mare. Şi s-ar putea ca cel care câştigă la Vâlcea să se poziţioneze greşit într-o tabără, la nivel naţional.

Aţi aflat cine candidează pentru preşedinţia partidului, la nivel naţional?

–    Nu ştiu foarte exact, dar am înţeles că domnul Falcă ar fi unul dintre candidaţi, Vasile Blaga, la fel. Ar mai fi Teodor Baconschi, Cristian Preda. S-ar putea să candideze din nou şi Emil Boc. Apele nu sunt aşezate nici acolo. Cel care va câştiga la Vâlcea trebuie să meargă la nivel central pe cartea câştigătoare, altfel va avea o imensă problemă. De aceea am spus că era mai bine ca PD-L Vâlcea să aibă în continuare un preşedinte interimar. Acela ar fi putut spune oricărei tabere de la Bucureşti că nu are autoritatea de a influenţa delegaţii în favoarea lui X sau lui Y.

După privirea dumneavoastră, simt că aţi dori ca Vasile Blaga să câştige alegerile.

–    Mi-aş dori ca PD-L să se cureţe. Dacă ar fi să aleg preşedintele PD-L, fără să cunosc omul, mie mi-ar place europarlamentarul Cristian Preda. Pentru că, de nenumărate ori, regăsesc în discursurile sale modul meu de a gândi şi de a pune lucrurile. În plus, nu cred că, în momentul actual, liderii vechi ai PD-L ar trebui să mai rămână în linia întâi.

Din păcate, la Vâlcea, în afară de dumneavoastră, Cristian Preda nu ar avea un corespondent. Cine? Romulus Bulacu, a cărui firmă face afaceri cu instituţiile Consiliului Judeţean? Reprezintă exact opusul modelului dorit de Cristian Preda. Se potriveşte mai bine cu Falcă…

–    Nu ştiu care ar fi corespondenţii pentru Falcă sau Preda, dar ştiu că PD-L trebuie să ia în serios ce spune Cristian Preda, atenţie!, nedat afară din partid.

Pentru că vorbim de modele, aş vrea să vă întreb dacă nu vi se pare penibil pentru PD-L Vâlcea să nu aibă în competiţia pentru preşedinţie un om cu imagine neştirbită, căruia să nu i se poată reproşa nimic, care să nu fie băgat până la gât în afaceri gri cu statul? Bulacu şi Jurcan au sigur astfel de afaceri, nu ştiu dacă nu cumva şi Valentin Iliescu are…

–    Sincer, de Valentin Iliescu chiar nu ştiu dacă are sau nu afaceri cu statul, iar de Jurcan şi Bulacu ştiu doar ce am citit la voi, în presă. N-aş vrea să comentez prea mult, dar vă spun că, în 2012, PD-L riscă să piardă susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. În 2004, mesajul central al campaniei a fost „Să trăiţi bine!”. Din cauza crizei, a situaţiei complicate la nivel internaţional, ne-am redus la „Să trăim…” şi doar atât. Aşa că, în campanie, se va ieşi cu un mesaj de tipul „noi ne-am curăţat de corupţii din interiorul partidului”. Orice om care îşi cunoaşte un asemenea schelet, de care vorbeşti, de tipul – incompatibilităţi în relaţia demnitate publică, stat, afaceri, pe noul cod de procedură penală, ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2011, ar fi bine să facă un pas înapoi. Ştiu bine ce vorbesc. Sloganul PD-L va pleca de la eradicarea corupţiei. Corupţia va fi de acum încolo o temă taboo.

Bineînţeles, este cel mai ieftin mesaj. E mai uşor să arestezi doi corupţi, cărora nici măcar nu le confişti averile, decât să readuci pensiile şi salariile la nivelul normal.

–    E singurul lucru pe care Alianţa DA PNL-PD şi l-a propus în 2005 şi care se poate realiza cu eforturi minime. Părerea mea este că cei care au afaceri cu statul şi deţin şi funcţii în administraţie, în partid etc, riscă foarte mult dacă nu fac un pas în spate. Eu, una, nu-i înţeleg de ce pun anatema lor şi asupra partidului, pentru că, de cele mai multe ori, asta se întâmplă. Voi îl criticaţi pe cel pe care îl prindeţi în ofsaid, dar el reprezintă partidul, care decontează cel mai mult greşelile sale. Pe mine m-a pus pe gânduri faptul că n-am văzut reacţii foarte dure ale lor la ceea ce scrieţi voi. Să spună şi să demonstreze că nu au fost sau nu mai sunt incompatibili.

