Politica

Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea:

PD-L trebuie să înţeleagă că doar măsurile propuse de PNL vor putea scoate România din criză 

• Parlamentarul crede că, în condiţiile în care Băsescu va continua să promoveze în funcţii cheie oameni incompetenţi şi certaţi cu legea, PD-L nu va putea veni cu soluţiile miraculoase promise românilor 

Deputatul Cristian Buican, liderul judeţean al Partidului Naţional Liberal, le-a transmis un mesaj de mulţumire tuturor vâlcenilor care au votat pentru „Revoluţia Bunului Simţ” şi pentru scoaterea României din criza politică, economică, morală şi instituţională, în care a fost aruncată de regimul dictatorial condus de Traian Băsescu. 

PNL va accepta invitaţia de a intra la guvernare, dar cu anumite condiţii 

Parlamentarul a precizat, totodată, că Partidul Naţional Liberal aşteaptă decizia finală a Curţii Constituţionale, chemată pentru prima oară să se pronunţe asupra gravelor fraude comise în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de către organizatorii scrutinului. „Partidul Naţional Liberal rămâne consecvent în acţiunea sa politică de consolidare a democraţiei, de respectare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, de susţinere a unor programe de dezvoltare economică care să ducă la întărirea clasei de mijloc şi aducerea nivelului de viaţă al românilor la cel mediu european. Ca lucrurile să fie foarte clare, aş adăuga că nu suntem dispuşi să facem niciun compromis cu liderii şi cu forţele politice care încearcă să instituie în România un regim autoritar, care tratează instituţiile statului ca pe propria lor moşie şi care încearcă să îngenuncheze iniţiativa şi acţiunile cetăţenilor liberi ai acestei ţări”, a subliniat preşedintele PNL Vâlcea. Deputatul Cristian Buican mai spune că PNL exclude posibilitatea de a face parte dintr-un guvern – marionetă a lui Traian Băsescu şi va accepta dialogul cu PD-L doar în condiţiile în care liberalii vor fi trataţi ca parteneri egali şi îşi vor putea impune principiile. De altfel, preşedintele PNL – Crin Antonescu a fost mandatat să conducă discuţiile cu toate forţele politice şi cu toate structurile reprezentative ale societăţii civile – pentru a contura cele mai bune soluţii pentru o bună guvernare a României. 

Dacă PD-L se va încăpăţâna, va suporta consecinţele 

„Liberalii înţeleg foarte bine că anul viitor va fi unul foarte greu, iar în condiţiile în care, la Putere, Traian Băsescu şi PD-L vor fi vioara întâi, deci în funcţiile cheie din guvern vor fi promovaţi aceeaşi oameni nepregătiţi şi incompetenţi ca şi până acum, România va avea o foarte mare problemă. Fără specialişti în guvern, va fi haos! Nu vrem ca, intrând la guvernare alături de PD-L, să le oferim din nou posibilitatea să dea vina pe noi, aşa cum au făcut-o cu toţi aliaţii pe care i-au avut de-a lungul timpului. Vă reamintesc că PD a făcut parte din guvernul CDR, dar PNŢCD a decontat nota de plată. Apoi, a făcut parte din Guvernul Tăriceanu, care a făcut performanţă, iar românii au trăit mult mai bine în acea perioadă, însă pedeliştii au avut grijă să arunce cu suficient noroi în noi încât lucrurile bune să nu se mai vadă. În final, prin diverse forme de manipulare, în faţa opiniei publice, PD-L a reuşit să-şi asume realizările guvernării Tăriceanu, punând PNL să plătească pentru toate oalele sparte. În 2009, democrat-liberalii au intrat la putere alături de PSD şi am văzut cu toţii deznodământul. Deşi e un partid extrem de puternic, PSD iese tare zguduit din povestea alegerilor prezidenţiale. Ei bine, PD-L nu şi-a asumat niciodată nimic, găsind tot timpul de cuviinţă şi portiţe să-i scoată pe alţii ţapi ispăşitori. Dacă şi de această dată doresc doar pe cineva pe care să arunce vina, preferăm să stăm în opoziţie şi să lăsăm PD-L să guverneze aşa cum se pricepe. Dacă, în schimb, vor trata lucrurile cu seriozitate, putem discuta orice” – a adăugat preşedintele Cristian Buican. 

Anul viitor, românii ar putea ieşi în stradă 

Întrebat dacă, în opinia sa, anul viitor, ar fi posibil ca românii să iasă în stradă, liderul PNL Vâlcea s-a arătat foarte îngrijorat. „Pe fondul nemulţumirii generale, a neajunsurilor, a disponibilizărilor, a scumpirilor şi a multor altor lucruri pe care, atunci când au votat, românii nu le-au luat în serios, este posibil ca, anul viitor, să avem mişcări de stradă. Mulţi oameni au votat cu Băsescu sub influenţa unui kilogram de zahăr oferit de pedelişti, a unui litru de ulei, dar nu s-au gândit că, multă vreme după aceea, nu vor mai avea să pună o ceapă pe masă. Din păcate, semnalele pe care noi le-am tras la timpul potrivit nu au fost suficiente. Nu am nici cea mai mică îndoială că aceeaşi oameni care şi-au vândut votul pe 22 noiembrie şi pe 6 decembrie vor fi primii nemulţumiţi. Mi-aş dori ca PD-L să aibă capacitatea de a scoate România din criză, dar mă tem că nu are această dorinţă, că singur nu are resurse şi nici specialişti capabili să propună soluţii, iar unica preocupare a clicii lui Băsescu, şi în continuare, va fi tot aceea de a-şi proteja propriile interese şi afaceri. Nu mă aştept să le pese de populaţie”, a explicat preşedintele Cristian Buican.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button