Politica

Să-i dăm primarului din Roeşti ce e al Cezarului

Am convenit împreună cu colegii, la şedinţa de ieri, că nu dă rău ca, printre articolele critice la adresa unora dintre liderii şi candidaţii PSD, PNL sau PD-L, să mai băgăm în această perioadă şi câteva rânduri de bine. E greu, mai ales în campanie, să găseşti subiecţi pentru acest gen de materiale. Nici nu apuc bine să scriu două fraze favorabile despre un politician, că deja am, vorba aceea, probleme de tastatură. Plus că ideile mi se leagă greoi, iar tot timpul trăiesc cu teama că n-apuc să îmi finalizez ideea înainte de a mă striga Tavi sau Romulus: „Edi, ai terminat?”. 

Piscina lui Gheoghe Drăghici va fi inaugurată pe 21 mai

Normal că nu am terminat, e abia 12.00, dar în sfârşit am găsit un om despre care pot scrie de bine fără să mi se împleticească degetele.

Este vorba despre primarul comunei Roeşti, social-democratul Gheorghe Drăghici, unul dintre aleşii locali foarte apreciaţi pentru modul în care face administraţie. Cu un buget destul de subţire, Drăghici a realizat lucruri excepţionale pentru comunitatea sa. Lumea le cunoaşte, aşa că în cele ce urmează haideţi să aflăm chiar de la primarul Drăghici ce-şi propune pentru viitor. „În perioada următoare, ne propunem să continuăm procesul de modernizare a administraţiei locale. Împreună cu oamenii din comună, am făcut un sediu de primărie încăpător, util, unde avem şi încălzire centrală. Actul administrativ este mult mai eficient când nu e înghesuială, iar funcţionarii, inginerii agronomi, specialiştii noştri îşi pot face meseria în condiţii normale. Plus că lumea nu stă la coadă şi lucrurile se rezolvă rapid. Toate amenajările ne-au costat circa 2,8 miliarde de lei, însă, un ajutor foarte mare, constând în materiale de construcţii, am primit de la firma care a lucrat la aducţiunea cu apă şi canalizare, Govora SA. Doresc, de asemenea, să continui modernizarea drumurilor şi podurilor. Acestea, în mare parte, sunt rezolvate, dar întotdeauna există loc de mai bine. După cum vă spunem şi zilele trecute, pe 21 mai, vom inaugura un mic ştrand. Am amenajat o piscină, cu filtre, tot, ca la carte. Nisipul pe care îl aducem de la Cerna vreau să vă spun că e mai fin decât cel de la mare. Urmează să facem aşadar şi o mică plajă, precum şi locuri de joacă pentru cei mici. Vom avea aici şi un chioşc cu răcoritoare, îngheţată şi alte produse de sezon. Începând din vara asta, cred că toată lumea din zonă va veni aici pentru a-şi petrece timpul liber. Nu am primit bani de nicăieri pentru acest proiect. L-am realizat cu efortul comunităţii, cu angajaţii pe Legile 416 şi 76”, a anunţat Gheorghe Drăghici.
Modernizarea drumurilor, extinderea canalizării şi alimentării cu apă – priorităţi majore
În lista de priorităţi a primarului din Roeşti, se află şi materializarea proiectelor pe fonduri structurale, ce vizează reabilitarea drumurilor săteşti, amenajarea bazei sportive, dar şi mărirea capacităţii alimentării cu apă, ce presupune forarea unui al doilea puţ. Foarte mulţi dintre localnici şi-au construit băi, iar cel puţin 70 la sută dintre ei şi-au cumpărat maşini de spălat. Suprasolicitarea sistemului a făcut ca, de curând, una dintre pompe să cedeze. Cetăţenii, care au ajuns să depindă în mare măsură de apa de la robinet, au aşteptat cu sufletul la gură rezolvarea problemelor. Primarul Drăghici are în plan să extindă şi reţeaua de canalizare, pe o lungime de 10 km. Studiile de fezabilitate sunt realizate pe Asociaţia Cerna – Roeşti, Lădeşti, Lăpuşata, Pesceana. Colaborarea între cele patru localităţi a dat rezultate, până acum reabilitându-se trei drumuri de legătură între ele. „Mai am un proiect – extinderea reţelei electrice cel puţin până la staţia de reciclare a deşeurilor. Am făcut şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor la drumul ce va asigura accesul până acolo. Dacă până luni nu sunt contestaţii, încheiem contractul cu constructorul, firma Ghecon, şi ne apucăm de lucrările propriu-zise. La Cuieni, va fi o şcoală nouă, cu fonduri de la Banca Mondială, cu încălzire asigurată cu pompe de căldură regenerabilă, deci fără lemne, fără cărbuni.

În curând,
Sală de sport, grădiniţă modernă, un nou cămin cultural şi amfiteatru

Sunt primul primar din Vâlcea care aplică acest sistem. Conducta e deja băgată, iar în iunie – cel târziu, începe lucrarea. La şcoala veche, vrem să facem o sală de sport, o grădiniţă modernă şi un amfiteatru. Vom avea şi un nou cămin cultural. Cel vechi are nu mai puţin de 112 ani. Intenţionăm să facem aici şi un cinema, să avem şi un fel de club, unde să putem organiza diverse activităţi de creaţie, culturale, sportive, de divertisment. Pe 15 mai, vă reamintesc, avem licitaţia la Ministerul Industriilor pentru distribuţia de gaze. Dacă lucrurile decurg bine, după licitaţie, ţeava de oţel pe care o am pe stoc, 4.500 de metri, o public pe SEAP pentru vânzare. Cu banii obţinuţi, cumpăr polipropilenă, cu care bag conductă de gaz în toată comuna. În acest moment, ţeavă de gaze e băgată în trei sate, adică în total 12 km. După cum să spuneam şi cu alte ocazii, gazul e la doi paşi, e şi păcat că nu putem profita. Dacă se rezolvă problema gazelor la Roeşti, automat vor beneficia şi comunele Lădeşti şi Lăpuşata. Dacă vom avea gaze, o firmă din Sibiu va deschide la Roeşti o sticlărie. Ar fi câteva locuri de muncă pentru localnici care, pe lângă cele de la staţia de reciclare, secţia de cusut ce urmează a fi deschisă şi alte investiţii pe care le aşteptăm, ne-ar ajuta enorm. Dacă se creează circa 300 de noi locuri de muncă în următorii ani, sunt cel mai mulţumit. Şomajul ar fi la Roeşti undeva spre 0 %. Avem multe proiecte, avem de muncă. Cum vă spuneam, 36 km de drumuri, care implică ziduri de sprijin, poduri, podeţe. Ne gândim la extinderea alimentării cu apă, în toate satele. Avem capacitatea de a realiza toate aceste obiective, avem şi mâna de lucru. Pe Legile 416 şi 76, avem vreo 20 de oameni cu care am curaj să mă apuc de orice proiect. De fapt, s-a văzut, lucrări care pe alţii îi costă 2,8 miliarde de lei, pe noi ne costă doar 200 de milioane de lei”, a mai adăugat social-democratul Gheorghe Drăghici. Primarul din Roeşti este nu numai un specialist în administraţie şi un bun drămuitor al banului public, ci şi un om cu suflet mare. Nu cu mult timp în urmă, mai multe gospodării din localitate au fost puternic afectate de calamităţi. Mai multe familii au fost evacuate în urma dezlănţuirii furiei naturii. Cu ajutorul angajaţilor pe Legea 76, primarul le-a construit de la zero casele, le-a băgat curent şi apă.
Eduard Dulăcioiu

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button