Diverse

Arbitri de miliarde!

dollarsCât au mai câştigat – oficial! – cavalerii fluierului din Vâlcea, în sezonul 2009-2010?

* ATENŢIE!!! Materialul de mai jos este interzis cardiacilor şi celor care muncesc pe salariul minim pe economie

Vara trecută, vă prezentam în cadrul publicaţiei noastre sumele încasate de arbitrii vâlceni de lot naţional la meciurile oficiate de-a lungul sezonului competiţional 2008-2009. În 2010, ne-am gândit că e interesant să reluăm subiectul, pentru a vedea cu cât „şi-au mai burduşit” buzunarele cavalerii fluierului, în sezonul care tocmai s-a încheiat în cele trei eşaloane naţionale. Astfel, în timp ce unii arbitri şi-au depăşit cu mult încasările consemnate anul trecut, alţii visează cu jind la râurile cu bani de odinioară. Să-i dăm drumul!

Arbitrajul atrage ca un magnet tânăra generaţie

În Liga I, Vâlcea este reprezentantă de şapte arbitri: cinci la centru (Victor Berbecaru, Cătălin Buşi, Adrian Comănescu, Augustus Constantin şi Teodor Crăciunescu) şi doi la linie (Daniel Demetrescu şi Florin Păunescu), în timp ce în eşalonul secund îşi desfăşoară activitatea doar trei: Eugen Roşu (central), Nicolae Dobrică şi Bogdan Medrea, ultimii doi – la linie. În ultima divizie naţională, judeţul nostru nu duce deloc lipsă de oficiali, pe listă regăsindu-se: Alin Croitoru şi Laurenţiu Mosor – la centru, iar la linie îi amintim pe: Marius Badea, Ioana Bălteanu, Claudiu Cârstea, Bogdan Diculoiu, Silviu Donţu, Roxana Glăvan, Marian Joiţa, Alexandru Mihăilă, Simona Sima, Marian Truţă şi Ionuţ Zaharioiu. De asemenea, din sezonul viitor, Comisia Centrală a Arbitrilor a luat în calcul promovarea la „C” a încă cinci vâlceni. Origini vâlcene se pare că ar avea şi arbitrul de lot A, Sebastian Colţescu (de loc din comuna Livezi), însă el nu figurează pe harta prezentată pe www.frf-cca.ro şi, de aceea, nu l-am inclus în calculele noastre. Dacă am scormoni minuţios back-ground-ul fiecărui „fluieraş” în parte, poate am mai descoperi pe cineva care să se fi născut sau să aibă rude apropiate în judeţul nostru.
Ca o paranteză, câştigurile frumoase – însă nu tocmai facile! – rezultate de arbitraj continuă să atragă ca un magnet generaţia tânără, testimoniu în acest sens stând numărul mare de tineri care se regăsesc pe listele CJA şi care se apropie de 200. Din păcate, puţini dintre aceştia reuşesc să depăşească barierele Ligii a V-a, în timp ce şi mai puţini se regăsesc în delegările din elita fotbalului judeţean.

Moş Crăciun(escu) din Liga I

Pentru Teodor Crăciunescu, a fost 25 decembrie la fiecare două etape din sezonul competiţional 2009-2010. Fiul fostului arbitru internaţional, Ion Crăciunescu, păstrează, în continuare, un lipici fantastic pentru meciurile de pe prima scenă a ţării. Moş Crăciun(escu) a arbitrat de 17 ori în Liga I, iar în postura de rezervă la acest nivel s-a aflat de şase ori. Aşadar, un miliard şi-a băgat în buzunar în nici 30 de ore de stat cu fluieru-n gură. Şmecherie, nu glumă, cu arbitrajul asta! Ce vrei să se te faci când vei mare?! Arbitruuuu!!!
Tatăl său, acum în vârstă de 60 de ani, a strâns 230 de dueluri la cel mai înalt nivel şi 80 de meciuri internaţionale, conducând la centru finala Cupei Campionilor Europeni, Ajax Amsterdam – AC Milan, în 1995, cu un an înainte de retragerea sa din arbitraj. Până la urmă, pasiunea pentru fluier se moşteneşte din tată-n fiu, însă, majoritatea oamenilor de fotbal sunt de părere că Teodor nu păstrează nimic din eleganţa şi inteligenţa analitică a „lu’ tac-su”, nu de puţine ori acesta stârnind hohote de râs prin prestaţia sa şi înfuriindu-i pe oamenii cu banii din Liga I. Comparativ cu „el padre”, Teo a adunat doar un pumn de meciuri în Liga I, vreo 44. Cel puţin aşa reiese de pe site-ul www.labtof.ro. Tot aici vedem că „botezul” său în fotbalul mare a avut loc pe 22 septembrie 2001, la meciul dintre Sportul Studenţesc şi Farul Constanţa.

