Politica

Cine a falimentat Bălceştiul?

Acum, nici nu ştim ce e mai important la Bălceşti: că democraţii dau dovadă de mult tupeu cerşind din nou votul cetăţenilor, după ce ani de-a rândul şi-au bătut pur şi simplu joc de această comunitate, sau că Petre Manu, cum anticipam, a reuşit performanţa de a distruge şi structura locală a PNL, mulţi dintre liberalii cu ştate vechi ajungând, de „drag” ce le este, să-i facă anticampanie. Bine, probabil la fel de important este şi faptul că, anul acesta, democrat-liberalii vor să o dreagă ca la Ploieşti, scoţându-i din prima scenă pe actualii edili, pe motiv că ar trage partidul în jos la capitolul imagine.

Evident că primarului şi vicelui Dumitra le-a picat greu la stomac dorinţa colegilor din PD-L de a-i sacrifica, doar de dragul de a pune mâna încă patru ani pe ciolan. Dar asta e o altă poveste, cu care vă vom reţine atenţia altă dată.
Interesant de văzut este şi cine din PD-L tânjeşte după putere, mai ales că, între noi fie vorba, respectivii au avut nu doar o dată ocazia de a pune în aplicare eternele promisiuni pe care şi acum le fac. Păi, avem doi tovarăşi în rolurile principale. Unul ar fi Constantin Alecu, omul dispus să facă orice pentru a ajunge viceprimar, dar prea moale ca să-şi materializeze acest vis deocheat. De altfel, tot poporeanul ştie că Alecu, actual consilier local, are în el o comoditate ieşită din comun, nu-i place munca şi n-a făcut nimic de când a fost ales. Pardon, a făcut, dar nu pentru Bălceşti, ci pentru familia sa – dacă ne gândim că în acest mandat a reuşit să-şi angajeze nevasta la Primărie. De ce zâmbiţi? E şi asta o realizare, chiar dacă nu se punctează la interesul comunităţii.

Negri, Alecu şi Manu, trei personaje de tristă amintire

 Desigur, după părerea multora, Alecu nu e bun la administraţie, dar se pricepe foarte bine la alte lucruri şi compensează. De exemplu, cunoaşte la perfecţie toate soiurile de vin din zonă, dar nimeni nu-i valorifică potenţialul. Pesemne că ar fi fost un excelent degustător sau paharnic al primarului, dacă ar fi existat acest post. În schimb, în materie de politică şi probleme organizatorice, Alecu este total pe dinafară. Drept dovadă, PD-L nu a fost capabil să depună listă complectă pentru CL. Ori lumea s-a săturat atât de mult de acest partid, care a transformat Bălceştiul în ruină, încât prea puţini mai vor să audă de democrat-liberali. Poate că şi Constantin Negri, candidatul PD-L pentru funcţia de primar, a simţit aceste lucruri, devenind Negru… de supărare. Şi lui îi aparţine vina pentru că oamenilor li s-a luat de PD-L ca de mere acre. A fost preşedintele Cooperativei Meşteşugăreşti şi a pus pe butuci această unitate. A fost viceprimar în mandatul 2000-2004 şi nu s-a remarcat decât prin decizii slabe şi foarte proaste. Mulţi tineri şi-l aduc aminte pe Negri drept „cel care a tăiat copacii ce umbreau stadionul, devenit izlaz”. Nu se ştie de ce i-a tăiat, probabil nu suportă ideea că un lucru e bine pus şi de folos. N-aş vrea să cred zvonurile cum că arborii defrişaţi la comanda lui Negri seamănă izbitor cu lemnul de la casa sa, recent reamenajată. Are prea mulţi bani pentru a se coborî aşa jos, dar cine ştie!? 
Se ştie că Negri e putred de bogat, dar nu-i displace să aibă şi mai mult. Cu ceva vreme în urmă, el a descoperit că a moştenit un teren în Bucureşti. Prin intermediul unei firme de avocatură, a vândut proprietatea respectivă, evaluată la poate chiar peste 50 de miliarde lei vechi. Pârleala trebuia împărţită cu mai mulţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, fapt pentru care se spune că ar fi început şi câteva procese. Tot Negri este cel care a luat în arendă de la oameni o suprafaţă mare de teren pentru a-l cultiva. Povestea asta s-a lăsat cu aproximativ un milion de euro de la SAPARD, cel puţin aşa se lăuda democrat-liberalul prin primărie. Proprietarii terenurilor nu au primit un suc măcar. Deci, la afaceri personale, îl duce mintea. A avut şansa cândva să gândească eficient şi pentru Bălceşti, dar a dezamăgit. În 2002, cu puţin timp înainte de a se discuta despre transformarea comunei Bălceşti în oraş, comunitatea, condusă atunci de duetul Manu (primar) – Negri (viceprimar), a câştigat un proiect pe SAPARD pentru reţeaua de apă şi canalizare. Manu şi Negri s-au grăbit să facă Bălceştiul oraş, din prostie sau rea voinţă, fapt ce a dus la pierderea finanţării respective. Un singur an dacă mai aşteptau, se realiza investiţia, apoi făceau ce doreau, dar măcar rămânea ceva şi pentru Bălceşti. Probabil s-au bucurat că îşi dublează mai repede salariile, însă, nu gândit că totodată se dublează impozitele populaţiei şi se pierd o mulţime de finanţări de care localitatea ar fi avut mare nevoie. La Bălceşti, nu există cinematograf, căminul cultural este o relicvă, infrastructura e jalnică, totul, dar absolut totul este la pământ, iar în ultimii patru ani starea oraşului s-a agravat.
Tot în vremea de „glorie” a mandatului Manu – Negri, legile fondului funciar au fost aplicate după ureche, problemele apărute atunci datorită nepăsării autorităţilor dând naştere unui număr impresionant de procese. Lumea poate iartă, dar nu uită, iar în campania din acest an, la Bălceşti, este repusă pe tapet fiecare gafă din trecut a candidaţilor. Manu pare deja resemnat cu ideea că nu va mai pupa funcţia de primar. De câteva zile, campania lui se rezumă la câteva ieşiri, parcă pe ascuns, alături de Tăblică, tovarăşul său de fapte. Negri, de asemenea, stă ca pe ghimpi. El se teme că democrat-liberalii marginalizaţi de el ar putea să se răzbune, oferindu-le adversarilor de la PSD şi PNL informaţii compromiţătoare, ca de exemplu scrisoarea adresată de mama sa primăriei, instituţie căreia i s-ar fi plâns să Negri o neglijează, că o tratează altfel decât ar trebui, deşi s-a procopsit de pe urma ei. Democrat liberalii mai au o problemă la Bălceşti, internă. Ei nu se hotărăsc ce imn de campanie să folosească. Se pare că tabăra lui Alecu preferă melodia „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, în timp ce ceilalţi cred că mult mai convingători ar fi cu „Bate vântul la Chitila”. Cică ar fi apărut şi o a treia variantă – „Moşule ce tânăr eşti!”, probabil o compilaţie de ultimă oră menită să împace şi capra şi varza.

