Administratie

Primarul Râmnicului acuză: Ministerul Finanţelor pune beţe-n roate proiectului de realizare a gropii de gunoi de la Feţeni

Săptămâna trecută, consilierii municipali s-au întâlnit într-o şedinţă extraordinară, care a avut un singur punct pe ordinea de zi: asumarea de către Consiliului Local a responsabilităţii asupra conţinutului documentaţiei de atribuire pentru contractul de lucrări „Construcţia staţiei de compost a noului depozit de deşeuri ecologice Feţeni şi închiderea depozitului de deşeuri de la Râureni”, precum şi pentru contractul de servicii. Şedinţa a fost convocată ca urmare a solicitării exprese a Oficiului de Plăţi şi Contractare Phare (OPCP), deşi cu câteva luni în urmă, primarul Mircia Gutău a fost împuternicit de Consiliul Local să organizeze licitaţia pentru proiectul de la Feţeni.

În motivaţia OPCP se arată faptul că responsabil pentru desfăşurarea proiectului trebuie să fie beneficiarul final, adică Consiliul Local.

Solicitare expresă

Într-un fax trimis la jumătatea lunii octombrie Primăriei Râmnicu Vâlcea de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, se arată următoarele: „Având în vedere poziţia reprezentanţilor Comisiei Europene în cadrul Comitetului de Monitorizare ISPA, desfăşurat în perioada 27-28 septembrie 2007, referitoare la derularea procedurii şi la aspectele tehnice cuprinse în noua documentaţie de atribuire (…), vă rugăm să întreprindeţi măsurile necesare pentru emiterea în regim de urgenţă a unei hotărâri a Consiliului Local care să confirme că autorităţile locale îşi asumă răspunderea asupra derulării procedurii de atribuire şi acordarea noului contract de lucrări, în condiţiile aceleaşi locaţii şi în baza dosarului de atribuire realizat de către Asistenţa Tehnică şi aprobat de beneficiarul final, în noua sa calitate de autoritate contractantă. De asemenea, hotărârea va menţiona în mod explicit următoarele: Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, este exonerat de orice responsabilitate referitoare la conţinutul documentaţiei de atribuire şi la procedura de atribuire a contractului de lucrări nr.2001/16/P/PE/014-02, în condiţiile păstrării aceleaşi locaţii. Noua autoritate contractantă constituită în baza acordului de implementare, aprobat prin hotărârea CL nr.48 din data de 20.03.2007, este singura răspunzătoare de implementarea ulterioară a acestui contract fără a se limita doar la emiterea certificatului de performanţă”. 

Nicolae, ca de obicei penibil

Dorind să iasă ca de obicei în faţă, liderul de grup al consilierilor liberali, Ion Nicolae, a ţinut timp de o jumătate de oră gaia maţu’ ca Mircia Gutău să fie responsabil pentru proiect. Degeaba i s-a explicat de către toată lumea că primarul nu are personalitate juridică şi deci nu poate fi declarat responsabil pentru o investiţie. Ion Nicolae s-a agitat minute în şir, cerând insistent ca în proiectul de hotărâre să fie introdusă o frază prin care Mircia Gutău îşi asumă întreaga reponsabilitate. „Am o propunere: să-l împuternicim pe primar să-şi asume responsabilitatea pentru proiect. Îl împuternicim, dar să şi răspundă”, a spus Nicolae, spre stupefacţia celor prezenţi. Aceştia i-au explicat că propunerea sa este aberantă, însă nu au avut cu cine discuta.

„Îi deranjează că licitaţia a fost câştigată de o firmă românească”

Pe de altă parte, primarul Mircia Gutău crede că solicitarea OPCP-ului ascunde de fapt altceva. „Adresa trimisă este o nouă modalitate de a ne şicana. Este împotriva legii ceea ce ne cer ei: exonerarea ministerului de orice responsabilitate în desfăşurarea contractului. Păi ce, noi suntem guvern să exonerăm? Suntem geologi? Suntem singurul municipiu din ţară care ne-am asumat responsabilitatea. Ceea ce-i deranjează e că licitaţia a fost câştigată de o firmă din România. Caută noi tertipuri, doar-doar o să renunţăm la contract şi va câştiga o firmă din străinătate. Eu personal îmi asum această răspundere că licitaţia a fost corect organizată. Nu am ce ascunde. Eu văd o frică a lor că noi vom reuşi. Orice am face noi, răspunderea pică în sarcina celor care au pus ştampila. Ne-au ameninţat că dacă nu luăm această hotărâre, nu vor face decontări”, a spus primarul municipiului în plenul şedinţei. În final, proiectul de hotărâre a fost votat de către consilierii locali.
Licitaţia pentru construcţia gropii de gunoi de la Feţeni a fost câştigată de către Societatea Hidroconstrucţia SA Bucureşti, după ce timp de mai bine de un an nicio firmă nu a reuşit să se ocupe până la capăt de această investiţie. Deşi Ministerul Mediului este neîncrezător că o firmă românească ar putea realiza o lucrare atât de complexă, primarul Mircia Gutău consideră că Hidroconstrucţia va face faţă cu succes acestei provocări. Mircia Gutău este singurul primar din ţară care, văzând că autorităţile centrale nu-şi dau silinţa să urgenteze investiţiile la gropile de gunoi, a decis să-şi asume răspunderea coordonând direct acest proiect. 
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button