Augustus a predat sceptrul de împărat

Dacă în sezonul precedent domnea imperios peste tagma arbitrilor vâlceni, înregistrând câştiguri fabuloase (de circa un miliard), vara aceasta Augustus Constantin a tras linie şi a observat – vaiii, ce durere! – că e mai sărac cu vreo 200 de milioane decât la jumătatea anului trecut. Asta oficial, din calculele postate pe site-ul CCA, pentru că cine ştie, poate o fi căpătat „pozânare” şi mai grase! Apreciem că nu e mare brânză pierderea de 20.000 lei noi, fiindcă cele 800 de milioane încasate în ultimul an nu sunt de ici, de colo. Aşadar, anul acesta, Augustus s-a văzut nevoit să predea sceptrul de împărat „al biştarilor” omologului său, Teo Crăciunescu, care a fost ceva mai agreat de CCA. În vârstă de 36 de ani (este născut pe 7 iulie 1974), fiul fostului şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor a promovat în Divizia A în 1999, la meciul FC Oneşti – Astra Ploieşti, iar în 2002 a ajuns arbitru UEFA, făcând parte din categoria a treia valorică. Conform site-ului www.wikipedia.org, Augustus Constantin nu a fost niciodată delegat la derbiul Steaua – Dinamo, bifând o singură prezenţă la centru în meciurile Dinamo – Rapid şi Rapid – Steaua. „Bogătaşul” a acumulat o avere frumuşică în cele 12 sezoane de primă ligă, el oficiind cele mai multe partide (în număr de 23) în sezonul 2006-2007. În total, Constantin a fost delegat la 170 de partide din Liga I, deţinând, aşadar, o medie de 14 per campionat.

Încă nu l-a depăşit pe „ăl bătrân”

Gheorghe Constantin, fostul şef al CCA, a fost în perioada 1984-1998 (adică timp de 14 ani!) arbitru de lot A, înregistrând 214 prezenţe în Liga I, cu peste 40 mai multe decât juniorul Gusti. Anul trecut, DNA a decis că nu a fost prea cuminte în calitate de şef al arbitrilor, astfel că l-a trimis după gratii timp de vreo nouă luni, alături de patronul echipei FC Argeş, Cornel Penescu. Boss-ul „fluieraşilor” din România a fost acuzat în aprilie 2009 că ar fi luat mită de la finanţatorul din Trivale, motiv pentru care a fost judecat în regim de detenţie. Costică – Vâlcea a fost eliberat de la Colibaşi pe data de 30 ianurie a.c., el fiind judecat momentan în stare de libertare.

