Administratie

Apa, canalizarea şi asfaltul rămân doar un vis pentru multe comunităţi vâlcene

Doar 3 dintre cele 40 de proiecte depuse de primarii vâlceni pe PNDR au trecut de faza de evaluare la Ministerul Agriculturii şi Pădurilor şi vor primi finanţare. În total, valoarea proiectelor depuse se ridica la 4 mii de miliarde de lei vechi, bani din care ar fi trebuit să se facă extinderi ale reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, să se modernizeze drumuri comunale sau să se construiască centre sociale pentru copii şi bătrâni.

Aceste lucrări nu vor mai fi posibile fie pentru că proiectele nu au obţinut punctajul maxim, fie pentru că primarii nu au culoarea politică în ton cu portocaliul guvernanţilor. Conducerea CJV a acuzat recent că fondurile europene s-au împărţit pe criterii politice şi în funcţie de voturile primite de Traian Băsescu în unele judeţe. „V-am mai spus: eu, Cîlea, nu las lucrurile aşa. Ştiu că proiectele noastre au fost foarte bune. Am să studiez elementele juridice necesare pentru a acţiona în instanţă şi pentru a face chiar o plângere penală împotriva celor care şi-au permis să evalueze într-un mod atât de defectuos, ţinându-se cont chiar de culoarea politică a judeţelor. Eu am înţeles că ei au o hartă acolo şi în funcţie de culoarea judeţelor, de voturile obţinute de Traian Băsescu, se face împărţirea”, a declarat Ion Cîlea.
Nici vecinii din Dolj nu stau prea bine, pentru că au doar două proiecte câştigătoare. Lovitură grea şi pentru primarii din judeţul Teleorman, unde preşedinte al CJ este pesedistul Liviu Dragnea. Aici, doar un primar i-a convins pe evaluatorii din Ministerul Agriculturii că merită banii. În schimb, mare parte din fondurile alocate României pentru dezvoltarea rurală vor merge la pedeliştii din Cluj.

Respinşi în 2008, acceptaţi în 2010

Vă reamintim că cei trei primari vâlceni norocoşi, ale căror proiecte au trecut de evaluarea Ministerului Agriculturii, sunt cei din Ioneşti, Roeşti şi Vlădeşti. Valoarea proiectelor lor depăşeşte 300 de miliarde de lei vechi şi se poate spune că au pătimit mult până să obţină undă verde pentru investiţiile propuse. În urmă cu doi ani, aceleaşi proiecte le-au fost respinse. Documentaţiile au fost însă refăcute, iar reprezentanţii administraţiilor locale au reluat drumul Bucureştiului şi statul pe la uşile guvernanţilor. Cu banii Uniunii Europene, primarul Constantin Neagoie va reuşi acum să alimenteze cu apă mai multe sate din Ioneşti, să introducă reţeaua de canalizare, să reabiliteze căminul cultural, dar şi să doteze un centru de tip after-school. Alţii nu au avut bafta sa, chiar dacă pe carnetele lor scrie că fac parte din PD-L.

Primarii PDL din Vâlcea, ocoliţi de fondurile europene

Fără apă şi canalizare, vor mai sta mult timp de acum încolo destule comunităţi conduse de primari pedelişti. Printre aleşii ghinionişti, se numără şi şeful administraţiei din Goleşti, Gheorghe Şerban care, deşi este membru PD-L, nu a obţinut bani pentru alimentarea cu apă şi introducerea canalizării în satele Aldeşti şi Blidari, pentru asfaltarea unui drum în satul Blidari şi transformarea unei şcoli în centru de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice. Fondurile europene îi vor ocoli şi pe primarii pedelişti din Ghioroiu şi Câineni. Pe toţi aceştia nu i-a ajutat deloc nici măcar faptul că PDL are vicepreşedinte în Consiliul Judeţean.

Miliarde pentru studii de fezabilitate

Pe lângă faptul că au alergat degeaba pe la Bucureşti, primarii s-au ales şi cu găuri în bugetele locale, câte un miliard de lei de fiecare. Toţi cei care au dorit să acceseze fonduri europene au fost nevoiţi să scoată din visteriile locale bani pentru a plăti diverse firme, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, dar şi a altor tipuri de documentaţii. Chiar şi în aceste condiţii, cum spuneam, puţinii primari care au reuşit să obţină fonduri pe Măsura 3.2.2. La fel a fost şi anul trecut. „Noi am depus un proiect pentru asfaltarea a 16,3 kilometri de drum, extinderea canalizării, cu 2,2 kilometri, şi a reţelei de apă, cu 2 kilometri, plus construcţia unei scene pentru spectacole. Studiul de fezabilitate ne-a costat 800 de milioane de lei vechi, în 2007. Am prins finanţare, dar cu probleme. Din 12 proiecte, câte au fost depuse atunci, doar 6 au reuşit să obţină finanţare. Noi am fost respinşi şi a trebuit să refacem proiectul, să revenim”, a amintit primarul comunei Bărbăteşti, Constatin Banacu. În cele din urmă, social-democratul a obţinut peste 120 de miliarde de lei vechi pentru dezvoltarea localităţii. Deocamdată, primarii vâlceni nu au anunţat dacă adera sau nu la acţiunile preşedintelui CJV, Ion Cîlea, care a anunţat că va merge până în pânzele albe pentru a susţine proiectele vâlcenilor. În ţară, mulţi aleşi locali intenţionează să dea în judecată Ministerul pentru a-şi recupera sumele colosale cheltuite pentru hârtiile respinse.

Irina Rîpan

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button