Diverse

Dan Săraru candidează la funcţia de vicepreşedinte al AJF

Sararu Dan• primarul din Şirineasa a explicat în cadrul unui interviu motivele care l-au determinat să intre în cursa pentru ocuparea unui post de conducere în cadrul forului fotbalistic judeţean

Cunoscut ca un împătimit iubitor al sportului-rege, primarul din Şirineasa, Dan Săraru, s-a făcut cunoscut în rândul oamenilor de fotbal din judeţ datorită implicării în toate problemele ivite de-a lungul timpului în competiţiile organizate de AJF. Iniţiativele sale s-au bucurat deseori de succes, a reuşit să-i convingă pe majoritatea celor implicaţi în fotbal că este un bun conducător şi poate să-i reprezinte în problemele de interes general şi nu numai. Astfel, Dan Săraru a fost ales drept reprezentantul echipelor de „Judeţ”, a fost membru sau preşedinte al Comisiei de Cenzori, iar timp de şase ani, reprezentantul echipelor de Liga a IV-a în Biroul Executiv al AJF. Primarul din Şirineasa îşi doreşte acum să răsplătească încrederea tuturor celor care l-au susţinut de-a lungul vremii şi să se implice şi mai mult în fotbalul judeţean, să aibă responsabilităţi faţă de toate echipele, drept pentru care a decis să intre în cursa electorală pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al AJF, la alegerile ce se vor desfăşura pe 3 decembrie.

* Cum v-aţi decis să candidaţi pentru funcţia de vicepreşedinte?
În decursul ultimilor doi ani au fost foarte multe voci din sfera fotbalului judeţean care au considerat că ar trebui să mă implic mai mult în cadrul acestuia de pe una din funcţiile importante ale sale: preşedinte sau vicepreşedinte. Am considerat că în sport, ca şi în politică, urcuşul pe scara ierarhică trebuie să vină treptat şi să fie susţinut de prestaţie în timp, de prestanţă, de valoare şi de experienţă. În acest moment, am în spate 13 ani şi jumătate de experienţă la conducerea unui club de fotbal şi 10 ani în structurile de conducere sau de control financiar ale AJF (şase ani – reprezentant al echipelor de Liga a IV-a, un an – reprezentant al echipelor de „Judeţ”, în campionatul 1999-2000 şi trei ani membru sau preşedinte al Comisiei de Cenzori ). De aceea am decis ca la alegerile din 3 decembrie să candidez la funcţia de vicepreşedinte al AJF.

Îl susţine pe Constantin Pintilie pentru obţinerea unui nou mandat la şefia AJF

* De ce nu preşedinte al AJF? Acolo competiţia pare mai puţin acerbă.
Funcţia de preşedinte al AJF-ului este o funcţie executivă care presupune prezenţa zi de zi la sediul asociaţiei, acolo unde se pot lua decizii tot timpul. Ori în acest moment, personal, sunt într-o funcţie executiv administrativă şi prezenţa în acelaşi timp într-o altă zonă a activităţii mele ar fi imposibilă. În plus, consider că actualul preşedinte al AJF, domnul Contantin Pintilie, în timpul celor patru ani de mandat, a desfăşurat o activitate corespunzătoare funcţiei, a contribuit la dezvoltarea fotbalului judeţean şi la fel ca orice preşedinte performant, merită să fie sprijinit pentru un al doilea mandat şi are susţinerea mea pentru această funcţie.

Doreşte să aibă responsabilităţi faţă de toate echipele din fotbalul judeţean

* Care e diferenţa între vicepreşedinte la AJF şi reprezentantul echipelor de Liga a IV-a. Aparent, aveţi aceeaşi putere de decizie.
Din punct de vedere al votului, aşa este, fiecare are dreptul în cadrul Biroului Executiv la un singur vot. Diferenţa este însă că reprezentantul echipelor de Liga a IV-a are responsabilităţi în general faţă de aceste formaţii, pe când un vicepreşedinte, prin fişa postului, are responsabilităţi mult mai vaste, faţă de toate echipele angrenate în competiţiile organizate de către AJF, precum şi faţă de comisiile din subordinea AJF-ului.

„Voi face o campanie curată şi nu voi intra în nicio «cooperativă»”

* Aveţi contra-candidaţi puternici. Vă temeţi de cineva?
În acest moment nu ştiu cine va candida la vice-preşedinţia AJF, pentru că data limită de depunere a dosarelor pentru funcţiile de conducere este 18 noiembrie 2010. Cât priveşte pe ceilalţi posibili contracandidaţi, îi respect pe toţi, voi face o campanie decentă şi curată, în care-mi voi promova propriile idei şi nu voi intra în nicio posibilă „cooperativă”.

„Oamenii de fotbal cu drept de vot vor putea face diferenţa între cei care cheltuiesc fonduri şi cei care consumă fonduri”

