Liga IV

Cine poartă tricoul cu numărul 10 în Liga a IV-a?

În fotbal, numărul 10 a reprezentat, din cele mai vechi timpuri, simbolul perfecţiunii, al responsabilităţii şi abnegaţiei desăvârşite, generaţii peste generaţii dorind să îmbrace „tricoul  cu cifra magică”. Michel Platini, Wayne Rooney, Pele, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Johann Cruyff, Roberto Baggio, David Beckham, Lionel Messi, Ronaldhino, Francesco Totti, Luis Figo, Raul Gonzalez, Zico sau Gică Hagi sunt doar câţiva dintre „decarii” celebri care au creat istorie şi au marcat destine în cel mai iubit şi mediatizat sport din lume. Atâta timp cât aceşti titani în sportul cu balonul rotund au îmbrăcat tricoul cu numărul 10, e lesne de înţeles de ce puştii îşi doresc cu ardoare să calce pe urmele legendelor mondiale şi să poarte acelaşi simbol grafic precum idolii lor.

Scurt istoric

Să discutăm însă şi despre semnificaţia acestei cifre şi să ne îndreptăm puţin atenţia către civilizaţiile mai vechi, în cadrul cărora simbolistica cifrelor avea un caracter aparte, sacru. Pe site-ul www.wikipedia.org, găsim că, „pentru a explica structura şi ordinea universului, pitagoreicii (n.r. adepţii şcolii filosofice fondate de Pitagora, în secolul VI î.Hr) pornesc în demersurile lor de la cifra desăvârşită 10, baza sistemului zecimal, potrivit căreia ei caută să descopere cele 10 sfere cereşti, purtătoare de astre. În felul acesta, ajung la o originală, dar abstractă construcţie astronomică, în mijlocul căreia se află focul central, nu Pământul, iar în jurul acestuia se învârtesc 10 sfere, purtând 10 corpuri cereşti – Pământul, Luna, Soarele, cele 5 planete (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn), apoi sfera stelelor fixe”. De asemenea, în accepţiunea biblică, 10-le reprezintă poruncile lui Moise, pedepsele (Exodul 7), leproşii (Luca 17), fecioarele (Matei 25). Ca o paranteză, se spune că aceia care sunt născuţi pe data de 10, au o mentalitate de învingători, sunt puternici, curajoşi, dinamici, siguri pe ei şi foarte ambiţioşi. „Norocoşii” au spirit de conducere, abilităţi strategice şi manageriale, sunt inventivi, preţuiesc prietenia şi o cinstesc prin loialitate şi devotament.

Ai nota 10!

Din cele mai vechi timpuri, revenim rapid la realitatea contemporană. Ne amintim cu toţii cât ne-a fermecat „zecele” când eram mici şi mergeam la şcoală, pentru că, până la urmă, cine nu şi-a dorit să aibă numai note de 10 pe linie. Mirajul acestei cifre care reprezintă siguranţă, stabilitate, armonie şi echilibru se trage – de ce nu – încă din clasele primare. Însă, nu toţi sportivii aleargă după acest număr! O altă regulă care se aplică în sport este cea familială. Un jucător al cărui părinte a fost sportiv de performanţă va tinde să-şi însuşească numărul acestuia pentru a duce tradiţia mai departe şi a lua alături de el o parte din istoria tatălui sau mamei sale. Există şi persoane care nu se sfiiesc să poarte chiar şi 13 pe tricou: Alessandro Nesta şi Michael Balack, cei doi fotbalişti susţinând, nu de puţine ori, că numărul în cauză le aduce noroc. De asemenea, sportivii obişnuiesc să mai poartă numere care reprezintă vârsta la care au făcut pasul la un nivel mare, ziua sau anul naşterii etc.

„Decari” de clasă în elită

În general, numărul 10 aparţine jucătorilor cu o personalitate puternică, liderilor de echipă, celor care şi-au rodat genunchi ani buni „în câmpul muncii”. Astfel, să luăm fiecare echipă în parte, în funcţie de locul ocupat în clasamentului Ligii a IV-a. La Oltul Ioneşti 2009, Alin Savu – golgheterul sezonului 2009-2010 – nu este fan „Number Ten” şi nu are o pasiune pentru cifra magică, el preferând să poarte numărul 8, în timp ce colegul său, Ilie Pană, a ales să fie decarul campioanei. La Damila, acest privilegiu i-a revenit lui Flavius Ţoanţă, fotbalist care a mai flirtat în trecut şi pe la Flacăra Horezu sau CSM Rm. Vâlcea. La locurile 3 şi 4, reprezentate de Minerul Berbeşti şi Dinamo 2007 Rm. Vâlcea, cei doi jucători au vechime „la judeţ”. Astfel, „ortacul” Cosmin Roşia şi „câinele” bătrân Mihai Buga au avut, ani de-a rândul, contribuţii semnificative la grupările la care evoluează. La Cozia Călimăneşti îl avem pe talentatul atacant Adrian Mitrea, care este şi golgheterului echipei sale, în timp ce la Posada Perişani şi CSM Drăgăşani îi avem pe Marian Mătăsaru şi, respectiv, Dragoş Marinescu. Primul dintre cei doi fotbalişti amintiţi anterior a mai jucat în trecut la două campioane ale Ligii a IV-a: Sportul Rm. Vâlcea şi Hidroelectra Rm. Vâlcea, ambele desfiinţându-se între timp. La Horezu, numărul 10 îi revine lui Robert Gherghe, în timp ce, la Conexin Runcu, Gabriel Dincă (fiul antrenorului Iulică Dincă) este norocosul. La Orleşti, cine antrenează este şi numărul… 10, Alin Dumitrescu fiind cel care răspunde de performanţele echipei de fotbal, în timp ce la Alunu, acest privilegiu i-a revenit conducătorului de joc Elvis Dobroiu. Interesant de precizat este că tatăl acestuia a evoluat în trecut tot la echipa locală Olteţul şi a purtat tot numărul 10, astfel că tradiţia în sportul-rege este dusă mai departe cu încredere în familia Dobroiu.

Lista „decarilor” din Elită:

Oltul Ioneşti 2009 – Ilie Pană
Damila Măciuca – Flavius Ţoanţă
Minerul Berbeşti – Cosmin Roşia
Dinamo 2007 Rm. Vâlcea – Mihai Buga
Cozia Călimăneşti – Adrian Mitrea
Posada Perişani – Marian Mătăsaru
CSM Drăgăşani – Dragoş Marinescu
AS Mihăeşti – Mihai Mitrache
FC Băbeni – Cosmin Băluţă
Voinţa Orleşti – Alin Dumitrescu
Olteţul Alunu – Elvis Dobroiu
Flacăra Horezu – Robert Gherghe
Lotru Brezoi – Daniel Făsui
Conexin Runcu – Gabriel Dincă

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button