Politica

Liberalii au ajuns la Geoană pentru a convinge PSD Vâlcea să-i accepte aliaţi

Apropierea termenului limită pentru alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean în condiţiile refuzului PD-L de a continua colaborarea cu PNL s-a transformat pentru liberali într-o problemă de viaţă şi de moarte. Punctul „G” al acestui subiect a fost atins imediat după turul doi al alegerilor locale, când Mircia Gutău a declarat ferm că preferă o alianţă cu PSD şi nicidecum una cu liberalii – „puşi numai pe rele”.
Cum scorul înregistrat în alegeri de PD-L inclusiv la judeţ s-a datorat exclusiv primarului Gutău, democrat-liberalii au ţinut cont de opinia acestuia şi au căutat pe cât posibil să-i facă pe plac.

Conform zvonurilor, negocierile între PD-L şi PNL s-au blocat în momentul în care democrat-liberalii au cerut şefia mai multor instituţii, printre care şi cea a RAR, unde, după cum se ştie, în funcţia de director a fost numit politic Cristi Preoteasa, nepotul secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, de altfel cea care a avut grijă – se pare – de punerea în scenă a demiterii Iulianei Moise (PD-L), titulara de drept a postului cu pricina. Nefiind dispuşi să sacrifice poziţiile pretinse de PD-L, deşi cei care ţineau cu dinţii de ele au făcut mai mult rău decât bine PNL-ului, liberalii s-au văzut într-o situaţie delicată. PD-L a închis orice canal de negociere, singura şansă a PNL de a-l menţine pe Cristi Buican în funcţia de vicepreşedinte CJ fiind alianţa cu PSD.

Cîlea şi Gutău nici nu au vrut să audă de PNL

Însă nici Ion Cîlea, liderul social-democraţilor, nu s-a arătat încântat de propunerea venită pe ultima sută de metri de la PNL. „Am fi putut negocia cu liberalii, dar din cauza domnului deputat Frâncu, care a continuat să mă facă cum i-a venit la gură, chiar şi după ce am câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean, acest lucru nu mai este posibil. Cum aş putea să mă aliez cu cineva care m-a înjurat luni întregi şi m-a jignit în ultimul hal, fără motiv? Din cauza domnului Frâncu – PNL a rămas izolat. Aşa cum m-a bălăcărit pe mine, l-a bălăcărit şi pe domnul Gutău, şi nimeni nu vrea să mai aibă de-a face cu el sau cu PNL-ul lui. În plus, împreună cu domnul Jurcan, preşedintele PD-L Vâlcea, eu am semnat un protocol de susţinere reciprocă. Sunt genul de om care îşi respectă promisiunile şi angajamentele, deci rămânem pe varianta alianţei cu PD-L în Consiliul Judeţean pentru următorii patru ani. Am înţeles că domnul Frâncu şi domnul Buican s-au dus duminică la Bucureşti, sperând că pot convinge conducerea centrală a PSD, cu ajutorul lui Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, să intervină şi să ne determine să ne schimbăm strategia. Deci, să ne aliem cu PNL. Liberalii luaseră vineri o decizie în BPT prin care se angajau să susţină PSD pentru ambele funcţii de vicepreşedinţi CJ. Aşa sperau ei să atingă o coardă sensibilă, dar nu au reuşit”, a afirmat Ion Cîlea. Controversata decizie adoptată, vineri, de Biroului Politic Teritorial al PNL Vâlcea a reuşit, totuşi, să producă vâlvă în PSD.

Nu toţi social-democraţi agreează alianţa cu PD-L

Unii social-democraţi înclinau, sâmbătă, în favoarea unei alianţe cu PNL, date fiind noile condiţii. Alţii erau de părere că protocolul cu PD-L trebuia respectat până la capăt, circumspecţi în privinţa dubioasei dorinţe a liberalilor de a susţine doi vicepreşedinţi PSD. Una dintre explicaţiile – hai săi spunem soft – ale atitudinii PNL a avut la bază dorinţa de răzbunare pe PD-L, care i-a întors spatele într-un moment nepotrivit. Pe de altă parte, reprezentanţii PNL sperau că, astfel, vor obţine protecţie pentru liberalii cu funcţii de conducere în instituţiile subordonate Consiliului Judeţean şi sprijin pentru primarii PNL. Aşadar, dacă PSD s-ar fi aliat cu PNL, CJ ar fi avut de hrănit cu „linguriţa mare” 67 de primari (PSD – 32, PNL – 35). Altfel spus, în negocierile pentru alegerea celor doi vicepreşedinţi a contat şi numărul de mandate obţinute de fiecare partid în parte. Atât PSD, cât şi PNL şi-au dorit o alianţă cu PD-L deoarece organizaţia lui Dorel Jurcan are doar 13 primari. După părerea mai multor observatori ai scenei politice vâlcene, liberalii mai au încă un greu cuvânt de spus în judeţ, chiar dacă în mandatul 2008-2012, pentru funcţiile de vicepreşedinţi, sunt susţinuţi Dumitru Persu (PSD) şi Romulus Bulacu (PD-L). Să nu uităm că liberalii încă mai sunt la putere, iar primarii depind în mare măsură de fondurile alocate de Guvernul Tăriceanu pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Ordonanţa 7 este doar unul dintre instrumentele prin care PNL poate echilibra jocul politico-administrativ. Din acest motiv, liberalii nu se tem că Alianţa PSD-PDL ar putea acţiona în detrimentul primarilor PNL. Oricând au posibilitatea de a reacţiona în aceeaşi manieră.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button