Politica

Ioan Filip vrea să facă şcoală de turism în Băile Olăneşti

• interviu cu Ioan Filip, candidatul PD-L la funcţia de primar al Băilor Olăneşti

• Domnule Filip, ce anume v-a determinat să candidaţi pentru primărie şi când s-a întâmplat acest lucru?
Sincer să fiu, drumul foarte prost spre casă, care este impracticabil, iar când plouă, nu mai poţi merge nici cu tractorul. De câteva luni de zile mă tot gândeam cum ar fi candidez iar în ianuarie, la insistenţele colegilor mei din PD-L Olăneşti, m-am hotărât. Fiind vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L şi răspunzând de filialele din Olăneşti, Păuşeşti-Măglaşi, Vlădeşti şi Govora, am avut ocazia să particip la foarte multe întâlniri de partid şi am căpătat o anume experienţă politică. Pe fondul nemulţumirilor organizaţiei PD-L Olăneşti cu privire la activitatea actualului primar, s-a căzut de acord pe soluţia de a candida eu la funcţia de primar.

• Ce atuuri credeţi că aveţi în această luptă electorală?
Ştiu ce înseamnă munca cu omul, am experienţă în manageriatul unei firme de 15 ani, ştiu ce înseamnă accesarea fondurilor europene. De când stau în Olăneşti, m-au întrebat mulţi oameni de ce nu vreau să candidez; până la urmă, mi-am spus şi eu: de ce nu?

• Cât de mult contează faptul că primarul Râmnicului, Mircia Gutău şi-a exprimat public sprijinul pentru dumneavoastră?
Enorm. Domnul Gutău mi-a fost coleg şi este cu adevărat o personalitate remarcabilă. Şi în Olăneşti, ca de altfel în tot judeţul, este foarte bine văzut iar ceea ce a făcut din Râmnicu Vâlcea este extraordinar. O transformare cum rar vezi într-un oraş; acest om are atât de multă energie încât nu poţi rămâne indiferent. Contez foarte mult pe sprijinul său şi m-a bucurat faptul că a fost alături de mine cu ocazia lansării de acum o săptămână din parcul central.

• Cu excepţia turismului, economia din Băile Olăneşti nu este una prea dezvoltată. Aveţi soluţii pentru acest sector extrem de important?
Am soluţii şi cred că le pot pune în aplicare. În primul rând, în staţiune doresc să reabilitez străzile şi trotuarele, să refac spaţiile verzi dintre case şi blocuri, să amenajez parcările şi să ofer taximetriştilor locuri de parcare civilizate şi chiar un grup sanitar. Doresc să construiesc spaţii de joacă, să reamenajez parcul, să înfiinţez cluburi pentru elevi şi pensionari. Am găsit chiar o locaţie foarte bună pentru aceste cluburi, în casa de cultură. Sunt multe lucruri de făcut în Olăneşti. Nu trebuie să uităm de canalizare, care trebuie reabilitată, nu trebuie să uităm de sănătate – în acest sens doresc să realizez un dispensar medical modern dotat cu staţie de salvare. Trebuie amenajată piaţa centrală, în zona Pietriş trebuie făcut un drum de acces şi iluminatul public. Nu în ultimul rând, intenţionez să dispun captarea izvoarelor pentru sursa de apă. Am o serie de priorităţi pentru fiecare zonă în parte. În Olăneşti Sat trebuie asfaltate străzile, reabilitate sistemele de apă şi canalizare, trebuie construit un dispensar. În zona Muşei intenţionez să captez izvoarele pentru sursa de apă, în Mosoreasa voi consolida drumul. Nu în ultimul rând, în Cheia o vom lua aproape de la zero: avem de realizat alimentarea cu apă, canalizarea, iluminatul public, un centru de colectare a laptelui, un releu, trebuie refăcut căminul cultural şi este imperios necesar să consolidăm albia râului.

• Aveţi un program pe termen mediu şi lung?
Era absolut necesar să gândim lucrurile pe o perioadă mai lungă de timp. Voi amenaja albia râului Olăneşti în zona staţiunii, voi construi un ştrand termal şi o bază sportivă. Intenţionez să construiesc un drum turistic între Băile Olăneşti şi Mănăstirea Frăsinei, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să ocolească zeci de kilometri pentru a ajunge la acest locaş de cult În domeniul turismului, m-am gândit la posibilitatea realizării unei şcoli de turism precum şi a unui târg pe acelaşi specific. În plus, ar fi interesantă înfrăţirea cu o staţiune din străinătate.

• V-aţi gândit şi la atragerea de investiţii străine?
Sigur. Doresc să creez condiţiile pentru dezvoltarea mai rapidă a activităţilor ce ţin de turism, pentru că acest sector ţine în viaţă Olăneştiul şi trebuie să fim foarte atenţi cum punem problema. Extrem de important este şi să realizăm şi să susţinem programe cu finanţare externă. Mă voi întâlni periodic cu consilierii locali şi cu cetăţenii, pentru a afla de la sursă dorinţele acestora şi în măsura posibilităţilor, voi pune în aplicare cele mai pertinente propuneri. Nu în ultimul rând, garantez faptul că voi asigura o transparenţă totală în folosirea banului public.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button