Politica

Cu sau fără Gutău, barca PD-L se scufundă

• liderii pesedişti şi liberali cred că ziua de 22 noiembrie pagina17reprezintă începutul sfârşitului pentru PD-L în capitala judeţului

Cele 31 de procente obţinute de Traian Băsescu în Râmnicu Vâlcea nu sunt nici pe departe de natură să-l mulţumească pe Mircia Gutău. În fapt, scorul este umilitor pentru PD-L, în condiţiile în care Gutău spera la cel puţin 45% pentru Băsescu. În aceste condiţii, pare din ce în ce mai clar că popularitatea liderului PD-L Vâlcea este într-o continuă scădere iar bruma de imagine a acestuia nu s-a putut transfera decât într-o mică măsură candidatului la preşedinţie.

Lovitură grea

Deşi s-a clasat pe primul loc în Râmnicu Vâlcea, considerat fief al lui Mircia Gutău, Traian Băsescu a suferit de fapt o grea lovitură acolo unde se aştepta mai puţin. Pe de altă parte, PSD şi PNL au făcut o surpriză frumoasă, întrunind 29%, respectiv 25,6%. Şi asta, deşi cu doar două zile înaintea primului tur de scrutin, Mircia Gutău se grăbea să afirme că PD-L va zdrobi concurenţa în municipiu, avansând chiar un scor minimal: 45%. Mai mult decât atât, Gutău a plusat, afirmând că nu ar fi exclus ca Băsescu să fie votat pe 22 noiembrie de 60% dintre râmniceni. În ultima săptămână dinaintea primului tur, Gutău a apelat la o măsură disperată pentru a-i convinge pe cetăţeni să-l voteze pe Băsescu. Majoritatea afişelor cu Traian Băsescu au fost înlocuite cu unele înfăţişându-l pe edilul Râmnicului care îndemna electoratul să-l voteze pe favoritul său. Mişcarea strategică nu a avut însă efectul scontat iar scorul PD-L este unul dintre cele mai slabe înregistrate vreodată.

Votul pe 6 decembrie, procesul pe 7

Interesant este faptul că toată lumea este cu ochii pe Mircia Gutău în această perioadă, nu numai din cauza faptului că acesta pierde teren în Râmnic, ci şi pentru că de rezultatul votului din 6 decembrie depinde soarta sa, nu numai politică, ci şi… juridică. Nu de alta, dar a doua zi după cel de-al doilea tur, mai exact pe 7 decembrie, este programată o nouă înfăţişare la Curtea Supremă de Justiţie, în dosarul „Mită la primărie” început în 2006.

Bogdan Pistol: „PD-L trebuie să pună două rânduri de borduri pentru mai multe voturi”

Chiar dacă Crin Antonescu nu a reuşit să se califice în turul II, preşedintele PNL Rm. Vâlcea, Bogdan Pistol, se poate mândri cu o performanţă de invidiat. Organizaţia municipală PNL a scos un incredibil 25,6%, după ce în ultimii ani, sub comanda lui Ion Nicolae, scăzuse la circa 14%. „Am demonstrat încă o dată că nu vorbeşte gura fără mine, că vor fi secţii unde vom câştiga, că vom obţine cele mai bune rezultate din istoria PNL la Rm. Vâlcea. Este momentul de început al renaşterii liberalismului la Rm. Vâlcea. Le mulţumesc celor care ne-au sprijinit, tuturor simpatizanţilor, fără bani, fără plată, fără avantaje materiale, dar cu încrederea şi credinţa că Râmnicul merită mai mult, că locuitorii acestui oraş merită o şansă în plus. Le mulţumesc celor din presa scrisă şi audiovizuală că au permis ca punctele noastre de vedere să fie făcute publice. Astfel, am făcut un pas, ce-i drept mic, spre o Românie de bun simţ”, ne-a declarat Bogdan Pistol. Acesta nu a ratat prilejul de a arunca o săgeată în direcţia fostului său contracandidat la funcţia de primar al Râmnicului, Mircia Gutău. „Cred că data viitoare va trebui să pună două rânduri de borduri, nu doar unul, ca să ia voturi mai multe. Nu locuri de muncă, nu parc industrial, ci borduri. Asta cred că ar trebui să fie strategia staff-ului de campanie al PD-L. Domnul Gutău nu a înţeles că râmniceanul face diferenţa până la urmă, că nu-l poate păcăli mereu. Dacă stau bine şi mă gândesc, nici nu cred că a candidat Traian Băsescu la Rm. Vâlcea, pentru că pe afişe l-am văzut pe domnul Gutău. Cred că data viitoare va trebui să-şi propună ţinte mai mici şi să se consulte mai mult cu Dorel Jurcan”, a mai spus liberalul.

Mihai Persu: „Gutău a avut dreptate. Băsescu va lua 45% în turul I”

La rândul său, vicepreşedintele organizaţiei municipale Rm. Vâlcea, Mihai Persu nu a ratat ocazia să-l ironizeze pe Mircia Gutău. În urmă cu o lună şi jumătate, Persu declara ziarului nostru că şi-a propus un scor de 30-35% în Râmnic. Urmare a acelei declaraţii, tânărul social-democrat a fost atacat dur într-o altă publicaţie pentru „tupeul” de a-şi fi fixat o astfel de ţintă îndrăzneaţă. Pseudo-ziariştii cu pricina nu numai că nu s-au obosit să menţioneze titulatura ziarului nostru, atunci când au amintit despre declaraţia lui Mihai Persu, dar nici măcar nu au dat dovada de minima deontologie profesională de a-l suna pe politician pentru a-i solicita un punct de vedere. Una peste alta, rezultatele de duminică au confirmat că Mihai Persu a fost realist atunci când şi-a propus un scor excelent în Râmnic. Cele aproape 30% câştigate de organizaţia pe care o reprezintă, dovedesc faptul că PSD se află pe drumul cel bun şi în capitala judeţului. „În primul rând, cred că promisiunea lui Gutău de a câştiga 45% pentru Traian Băsescu rămâne în continuare viabilă, dar cred că atunci când a făcut această declaraţie s-a referit la turul II. De aceea, cred că ce a promis se va realiza. El nu a înţeles că a beneficiat de un capital de popularitate uriaş, doar datorită lui. Consider că a făcut o mare greşeală punându-se pe afiş alături de Băsescu, pentru că este limpede faptul că transferul de încredere nu s-a putut realiza. Pe de altă parte, bănuiesc că oamenii au început să se sature de pomenile cu care i-a obişnuit PD-L. Semnalul a fost dat încă de la parlamentare şi europarlamentare, când Gutău şi-a pierdut aura de învingător. Este clar că imaginea sa continuă să se erodeze.
În ceea ce ne priveşte, în urmă cu nu foarte mult timp, am făcut o declaraţie ziarului dumneavoastră, afirmând că sper la un scor de 30-35% pentru PSD în Râmnic. Am fost făcut cu ou şi cu oţet de alţi jurnalişti, imediat după apariţia acelui articol în Arena. Se pare că strategia noastră a dat roade iar afirmaţiile mele au avut acoperire. Merită felicitată întreaga organizaţie municipală a PSD pentru felul în care a gestionat campania electorală până acum, în special în ziua votului, când au apărut tot felul de situaţii neplăcute. Pentru mine este clar un lucru: dacă la judeţ PSD este învingătorul de facto, în municipiu PSD este învingătorul moral”, ne-a declarat Mihai Persu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button