Acasă Diverse Bogdan Deac, neînvins în turneul marilor maeştri, de aproape 500.000 de dolari,...

Bogdan Deac, neînvins în turneul marilor maeştri, de aproape 500.000 de dolari, din Letonia. Şahistul vâlcean va reprezenta acum România la Europeanul pe echipe

103
0

Federaţia Română de Şah a anunţat că sportivul vâlcean Bogdan Deac (legitimat la Politehnica Iaşi) a terminat neînvins ”cel mai puternic «turneu elveţian» din istorie – 2021 FIDE Chess.com Grand Swiss!” Competiţia s-a desfăşurat la Riga, în Letonia şi a reunit la start 107 mari maeştri, atingând cel mai mare rating mediu al participanţilor de până acum. Fond de premiere a fost de aproape 500 de mii de dolari.. Ocupanţii primelor două locuri şi-au asigurat prezenţa la Turneul Candidaţilor din 2022, care va desemna challengerii pentru tilul mondial. Turneul de la Riga a fost câştigat de francezul naturalizat Alireza Firouzja, care a fost recompensat pentru performanţa sa cu 70.000 de dolari. Numărul 3 mondial, americanul Fabiano Caruana, favorit numărul 1 în Letonia, a terminat întrecerea pe poziţia secundă, premiată cu 50.000 de dolari. Ocupantul locului 3, rusul Oparin, a luat 40.000 de dolari. Următorii 13 sportivi au obţinut acelaşi punctaj.
”Deşi era cotat al 50-lea la startul întrecerii, rezultatul final al lui Bogdan Deac e fantastic! La capătul a 11 runde intense, tânărul mare maestru român a terminat competiţia neînvins, bifând 3 victorii (2 împotriva unor jucători din top 40 mondial) şi 8 remize (exclusiv cu mari maeştri, majoritatea de super clasă), pentru o clasare finală pe locul 15, la egalitate cu locul 4! În urma acestei noi performanţe remarcabile, Bogdan ajunge în top 75 mondial şi, la 20 de ani, viitorul şahului românesc i se arată a fi tot mai frumos. Sincere felicitări, Bogdan!”, a mai transmis Federaţia Română de Şah.
Bogdan Deac a fost pe picior de egalitate cu : Yu Yangyi, Vincent Keymer, Maxime Vachier-Lagrave, Alexandr Predke, Alexei Shirov, David Howell, Gabriel Sargissian, David Anton, Anton Korobov, Samuel Sevian, Andrey Esipenko, şi Vladislav Artemiev.
În altă ordine de idei, nici nu a revenit bine din Letonia, că a plecat din nou din ţară. În week-end va fi în Slovenia, la Terme Catez. Deac face parte din echipa României care va concura la Campionatul European. Alături de Bogdan, din lotul României mai fac parte: Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Vlad Jianu, David Gavrilescu şi căpitanul Alin Berescu.
(FOTO: Federaţia Română de Şah)