* Vă număraţi printre cei care investesc în fotbalul judeţean. Acest lucru credeţi că este un avantaj pentru dumneavoastră în lupta electorală?
Cred că da, pentru că în cei 13 ani şi jumătate de activitate administrativă în fotbalul judeţean, am fost în perioada 1997-1998 finanţator al echipei Minerul Cernişoara, iar din 1998 şi până în prezent, principalul sponsor al echipei AS Şirineasa, pe care am reînfiinţat-o în februarie 1998 (an în care am finanţat, de fapt, două echipe!), ducând-o apoi în Liga a IV-a, unde a activat neîntrerupt din 2000 până în prezent. AS Şirineasa este, de fapt, cea mai veche echipă din eşalonul de elită judeţean.
Ideea conform căreia implicarea mea financiară în decursul timpului, la echipele pe care le-am reprezentat, nu ar fi fost totală este complet neadevărată. Şi am să exemplific. În perioada 1997-2000 nu ocupam nicio funcţie în administraţia publică locală, iar până în anul 2007, Curtea de Conturi nu permitea alocarea niciunui leu pentru activitate fotbalistică în bugetul de cheltuieli al unei localităţi. După această dată, anumite contracte de prestări-servicii dintre AJF şi primării au fost considerate legale şi s-a acceptat alocarea unor sume de bani pentru baremurile de arbitraj şi observare. Dar cheltuielile cu un club de fotbal nu înseamnă doar baremuri de arbitraj şi observare, ci înseamnă şi cheltuieli cu echipamentul sportiv, cheltuieli cu transportul, cheltuieli cu asistenţa medicală, cheltuieli cu transferurile de jucători, cheltuieli de protocol la fiecare meci, de cele mai multe ori, pentru două echipe (seniori plus juniori), precum şi lucrul cel mai consistent – indemnizaţiile de joc (salariile) la seniori. Toate acestea, în decursul timpului, la AS Şirineasa, au fost suportate în proporţie de peste 80 la sută din bugetul personal sau al firmei al cărei unic acţionar sunt.
Majoritatea celor cu drept de vot la alegerile din 3 decembrie 2010 sunt colegi de „suferinţă” cu mine şi tocmai de aceea cred că vor putea să facă diferenţa între cei care cheltuiesc fonduri şi cei care consumă fonduri.

„Am propus ca echipele de Liga a V-a să fie reprezentate de două persoane în BEX”

* Cu ce realizări vă puteţi lăuda după anii petrecuţi în structurile de conducere ale AJF?
În decursul timpului, printre altele, în cadrul Biroului Executiv, la propunerea sau prin votul pe care l-am dat, am contribuit la scoaterea de pe lista observatorilor a celor care nu corespundeau cerinţelor fotbalului actual, am menţinut forma de desfăşurare actuală a Ligii a IV-a, opunându-mă modificărilor „fanteziste” propuse de foarte multe ori, datorită crizei financiare actuale s-a „îngheţat”, la iniţiativa mea, campionatul de juniori asociat Ligii a IV-a, ediţia 2010-2011. În vara anului 2007, s-a înfiinţat şi a IV-a serie la Liga a V-a şi astfel s-au diminuat cheltuielile multor echipe. De asemenea, în ultima şedinţă de Birou Executiv, am propus şi sper ca reprezentanţii echipelor să aprobe în Adunarea Generală, ca formaţiile de Liga a V-a, care sunt cele mai numeroase, să aibă doi reprezentanţi în Biroul Executiv.

* Ce măsuri intenţionaţi să luaţi pentru îmbunătăţirea activităţii fotbalistice la nivel de judeţ?
În perioada următoare voi prezenta tuturor reprezentanţilor echipelor proiectul meu de îmbunătăţire a activităţii fotbalistice la care lucrez. Am să exemplific doar cu una dintre măsurile pe care le voi lua dacă voi fi ales vicepreşedinte al AJF Vâlcea: voi face lobby fotbalistic la toţi ceilalţi 88 de primari, colegi de administraţie publică locală din judeţul Vâlcea, pentru a se construi, pe diverse programe, ce pot fi accesate, câte un stadion în fiecare localitate a judeţului, după ce criza financiară va fi depăşită.

* Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră pe plan fotbalistic şi care a fost cea mai frumoasă zi de fotbal pe care aţi trăit-o?
Aş putea spune că cele mai importante realizări ale mele pe tărâm fotbalistic judeţean au fost promovarea cu AS Şirineasa din Liga a V-a în Liga a IV-a, în vara anului 2000 sau finala fazei judeţene a Cupei României, în vara anului 2007, la Drăgăşani, dar cele mai mari realizări sunt însă cei doi copii ai mei, Ionuţ şi Leonard, care sunt componenţi de bază ai echipelor Ghecon Lăpuşata şi Oltchim Rm. Vâlcea, în Liga a III-a. Iar cele mai frumoase zile fotbalistice din viaţa mea au fost cele din 9 septembrie şi 5 octombrie 2009, când fiul meu cel mic, Leonard, a debutat la echipa de Liga a II-a a CSM Rm. Vâlcea, înscriind consecutiv, în două meciuri de Cupa României, cu Dacia Mioveni şi Gaz Metan Mediaş.

* Se spune că la fotbal şi politică se pricepe toată lumea. Dumneavoastră aţi ocupat mai multe funcţii de conducere în ambele sectoare, aţi trecut prin multe campanii electorale. Ce aţi învăţat din toate experienţele pe care le-aţi avut şi cât de adevărat este principiul de mai sus?
Am învăţat să fiu învingător pentru că am câştigat toate bătăliile electorale la care am participat: trei în administraţie, în anii 2000, 2004 şi 2008, iar în campaniile electorale din cadrul AJF Vâlcea, pe lângă mandatele de reprezentant al echipelor de Liga a IV-a şi a V-a în Biroul Executiv pe care le-am obţinut, persoanele pe care le-am susţinut public la şefia AJF-ului, în 2002 – Gheorghe Constantin, în februarie 2006 – Mihai Persu, în decembrie 2006 – Constantin Pintilie, au ajuns preşedinţi ai AJF Vâlcea. În ceea ce priveşte principiul enunţat, conţine probabil sâmburi de adevăr.

* Care este motto-ul după care vă ghidaţi în viaţă?
Un „Sărar” se descurcă în orice împrejurare. Acesta este motto-ul meu şi al familiei mele şi cred cu tărie în el.

Simona Sima

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button