Victor Berbecaru, la „cota” 750 de „bulioane”

Victor Berbecaru rămâne şi anul acesta unul dintre cei mai solicitaţi arbitri români, acurateţea prestaţiilor sale fiind apreciată la justa valoare de către CCA, motiv pentru care a fost prezent destul de des pe micile ecrane. Conform datelor prezente pe www.frf-cca.ro, fiul vicepreşedintelui de la CS Oltchim, Dan Berbecaru, a arbitrat de 10 ori în prima divizie. Adăugând cele 11 ca „rezervă”, plus un meci de Cupa României şi vreo două pe la Liga a II-a, obţinem o sumă frumuşică: vreo 750 de milioane. Bineînţeles, Victor Berbecaru nu stă numai în aceste câştiguri. Pentru el, arbitrajul este, mai degrabă, o pasiune – cum însuşi tatăl său spunea, nu cu mult timp în urmă – de vreme ce Victor ocupă o poziţie cheie în cadrul unuia dintre cele mai importante grupuri petroliere din România. Conform site-ului www.labtof.ro, acesta a strâns din 2002 circa 60 de meciuri, recordul de prezenţe în Liga I (14) deţinându-l în în ediţia competiţională 2006-2007, în timp ce primul meci arbitrat a fost cel dintre Universitatea Craiova şi Dinamo Bucureşti (3-1), pe 28 mai.

„Zăpadă”: prinţ în 2009, calic în 2010

Anul trecut, secretarul general al AJF Vâlcea şi-a trecut în cont nu mai puţin de 600 de milioane lei vechi, ocupând poziţia a patra în topul vâlcenilor cu cele mai mari câştiguri din arbitraj, aspect ce i-a atras cuvenita distincţie de „Micul Prinţ al AJF Vâlcea”. Însă, povestea frumoasă s-a încheiat subit, odată cu sezonul competiţional 2008-2009, atunci când Direcţia Naţională de Anticorupţie a luat la purecat cazul „Penescu”, în care figura şi Daniel Demetrescu, drept „un băiat super”, cum era menţionat în stenogramele date publicităţii la vremea respectivă. Ca urmare, CCA a luat decizia de a-l reţine de la delegări pe experimentatul tuşier, iar primul meci oficiat de „Zăpadă” a avut loc tocmai în 2010, pe 19 februarie, între Oţelul Galaţi şi Internaţional Curtea de Argeş. De altfel, pe prima scenă a ţării, „Zăpadă” a fost prezent de două ori de-a lungul sezonului trecut, acesta fiind repartizat şi la două partide din eşalonul secund. În total, Demetrescu a strâns circa 90 de milioane le vechi, un mizilic comparativ cu ceea ce a reuşit în sezonul precedent, devenind din prinţ, un „cerşetor”, ca-n romanul cu acelaşi nume, scris de Mark Twain.

„El Presidente” Buşi a dat de belea!

Promovat vara trecută în Liga I, Cătălin Buşi a fost rapid prins în caracatiţa arbitrajului românesc, fiind tocat mărunt – exagerat, am spune! – de presa centrală pentru prestaţia pe care acesta a avut-o în meciul dintre Steaua şi Astra Ploieşti, acolo unde ar fi favorizat jocul „roş-albaştrilor”. Vâlceanul a debutat în fotbalul mare pe 8 august, la FC Braşov – Astra Ploieşti, deţinând sezonul precedent şase meciuri în prima linie, plus alte 14 ca rezervă, tot la acest nivel. Prin urmare, vreo 500 de milioane şi-a băgat în cont talentatul cavaler al fluierului. Dacă mai adăugăm şi cele şapte partide din eşalonul secund, plus trei „Cupe ale României” – una din teren şi două ca rezervă – ajungem la peste 600 milioane. Şi asta, doar în primul an de prezenţă în Liga I! În orice caz, sperăm să-l revedem cât mai curând pe Cătălin Buşi în campionatul mare, pentru că încă nu şi-a dovedit potenţialul la capacitate maximă.

Şeful de la DSJ se ţine bine!