Inginerul Curelaru, favorit în cursa pentru primărie

Dacă PSD-ul era destul de inspirat să-l lanseze pe inginerul Ion Curelaru încă din 2004 în competiţia pentru funcţia de primar cu siguranţă că alta ar fi fost acum situaţia Bălceştiului. Curelaru este un om de onoare, de acţiune, ambiţios, cu imagine neştirbită şi un bun specialist. El este favorit în cursa pentru primărie şi, cel mai probabil, de la 1 iunie va fi şeful executivului local. Oferta sa electorală vizează toate domeniile, însă, cel mai important, el îşi propune să rezolve problemele grele de infrastructură: asfaltarea DJ 651 B Bălceşti – Goruneşti – Preoţeşti – limită cu judeţul Olt, cu fonduri prin Programul Operaţional Regional şi din bugetul local; asfaltarea drumului DJ 651 A Bălceşti – Ghioroiu; modernizarea DC 66 A Bălceşti – Poieni, din fonduri atrase de la Consiliul Judeţean şi din bugetul local; reabilitarea tuturor drumurilor săteşti; modernizarea trotuarelor şi pavarea acestora. De asemenea, social-democratul Ion Curelaru doreşte să extindă şi să reabiliteze reţeaua de apă şi canalizare, dar şi să construiască o staţie de epurare în oraş – cu fonduri din Programul Phare 2006 şi bugetul local. El vizează şi extinderea reţelei de canalizare, în satele în care există alimentare cu apă: Otetelişu şi Goruneşti, dar şi înfiinţarea acesteia în satele Irimeşti, Cîrlogani şi Beneşti, cu fonduri guvernamentale (Ordonanţa 7) şi locale. Totodată, proiectul „Sistem zonal de colectare temporară şi transfer al deşeurilor” va fi continuat prin instalarea unor pubele speciale pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer, sticlă, plastic, hârtie, în toată localitatea. Programul electoral al candidatului PSD se mai referă, printre altele, la reabilitarea WC-ului public, racordarea acestuia la canalizare şi alimentare cu apă, refacerea Casei de Cultură, reînfiinţarea Cinematografului, modernizarea bazei sportive, a unităţilor de învăţământ, pieţei publice şi crearea unui centru de agrement. Curelaru se arată convins că, în plus, are capacitatea de a atrage investiţii externe, astfel creând noi locuri de muncă, şi să retransforme Bălceştiul într-o perlă a agriculturii din Oltenia, prin sprijinirea concretă a ţăranilor. Bun cunoscător al problemelor funciare, el promite, nu în ultimul rând, clarificarea multor situaţii delicate pe această zonă. De asemenea, candidatul PSD doreşte să modernizeze căile de acces spre terenurile agricole şi să reducă numărul câinilor comunitari.  

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button