Politica

Mircea Geoană: „Sunt mândru de Ion Cîlea!”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoană, s-a aflat vineri, 6 iunie 2008, în judeţul Vâlcea, unde a participat la mai multe întâlniri cu membri de partid, simpatizanţi şi candidaţi ai Partidului Social Democrat calificaţi pentru turul doi al alegerilor locale din iunie 2008. Cu acest prilej, liderul social democrat a recunoscut că meritele pentru rezultatele obţinute aparţin în cea mai mare măsură preşedintelui Ion Cîlea şi organizaţiei, care reprezintă un bun exemplu despre cum se poate câştiga un scrutin electoral, pe criterii de competenţă şi foarte multă muncă.

După ce i-a felicitat pe cei care au câştigat din primul tur şi le-a urat succes celor care vor intra în turul doi al alegerilor locale, liderul social democrat a afirmat că, la scrutinul parlamentar din toamnă, se urmăreşte obţinerea unui scor foarte bun, care să permită constituirea unui guvern monocolor. „Au fost tot felul de speculaţii şi discuţii, despre ce face PSD, cum face şi cu cine face, după alegerile parlamentare. Eu vă spun că scopul nostru, în condiţiile în care susţinem trendul pozitiv pe care îl avem, este să facem un scor care să ne permită să guvernăm singuri, să guvernăm în condiţii cât mai coerente din punct de vedere ideologic şi al eficacităţii”, a declarat Mircea Geoană.

Rezultatul alegerilor locale reconfirmă că PSD este principala forţă politică

Liderul PSD a evidenţiat faptul că partidul a obţinut o performanţă bună la alegerile locale, reconfirmând astfel, faptul că este principala forţă politică a ţării. Mircea Geoană a afirmat că dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfăşurat acum, PSD ar fi obţinut peste 35% din mandatele de senatori şi deputaţi. „Este important să păstrăm liniştea în partid, să ne mobilizăm în continuare, să dăm premianţilor ce este al premianţilor şi să-i urechem pe cei care nu fac treabă. Totul depinde de seriozitatea noastră, de oamenii pe care îi vom desemna”, a declarat preşedintele PSD. Potrivit preşedintelui social-democrat, dacă trendul ascendent al partidului se menţine, social-democraţii ar putea obţine la alegerile parlamentare un scor de peste 40%. Preşedintele PSD a mai spus că descurajează discuţiile despre coaliţii după alegerile din toamnă. „Dacă în urmă cu câteva luni, când scorul era modest, o astfel de discuţie era firească, astăzi cred că putem să ne gândim în modul cel mai serios la un scor care să ne permită să creăm o majoritate fără mari compromisuri ideologice”, a afirmat liderul social democrat. Mircea Geoană a ţinut să precizeze că în anumite judeţe campania PDL a fost „agresivă, ostentativă şi murdară”. „Dacă băieţi tineri precum Cristian Boureanu apelează de la vârsta asta la asemenea metode, stau şi mă întreb ce va face peste 20 ani? Este o contra-campanie la adresa ideii de primenire a clasei politice”, a mai adăugat Geoană.

Mai există o şansă de împăcare cu Ion Tudor, dar nu şi cu „fiţuica”

Mircea Geoană şi-a adus aminte că, la precedenta vizită în judeţul Vâlcea, a anticipat corect ce rezultate urma să obţină organizaţia condusă de Ion Cîlea. „Sunt extrem de mulţumit de rezultatele filialei de la Vâlcea şi aş vrea să-i felicit pe domnul Cîlea şi pe colegii săi pentru asta. Pentru mine şi întreaga conducere a partidului, victoria de la Vâlcea reprezintă un bun exemplu despre cum se poate câştiga o confruntare electorală prin muncă, fără resurse financiare, ci doar cu mesaje şi convingerea alegătorilor că reprezentanţii PSD sunt cei mai buni. Liberalii, pedeliştii cred că numai cu bani se câştigă voturi. Ori domnul Cîlea, un om cinstit şi integru, le-a dovedit contrariul. Sunt foarte mândru de domnul Cîlea! În acest moment, în PSD, el a câştigat enorm, recunoaştere şi un respect deosebit. La Vâlcea, n-am avut preşedinte de Consiliu Judeţean, iar la Râmnic, PD-L a avut un candidat pentru funcţia de primar care a luat foarte multe voturi. A fost o situaţie delicată pentru colegii de la Vâlcea şi, totuşi, ei s-au impus, repet, fără bani, fără funcţii de conducere în administraţie, ci doar cu mâinile şi sufletul curat. Tot partidul comentează favorabil victoria din judeţul Vâlcea a domnului Cîlea şi a echipei sale. Acesta este un semnal pentru întreaga ţară. Ştiu că au fost şi contre inclusiv din interiorul organizaţiei, dar vom analiza mai bine ce s-a întâmplat după turul doi. Decizia în privinţa celor care au creat o stare de tensiune în interiorul organizaţiei de la Vâlcea o va lua domnul Cîlea, iar noi vom fi de acord cu orice hotărâre a sa”, a menţionat Geoană. Întrebat dacă intenţionează să propună excluderea lui Ion Tudor din partid, după turul doi, ca urmare a atacurilor în presa cu care fostul lider municipal şi-a asociat imaginea, Cîlea a spus că nu se grăbeşte să ia nicio decizie şi că va analiza foarte bine tot ceea ce s-a întâmplat. Deşi la un moment dat, pe finalul conferinţei de presă, preşedintele PSD Vâlcea a dat impresia că o eventuală împăcare cu Tudor n-ar fi exclusă, el a revenit, spunând: „Fiţuica în care am fost bălăcărit pe nedrept mi-a făcut prea mult rău şi nu pot şterge cu buretele atât de uşor minciunile scrise despre mine. Dacă nu aş fi fost atacat cu tot felul de mizerii, cu siguranţă că rezultatul alegerilor ar fi fost şi mai bun”. Neoficial, mai multe voci din organizaţie susţin că, în cele din urmă, Ion Cîlea s-ar putea împăca totuşi cu Ion Tudor, dar nu şi cu „fiţuica”. Chiar şi unii primari PSD cred că ideea unui armistiţiu între cei doi n-ar fi aşa de rea, mai ales că „înainte de alegerile parlamentare, partidul trebuie să-şi strângă toate forţele dacă doreşte să-şi atingă ţinta propusă, de peste 40 la sută”. 
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button