Acasă Diverse Biserica Sf. Nicolae, din Lădeşti, restaurată total de Daniel Munteanu, la fix...

Biserica Sf. Nicolae, din Lădeşti, restaurată total de Daniel Munteanu, la fix un secol de la întemeiere. Resfinţirea este duminică, 12 septembrie

1238
0

Daniel Munteanu este unul dintre oamenii de afaceri ajunşi la un nivel foarte înalt, dar care nu uită de unde au plecat. Drept dovadă, proprietarul companiei EuroMarket a rămas extrem de ataşat de meleagurile copilăriei, de care îl leagă amintiri foarte frumoase. În fiecare duminică, merge la biserica din Ciumagi, la târg şi la magazinul din zona centrală a comunei Lădeşti, locuri în care şi acum lumea se adună, se roagă, socializează şi îşi face cumpărăturile.


După decesul bunicilor săi, Margareta şi Petre, care sunt înhumaţi de aproape un deceniu la cimitirul de la Ciumagi, Daniel Munteanu a decis să renoveze pe banii lui Biserica Sf. Nicolae, unde acum slujeşte preotul paroh Udrea Ilie, păstrându-i însă liniile vechi şi arhitectura. Era foarte degradată şi implicarea sa directă, neîntârziată, era singura şansă de salvare a lăcaşului de cult. Întâmplarea a făcut ca lucrările de recondiţionare a bisericii să se încheie fix la un secol de la momentul în care călugărul Gorgonie Toma a venit pe acele meleaguri şi i-a pus piatra de temelie. Resfinţirea este programată duminică, 12 septembrie, cu începere de la ora 9.00, în prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
La ora actuală, biserica, restaurată în totalitate, este o bijuterie. Daniel Munteanu a investit peste 300 de mii de euro în refacerea exteriorului lăcaşului de cult, a picturii – cu cei mai buni meşteri din Basarabia, schimbarea acoperişului, clopotniţă, sala de mese, înlocuirea tâmplăriei, mobilierul din lemn – realizat la Curtea de Argeş, împrejmuire – inclusiv la cimitir, alei, spaţii verzi – executate cu firma lui Aurel Pănescu, instalaţii şi sistemul de climatizare – cu pompe de căldură.
După schimbarea de la Biserica Sf. Nicolae, din satul Ciumagi, Daniel Munteanu are planuri mari şi cu zona centrală a comunei Lădeşti, unde lanţul său, EuroMarket, deţine un magazin. De curând, a început extinderea şi modernizarea spaţiului respectiv, iar în faţa acestuia va fi amenajat un părculeţ cochet, ca în marile oraşe.
Am stat de vorbă cu Daniel Munteanu pentru a afla câteva dintre gândurile sale şi am rămas plăcut impresionaţi de modestia şi pozitivitatea sa. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru familia mea atât de frumoasă, pentru părinţii mei atât de buni, care au fost şi sunt lângă mine şi pentru prietenii mei, care îmi sunt aproape! Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat puterea să ajung unde mi-am dorit, ca mi-a dat onoarea să restaurez această biserică unde m-am botezat, în amintirea bunicilor mei şi pentru oameni, în această localitate – atât de dragă mie! Îi mulţumesc preotului – că am găsit înţelegere şi am dus la bun sfârşit această lucrare! Le mulţumesc meşterilor şi mai ales echipei mele de la Băbeni, cu care am început! Dăruiesc aceste lucruri cu drag pentru biserică, dumneavoastră, strămoşilor noştri şi oamenilor care vin după noi! Doamne ajută!”, a transmis Daniel Munteanu, fiu al satului.