PoliticaEveniment

”Cocoşul de Hurez dă, de mai bine de o jumătate de secol, ora exactă în arta populară românească”

Eugen Neaţă este unul dintre parlamentarii vâlceni care străbate judeţul în lung şi în lat. Fie pentru a aflat problemele comunităţilor vâlcene şi ale administraţiilor publice locale, nedreptăţi pe care le-ar putea îndrepta în Parlamentul României, fie ca invitat la evenimente. În week-end-ul trecut a participat la o sărbătoare de mare tradiţie. A fost prezent la cea de-a 52-a ediţie a Cocoşului de Hurez. Şi pentru această zonă a intervenit în trecut. La finalul evenimentului, deputatul PSD Eugen Neaţă a tras concluziile.
”Târgul ceramicii populare româneşti, Cocoşul de Hurez, a ajuns la a 52-a ediţie. Timp de mai bine de o jumătate de secol, acest eveniment a dat ora exactă, cum se spune, în arta populară românească. Aici, la Horezu şi în împrejurimi, în urmă cu multe sute de ani, oamenii au îmbrăţişat olăritul ca pe una dintre preocupările principale şi au adus acest meşteşug la nivel de artă, adăugându-i pictura stilizată într-un stil care dă personalitate întregii regiuni. Nu-mi amintesc să fi lipsit vreodată de la acest eveniment în ultimii foarte mulţi ani. Zeci de ani. Ca deputat, revin aici cu şi mai mare satisfacţie, pentru a discuta cu oamenii locului despre legislaţia şi regulile care trebuie modelate pentru a le simplifica viaţa şi activităţile economice care se practică aici. Am sprijinit obştile din zonă pentru a fi acceptate cu statut de unităţi economice de Autoritatea naţională sanitară şi pentru siguranţa alimentelor (ANSVSA), chiar în acest an. În trecut, am adus în zonă o întreagă comisie parlamentară pentru a documenta la faţa locului efectul poluării remanente asupra locuitorilor, subiect al Legii Eugen Neaţă, cum numesc beneficiarii norma care le permite să se pensioneze, fără penalităţi, mai devreme cu doi ani. Şi legea care le îngăduie investitorilor în turismul montan să proiecteze obiective turistice pe suprafeţe mai generoase, tot pe aici şi-a găsit prima formă de redactare. În week-end, însă, am fost la Horezu să mă bucur împreună cu colegii mei social-democraţi de sărbătoarea anuală care dă o puternică identitate culturală acestui tărâm: Cocoşul de Hurez. L-am însoţit pe preşedintele nostru judeţean, Constantin Rădulescu, pe vicepreşedinte şi colegii parlamentari. Ne-a fost gazdă primarul Horezului, Nicolae Sărdărescu. Ne întâlnim frecvent pentru subiectele legislative pe care le iniţiez în parlament. Am avut ocazia să asist la această sărbătoare şi la un eveniment editorial de excepţie: lansarea volumului „Ştiinţă şi simbol în ceramica de Horezu”, semnat de Corina Mihăescu. O carte apărută în condiţii grafice deosebite, sub egida Institutului naţional al patrimoniului. Un volum care adună între coperţi o substanţială cercetare ştiinţifică a operelor de artă meşteşugite pe roata olarului de generaţii şi generaţii de artişti.
Am avut privilegiul să schimb câteva idei cu doamna Corina Mihăescu, discuţie în care i-am destăinuit preocuparea mea legislativă în domeniul unei mai clare reglementări a muncii şi a beneficiilor pe care le merită artiştii de pe urma muncii lor. Cocoşul de Hurez, o mare sărbătoare a regiunii în care trăim!”, a transmis Eugen Neaţă.

Articole Similare

Back to top button