Au existat reacţii vehemente, dar, surprinzător, din partea reprezentanţilor PSD, care, în cazul incompatibilităţii lui Romulus Bulacu, au sărit să-l apere, bine, fără a fi convingători. Neoficial, mulţi dintre ei au recunoscut că doresc ca el să câştige preşedinţia PD-L Vâlcea şi să devină candidatul PD-L pentru şefia Consiliului Judeţean pentru ca, pe urmă, să aibă un adversar slab, cu care să poată mătura pe jos.

–    Eu vă reamintesc ce luptă am avut eu cu Ion Cîlea şi Nicoale Pătru, pe tema incompatibilităţii, pe vremea când ei erau vicepreşedinţi la CJ, iar eu eram prefect. Nu erau sume spectaculoase sau afaceri de milioane de lei sau de euro. Era vorba despre o indemnizaţie de la ATOP, în valoare de 300 de lei, lunar. N-am discutat sumele, ci principiul. Păi, când suntem corecţi sau serioşi? Dacă, într-adevăr, ei au contractele, relaţiile de afaceri despre care aţi scris voi, au mari probleme.

Nu sunt invenţii. De altfel, Romulus Bulacu a şi recunoscut într-un interviu pentru „Arena” că a avut afaceri nu numai cu RAJDP Vâlcea, ci şi cu CET, societate cu care Minet lucrează de mulţi ani. Nu mai e niciun secret.

–    Poate că mi-a scăpat mie, dar eu aş vrea să vorbesc ce se va întâmpla, în general. Dacă până acum, 161 nu vorbea foarte clar, noul cod penal vorbeşte de orice act juridic, de orice hârtie sau document între o firmă privată, ce aparţine unui demnitar şi instituţia publică din a cărei conduceri face parte acesta. Firma poate să fie a unei rude, afin, până la gradul doi, tot ilegal e şi pică sub incidenţa noului Cod Penal. Părerea mea este că, de la 1 ianuarie, dacă ăsta se aplică, jumătate dintre reprezentanţii partidelor politice, consilieri judeţeni, locali, primari, viceprimari, directori, inspectori, prefecţi, subprefecţi ar trebui să-şi dea demisia.

Deci inclusiv dacă, să zicem, cineva e prefect, iar soţia sa are beneficii din procesele imobiliare, pe fond funciar?

–    E incompatibilitate curată. Dar, să vă dau un exemplu simpatic. Un politician care e consilier municipal şi fac un proiect de consultanţă de tipul, nu ştiu, gestiune informatizată în licee… să ştiţi că nu dau exemple tâmpite… şi primăria mă plăteşte cu 700 de milioane de lei, pentru că e achiziţie din unică sursă, pe 30 de pagini scrise la calculator, pentru că e un proiect care sună bine, şi mai fac şi 10 CD-uri. Vi se pare normal? Credeţi că profesorii care vor pune mâna pe aceste proiecte nu-şi vor pune semne de întrebare? Unii au înţeles că demnitate publică înseamnă să bage mâna până la cot în bugetul public. Au înţeles că demnitate publică înseamnă şpagă publică… 90 la sută dintre ei. Acum, mesajul dat de la Bucureşti e clar şi e pentru toţi politicienii: până la 31 decembrie să aleagă: afaceri cu statul sau funcţii publice.

Care dintre cei trei candidaţi pentru preşedinţia PD-L Vâlcea credeţi că ar fi mai potrivit pentru această funcţie?

–    Sinceră să fiu, eu n-aş paria pe niciunul, nu l-aş vota pe niciunul, pentru că am mari rezerve în privinţa fiecăruia dintre ei. Nu i-aş vota, în primul rând, pentru că s-au luptat prea mult între ei pentru această funcţie, pentru că şi-au spălat rufele în public.

A, deci nu pentru că au afaceri cu statul şi pentru că li s-a pus eticheta de „dalmaţieni”?

–    Eu cred că v-am explicat deja foarte clar care este punctul meu de vedere. Şi mai cred că, dacă erau isteţi, făceau altceva. Valentin Iliescu putea reprezenta liantul lor cu Bucureştiul. Puteau coace o idee pe chestia asta. PD-L Vâlcea nu mai are de ani buni intrare la Bucureşti, din cauza unor gafe făcute de-a lungul timpului. Ori, repet, varianta cu preşedintele interimar, care mi se părea cea mai bună. Cei care conduc sau vor conduce PD-L Vâlcea trebuie să înţeleagă că fără o apropiere de Bucureşti vor da greş. Fără o curăţare în interior, la fel, vor da greş.

Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button