În sezonul 2009-2010, şeful Direcţiei pentru Sport a Judeţului Vâlcea a oficiat doar de patru ori în Liga I, în timp ce în calitate de rezervă s-a aflat la opt partide. În plus, lui Adrian Comănescu se pare că îi place enorm cum joacă echipele din eşalonul secund, dacă e să judecăm exclusiv în baza celor 16 delegări la acest nivel. Chiar şi aşa, dacă adunăm ban pe ban -încet, dar sigur, precum marele şi regretatul Ion Dolănescu –  vom ajunge la frumuşica sumă de 500 de milioane, adică un câştig mediu lunar de circa 1000 de euro. Tot de pe site-ul www.labtof.ro observăm că lista cu meciurie oficiate de acesta în Liga I este subţire. De la promovarea sa în elită, care a avut loc pe 26 noiembrie 2006, în meciul Steaua Bucureşti – Jiul Petroşani, Comănescu a bifat 13 prezenţe la centru.

Conu’ Păunescu e pe val!

Florin Păunescu a adunat în campionatul trecut circa 600 de milioane, fiind delegat de 13 ori în Liga I şi de vreo 8 în Liga a II-a. Angajat la Primăria Râmnicului, asistentul de primă divizie continuă seria încasărilor substanţiale, fiind solicitat intens de CCA pentru serviciile sale. În plus, până acum, conu’ Păunescu nu a fost amestecat de mass-media în scandaluri care să aibă la bază trucări de meciuri. În 2009, asistentul aduna 400 de milioane, cu 200 mai puţin decât anul acesta. Aşadar, şi Păunescu a dat lovitura!

Bogdan Medrea – şi sărac şi retrogradat!

Vremurile frumoase au apus de ceva timp pentru veteranul Bogdan Medrea, care anul trecut oficia în Liga I. CCA a luat în 2009 decizia de a-l scoate din uz pe asistentul vâlcean, considerând că e timpul ca acesta să se bucure mai devreme „de pensie”. Din vara lui 2009 şi până în momentul de faţă, Medrea a mai arbitrat la linie doar şapte meciuri de Liga a II-a, astfel că nu s-a putut bucura de câştiguri substanţiale. Anul trecut, acesta reuşea să adune 300 de milioane, în timp ce în 2010 abia dacă îşi mai poate plăti o lună de vară la mare împreună cu familia de pe urma arbitrajului.

Roşu de… bucurie

La prima vedere, Eugen Roşu nu a prins un sezon ticsit cu bani, mulţumindu-se „doar” cu încasări de 170 de milioane. Fostul antrenor al echipei de fotbal FC Băbeni (Roşu s-a mutat anul trecut la Bucureşti, unde predă „Educaţia fizică şi sport”) a contabilizat opt meciuri în Liga a II-a, câteva prin Liga a III-a şi şi-a mai pus sângele în mişcare la unele turnee de juniori. De asemenea, centralul născut în Băbeni a fost rezervă şi la două partide de Liga I, plus alte nouă de Liga a II-a. Tot la capitolul „arbitri din eşalonul secund”, asistentul Nicolae Dobrică „a muncit” la foc automat, 20 de meciuri trecându-şi la CV, plus trei Cupe ale României şi „nişte mărunţişuri” pe la Liga a III-a.

Liga a III-a, doar de palmares

Dacă eşti arbitru de lot C, nu prea reuşeşti „să te chiverniseşti”, însă îţi pui ceva bani la puşculiţă sau plăteşti ratele la frigider ori la maşina de spălat. Dacă eşti central şi ai minim două meciuri pe lună şi câteva delegări la juniorii-republicani, îţi poţi lua şi un Logan în rate, însă doar dacă apoi îţi dă mama bani de buzunar. În cel mai bun caz, poţi încasa pe sezon maxim 100 de milioane, dacă eşti foarte solicitat. Dacă dirijezi la linie, câştigurile sunt mult mai mici: 350 lei pe meci.

* Articolul este întocmit în baza informaţiilor prezente pe site-ul www.frf-cca.ro, iar lista delegărilor poate fi incompletă
* La sumele încasate de arbitrii vâlceni nu au fost adăugate baremurile la juniori, ci doar meciurile din Ligile I, a II-a şi a III-a, de aceea, câştigurile pot creşte la oficialii de rang inferior
• În Ligile I şi a II-a, arbitrii suportă pe cont propriu cheltuielile pentru transport, cazare şi masă.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button