Administratie

APIA Vâlcea va beneficia de o parcare modernă

Untitled-1 copy• interviu cu Aurel Simion, directorul general al APIA Vâlcea 

• Aţi fost instalat în fruntea instituţiei cu doar două săptămâni în urmă. Care sunt primele impresii?

Venind din afara sistemului, am sesizat că Centrul Judeţean APIA este deficitar la relaţia cu cetăţeanul. Intenţia mea este să îndrept o instituţie a statului cu faţa către cetăţean şi chiar cred în ceea ce spun. Omul nu trebuie să simtă că vine la noi ca un slujbaş, ci la nişte prieteni, dacă se poate. Primul lucru pe care l-am observat este că omul este nevoit să urce unul sau două etaje pentru o simplă informare, o adeverinţă sau neclaritate. Şi atunci, prima măsură pe care o voi lua este aceea a realizării unui centru de informare la parter. Am făcut o convenţie cu Direcţia Agricolă pentru realizarea unui birou de relaţii publice chiar la intrarea în instituţie. Practic, în acest birou voi coborî funcţionarul public. Cetăţeanul îşi va spune problema şi dacă cel însărcinat să-l informeze este depăşit de solicitare, va coborî funcţionarul cu atribuţiile respective. Mie îmi pare rău de oamenii care vin de la ţară, sunt sfioşi, le tremură mâinile şi nu ştiu cui să se adreseze. Doresc să venim în întâmpinarea lor. Nu în ultimul rând, cer foarte multă transparenţă şi zâmbet pe buze din partea funcţionarului. 

• Ce alte schimbări aţi mai făcut?

Nu a fost în intenţia mea să dau oameni afară. Am observat, în schimb, o oarecare reticenţă a unora dintre salariaţi. Sunt grupaţi pe bisericuţe, însă prin stilul meu, sper să-i unesc pe toţi. Sunt oameni valoroşi, însă le trebuie un liant care să-i unească. Din păcate, nu comunică compartimentele între ele. Important este să se schimbe acest lucru şi mă voi ocupa personal de rezolvarea acestei probleme.

La capitolul schimbări „fizice”, am făcut o altă convenţie, în urma căreia suprafaţa de teren din spatele instituţiei ne-a fost alocată. Acum se igienizează iar apoi se vor realiza locuri de parcare, pe o suprafaţă de circa 500 mp Voi apela la primarul municipiului pentru a mă ajuta cu o maşină de asfalt. În acest fel, vom degreva strada din faţa instituţiei. 

• Veţi face schimbări şi în judeţ?

Avem probleme foarte mari cu spaţiul de la Horezu. APIA are acolo închiriat un spaţiu de la un cetăţean şi sunt cheltuieli foarte mari pentru întreţinere. Contractele de închiriere pentru centrele APIA din judeţ expiră în decembrie şi trebuie să vă spun că voi fi foarte strict în negocieri. Mă interesează să nu se facă risipă cu banul public. Voi căuta orice mijloc pentru a diminua cheltuielile. Pentru anul viitor, îmi propun să reduc cheltuielile cu cel puţin 40%. La Brezoi am rămas fără spaţiu, însă am găsit înţelegere la primarul Schell. Acesta se implică în rezolvarea problemei şi ne va da un spaţiu mai mare, cu o chirie modică. Acum, trebuie să înţeleagă şi autorităţile locale. Dacă vor să aibă centre APIA, trebuie să ne şi ajute. Dacă aş fi primar, aş fi mândru să am cât mai multe instituţii în localitatea mea. O instituţie nu trebuie să ajungă să închirieze de la un particular, în condiţiile în care autorităţile locale dispun de spaţii. 

• Recent, aţi avut o întâlnire importantă la Bucureşti. Despre ce este vorba?

Da, ne-am întâlnit cu doi comisari europeni, pe probleme de proceduri. Se pare că încet-încet, şi înregistrarea cererilor se va face on-line. Oamenii de la ţară nu trebuie să se sperie, pentru că vor fi ajutaţi de funcţionari. Este o altă formă de a veni în întâmpinarea problemelor cetăţenilor. Marea noastră problemă o reprezintă însă suprapunerile de suprafeţe. Procedura îl obligă pe cetăţean să depună şi schiţa terenului o dată cu cererea de subvenţie. În general, omul nu ştie să-şi delimiteze prea bine suprafaţa, şi nici să o deseneze. Mai sunt şi probleme legate de clarificarea titlurilor de proprietate. Când se face teledetecţia, apar diferenţe între acestea şi desenul omului. Acestea sunt adevăratele probleme. Cu asta se confruntă agricultura românească: lipsa cadastrului din mediul rural. Eu aş face din asta politică naţională. Am scăpa astfel de o grămadă de probleme. De aceea, primarii ar trebui să se bucure de mai multă autonomie. 

• Cum staţi la capitolul subvenţii?

Până în acest an, subvenţiile la ovine, bovine şi caprine s-au dat în două tranşe. Prima s-a dat în noiembrie, a doua în luna februarie a anului următor. Acum, guvernul ce face. Vine cu prima tranşă în noiembrie iar pentru a doua, fiind an greu, Executivul garantează la CEC, BCR şi BRD, credit pentru cetăţean. Cetăţeanul, în baza unei copii după adeverinţă şi a unei cereri la noi, îşi deschide cont la bancă, se duce şi îşi ridică tranşa a doua. Este adevărat, îşi ridică cu 10% mai puţin – costurile de deschidere de cont şi dobânda, dar foloseşte banii în noiembrie, nu în februarie. Oamenii câştigă timp şi pot subvenţiona capitalul de producţie. Îşi pot cumpăra furaje, ustensile, tot ce le trebuie.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button